vineri, iulie 1, 2022
23.4 C
Craiova

Calendar ortodox 22 iunie: Sfântul Grigorie Dascălul

Sfântul Grigorie Dascălul, mitropolitul Țării Românești, este sărbătorit pe 22 iunie. S-a născut în Bucuresti, în anul 1765. Ajunge la Colegiului „Sfântul Sava”, unde studiază limbile clasice: latina și greaca, precum și teologie, gramatică și alte științe. Se spune că era cel mai bun dintre cei 75 de elevi prezenți în acel moment la „Sfântul Sava”. A intrat în monahism la Mănăstirea Neamț și a fost ucenicul Sfântului Paisie Velicicovski.

A fost ridicat la rangul de Mitropolit al Țării Românești, direct din treapta de ierodiacon, în anul 1823. Canonizarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul a fost proclamată pe 21 mai 2006, de ziua hramului Catedralei Patriarhale din Bucuresti.
Moastele sale se afla la Mănăstirea Căldărușani din judetul Ilfov.

Sfântul Grigorie Dascălul nu a fost doar un traducător al operelor Sfinților Părinți, ci și un om duhovnicesc. „Pe fiii săi duhovnicești îi învăța, zicând: Cât avem vreme, să lucrăm cele bune. Să viețuim după cum zice Apostolul, cu înfrânare, cu dreptate și cu bună-credință. Că după ce ne vom duce de aici, niciun cuvânt de îndreptare nu ne va fi nouă către Cel ce ne va lua seama. Precum nici cârmaciului, dupa ce se va îneca corabia, nici doctorului, după ce va muri bolnavul. Apoi adaugă: Ce vom face dar, va zice cineva? Să chemăm doctori iscusiți și care nu mint, pe Sfinții Părinți. Și auzind sfaturile lor, să ne plecăm lor și primind plasturii lor, să le punem la rănile noastre. Mai ales că și rețetele se dau în limba noastra și în dar. Iar despre cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, pe care insusi le-a tradus si le-a tiparit, spunea: Cât este de dulce vorba sfântului și cat folos poate sa pricinuiasca cititorilor, singuri cei ce le vor citi vor marturisi. Ca eu nu indraznesc a zice ceva, ca sa nu micsorez cu gangavia mea fiinta lor sau a dulcetii sau a folosului. Iar daca Dumnezeu ma va tine sanatos in surghiun, ajutand El, cu rugaciunile Sfantului, voi mai scrie’. (Patericul romanesc)

Sursa: crestinortodox.ro

Ultimele stiri

Acuzații de delapidare la BRD: percheziții și în Olt, Gorj și Vâlcea

Polițiștii din Capitală fac percheziții în București și alte 12 județe într-un dosar în care este vizat un fond...

Mai multe articole din aceeasi categorie