duminică, iulie 3, 2022
26.8 C
Craiova

Calendar ortodox 7 martie: Sfinții Mucenici Episcopi din Cherson

Astăzi creștinii încep Postul Sfintelor Paști, care durează până pe 23 aprilie.

Tot astăzi, biserica îi pomenește pe sfinții mucenici episcopi din Cherson, dar și pe Sf. Mucenic Efrem, episcopul Tomisului.

Sfinții Mucenici Episcopi Vasilevs, Efrem, Evghenie, Capiton, Eterie, Agatodor și Elpidie au fost episcopi ai Chersonului, în ani diferiți. Toți au fost trimiși de către Patriarhul Ierusalimului ca misionari în aceste ținuturi păgâne, ca să aducă în ele lumina Evangheliei. Ei au luat mucenicia din mâinile necredincioșilor, evrei, greci și sciți. După ce Vasilevs va învia din morți pe copilul conducătorului din Cherson, va fi ucis de păgâni. După moartea lui, au venit în Cherson episcopii Evghenie, Agatodor și Elpidie. Și aceștia au fost uciși de păgâni, tot în ziua a șaptea a lunii martie. Efrem a fost omorât prin decapitare. Episcopul Eterie cerând ajutor de la împăratul Constantin cel Mare, reușește să-i alunge pe păgâni, dar este omorât în momentul în care mergea la Bizanț să-i mulțumească împăratului pentru ajutor.

Când ultimul dintre ei, Sfântul Capiton, a fost uns episcop pentru sciții cei sălbatici și primitivi, ei au cerut un semn de la sfânt ca să-l poată crede. Astfel, l-au pus să intre într-un cuptor de foc, zicându-i că vor crede doar dacă va ieși viu din el. Cu rugăciune fierbinte și credință mare, însemnându-se cu Semnul Sfintei Cruci, sfântul episcop a intrat în foc și a rămas în acel cuptor vreme de un ceas, fără ca să i se ardă nimic, nici măcar straiele. În urma acestei minuni, primitivii sciți au strigat: „Unul este Dumnezeu, Dumnezeul creștinilor, mare și puternic, Care le apăra pe slugile Lui de flăcările focului!” Atunci toată cetatea și împrejurimile au venit la Sfântul Botez. După un timp, păgânii l-au înecat în râul Nipru.

Sursa: crestinortodox.ro

Ultimele stiri

La mulți ani, Slatina ❗

Televiziunea Euro Oltenia Info a fost alături de slătineni la aniversarea celor 43 de ani de la trecerea orașului...

Mai multe articole din aceeasi categorie