joi, ianuarie 27, 2022
-3.1 C
Craiova

Calendar ortodox 22 noiembrie: Sfânta Muceniță Cecilia

Pe 22 noiembrie Biserica ortodoxă îi prăzbuiește pe Sfânta Muceniță Cecilia și pe Sfinții Apostoli Filimon, Onisim și Arhip.

Sfânta Muceniță Cecilia s-a născut la Roma din părinți foarte bogați. Făcând jurământul fecioariei înaintea lui Dumnezeu, Sfânta Cecilia a îmbrăcat pe dedesubtul hainelor straăucite la care o obliga rangul, cămașa aspră, semnul nevoințelor. Părinții ei au obligat-o la căsătoria cu păgânul Valerian, dar Cecilia, sfătuindu-l pe mirele ei în noaptea nunții, l-a câștigat pentru dreapta credință.  Acesta, urmând sfatul ei, a mers la Episcopul Urban și s-a botezat. Valerian, mai târziu, l-a adus la Hristos și pe fratele lui, Tiburtie. Nu la mult timp după aceea frații au fost osândiți la moarte pentru credința lor. La locul de ucidere, acești frați minunați l-au dobândit pentru Hristos și pe comandantul gărzii, Maximus. Toți au dobândit cununa mucenicească. Sfânta Cecilia a îngropat cu cinste la un același loc sfintele lor trupuri. Ea a fost apoi adusă la judecată, căci neobosită propovăduia în rândul păgânilor dreapta credință. Fiind întrebată de către judecător care este sursa curajului ei, sfânta a răspuns: „Conștiința curată și credința neîndoielnică”. Sfânta Cecilia a fost osândită la moarte prin tăierea capului. Călăul a lovit-o de trei ori cu sabia peste gât, fără să o poată ucide. Ea doar s-a rănit, iar rănile ei au sângerat foarte mult. După trei  zile, sfânta a adormit în Domnul. Sfânta Cecilia a luat cununa muceniciei împreună cu ceilalți aproape de anul 230. Sfintele ei moaște se află la Roma, în biserica închinată ei.

Sfinții Apostoli Filimon, Onisim și Arhip

Ei au trăit pe vremea împăratului Nero și au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel. Din Sinaxar aflăm că, pe când își înălțau rugăciunile către Dumnezeu în sfânta biserică, împreună cu alți creștini, au năvălit asupra lor închinătorii de idoli. Atunci toți credincioșii care erau în biserică au fugit și au rămas numai Filimon, Arhip și Apfia, pe care, luându-i păgânii, i-au dus la Artoklis făcătorul de pâine al Efesului. Sfântul Arhip a fost bătut aspru și străpuns cu cuțite peste tot trupul de persoanele care treceau pe acolo. Sfântul Filimon a fost bătut fără milă și, fiind împroșcat cu pietre, s-a săvârțit. Asemenea și Sfânta Apfia a fost ucisă cu pietre.

Sursa: crestinortodox.ro

Ultimele stiri

VIDEO. Liderul Sindicatului „Aluministul” explică situația de la ALRO Slatina

Constantin Popescu, liderul Sindicatului „Aluministul” din ALRO Slatina a explicat, în cadrul emisiunii „Rațional”, ce se întâmplă la ALRO. https://www.youtube.com/watch?v=U6GOcORynUY

Mai multe articole din aceeasi categorie