joi, decembrie 9, 2021
0.4 C
Craiova

Calendar ortodox 24 noiembrie: Sf. Mucenic Clement, episcopul Romei

Biserica ortodoxă îl prăznuiește pe 24 noiembrie pe Sf. Mucenic Clement, contemporan cu Sfinții Apostoli. Își pierde mama și cei doi frați într-un naufragiu. Pe tată îl pierde mai târziu, în timp ce își căuta soția și fiii.

La vârsta de 24 de ani, Sfântul Clement decide să plece să-și caute părinții și frații. Este momentul când îl întâlnește pe Sfântul Barnaba și pe frații săi, deveniți ucenicii Sfântului Petru. Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, își va întâlni și părinții.

Clement este hirotonit episcop în Roma, după Lin si Anaclet, înainte ca Petru să fie răstignit de către Nero. A convertit la creștinism mulți necredincioși. Potrivit Sinaxarului, într-un an, de Paști, a botezat patru sute douăzeci și patru de oameni, toți de neam mare. Pentru că nu slujește zeilor, va fi supus la multe chinuri în vremea împăratului Domitian (81-96) și ucis în anul 101, în timpul împăratului Traian (98-117). I s-a legat de grumaji o ancoră de fier și a fost aruncat în mare. Așa va trece la cele veșnice Sfântul Clement. În fiecare an, la pomenirea sfântului, apa se depărtează de mal până la locul în care el și-a dat duhul, oferindu-le creștinilor posibilitatea de a ajunge la el pe uscat.

Odată, în ziua cinstirii sale, un copil a fost uitat de părinți în locul din mare prefăcut în uscat. În anul următor, când marea s-a retras din nou, părinții au găsit copilul sănătos, lângă mormântul sfântului. Întrebat cum s-a hrănit și cum a fost păzit nevătămat, au aflat de la el că a fost hrănit de sfântul care zăcea acolo.

Dintre toate operele puse sub numele Sfântului Clement, numai una este autentică, și anume „Scrisoarea I către Corinteni”. Este o operă care se păstreaza în limba greacă, latină, siriacă și coptă. Este recunoscut ca autor al acesteia de istoricii Eusebiu și Ieronim și de episcopul Dionisie al Corintului (pe la 170), într-o scrisoare adresată episcopului Soter al Romei.

Sursa: crestinortodox.ro

Ultimele stiri

MEDICINA DENTARĂ

MEDICINA DENTARĂ MEDICINA DENTARĂ Publicată de Euro Oltenia Info pe Miercuri, 8 decembrie 2021

Mai multe articole din aceeasi categorie