luni, ianuarie 24, 2022
-3.6 C
Craiova

Calendar ortodox 19 noiembrie: Sfântul Proroc Avdie

Sfântul Proroc Avdie a trăit cu opt sute de ani înainte de nașterea lui Hristos. Numele Avdie înseamnă „robul Domnului“. A slujit mai întâi lui Ahav și apoi lui Ohozia. În acea vreme, Sfântul Avdie era în rândurile ostașilor. Și a fost unul din cei trei căpitani trimiși de Ohozia la Ilie Proorocul, cu câte cinci soldați. Peste doi, căzând foc din cer, au murit, după cuvântul proorocului.

Iar al treilea căpitan, care era Avdie, a fost miluit pentru că s-a apropiat cu smerenie de Sfantul Proroc Ilie și s-a închinat în genunchi înaintea lui și l-a rugat, zicând: „Omule al lui Dumnezeu, cruță sufletul meu și sufletele robilor tăi”. Deci Sfântul Ilie l-a cruțat pe el și l-a sculat, ducându-se împreună cu el la împărat.

Atunci Ilie a zis: Viu este Domnul puterilor Căruia îi stau înainte, că astăzi mă voi arăta lui Ahav. Atunci a mers Avdie în întâmpinarea lui Ahav, vestindu-l despre Sfântul Proroc Ilie. Iar când a văzut Ahav pe Ilie, acesta l-a mustrat pentru rătăcirea lui. Apoi a făcut o minune preamărită coborând foc din cer peste jertfe și peste ape, precum despre aceasta scrie în cartea Împăraților; care minune văzând-o Avdie, se bucura de puterea Dumnezeului său Cel Atotputernic și se aprindea de dragoste către Dânsul și cu dinadinsul Îi slujea, umblând în îndreptările Lui.

Din acea vreme a lăsat Avdie slujba împăratului și a mers în urma Sfântului Prooroc Ilie, luând duhul proorociei, ca cel ce păzise și hrănise pe proorocul Domnului și ca cel ce urmase proorocului. Apoi murind, a fost îngropat împreună cu părinții săi. Opera lui este cartea cea mai scurtă din Vechiul Testament, având doar 21 de versete.

Sursa: crestinortodox.ro

 

Ultimele stiri

Calendar ortodox 24 ianuarie: Sfânta Xenia

Sfânta Xenia era originară din Roma. În momentul în care părinții au hotărât să o mărite, ea a ales...

Mai multe articole din aceeasi categorie