marți, mai 18, 2021
13 C
Craiova

Camera de Comerț primește 46 de hectare de teren și face un „oraș în oraș”

După ce Curtea Constituțională a decis ca terenul de 46 de hectare al Romexpo să rămână în administrarea Camerei de Comerț și Industrie a României, președintele acesteia, Mihai Daraban, a explicat ce planuri de viitor are. Astfel, în jurul pavilionului expozițional va fi creat un adevărat „oraș în oraș”, cu birouri, zonă verde, centre de conferințe, dar și multe puncte de divertisment. Printre piesele centrale ale viitorului proiect sunt Muzeul „Constantin Brâncuși” și Centrul „Nadia Comăneci”.

Legea pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr.335/2007 fusese contestată la Curtea Constituțională de parlamentarii USR și UDMR, care nu erau de acord ca terenul de 46 de hectare să revină pur și simplu Camerei de Comerț.

„Nu este corect să legiferăm politici publice prin intermediul cărora să poată fi date noi ‘tunuri imobiliare’. Unul dintre terenurile care va intra sub incidenţa noii legi este localizat chiar pe Bulevardul Expoziţiei. Dacă se doreşte valorificarea şi dezvoltarea, aici, a unor proiecte imobiliare, ar fi putut fi organizată o procedură transparentă de licitaţie. Susţinem dezvoltarea şi investiţiile, dar nu acordarea cu dedicaţie de terenuri în plină campanie electorală”, declara deputatul USR Cristina Prună.

Totuși, CCR a dat câștig de cauză celor de la Camera de Comerț, care spun că vor dezvolta în jurul Romexpo un proiect fabulous, care va aduce nu doar zeci de mii de locuri de muncă, ci și sute de milioane de euro la bugetul de stat.

„Suntem foarte avansați. Este un proiect de 3 miliarde de euro, de fapt 2,87 de miliarde de euro. Este un oraș în oraș. Va fi o zonă mai mult de entertainment, dar și o zonă de office. Vor fi 32.000 de locuri de muncă, 26.000 de locuri în zona office, 6.000 în zona de retail, muzee, Muzeul Brâncuși, Muzeul Monetăriei, un acvariu, zic eu, cam de dimensiunea celui din mall-ul din Dubai, un proiect ambițios”, a declarat Mihai Daraban, la B1 Tv.

Ce va fi, mai exact, pe teren?

Planurile lui Daraban sunt incluse în așa-numitul „Proiect pentru Romania”, și reprezintă o initiativă a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti, dezvoltata de IULIUS si Atterbury Europe.

Demersul propune transformarea Complexului Expozițional Romexpo într-un proiect amplu de dezvoltare pentru țară, bazat pe un concept mixed-use unic, care îmbină atracții artistice, culturale și sociale cu funcțiuni de susținere antreprenoriala.

Pe scurt, proiectul propune:

 • Revitalizarea si modernizarea pavilioanelor expozitionale ca parte integrata a unui proiect mixt, care sa genereze targuri si expozitii de anvergura nationala si internationala.
 • Reconfigurarea Pavilionului Central actual in Sala Polivalenta „Nadia Comaneci”, care va gazdui evenimente de anvergura, precum expozitii, concerte, competitii sportive si altele.
 • Muzeul de Arta „Constantin Brancusi”, dedicat exclusiv artistului.
 • Un nou parc si zona de recreere, care vor crea o conexiune cu Parcul Regele Mihai I al Romaniei si Piata Charles de Gaulle.
 • Polul de business al Capitalei, care va crea 30.000 de locuri de munca.
 • Cel mai mare spatiu destinat producatorilor si comerciantilor autohtoni, care va sustine promovarea produselor locale.
 • Centru al antreprenoriatului romanesc, care sa ofere oportunitati de crestere pentru initiativele autohtone.
 • Cel mai mare lifestyle center din Europa, cu noi concepte de entertainment si ancore de retail in premiera in Romania.
 • Cel mai mare parc acvatic din tara.
 • Muzeu al Istoriei Monetare, o premiera nationala.
 • Un nou hotel de 5 stele.
 • Noi solutii de modernizare a infrastructurii si de fluidizare a traficului:
 • cresterea de conectivitate a retelei prin crearea de noi artere, largirea unor benzi de circulatie, piste de bicicleta si functiuni pentru sustinerea mobilitatii urbane;
 • punerea in valoare a axelor, marcarea acceselor si activarea fronturilor la bulevard prin introducerea unor functiuni de relatie cu publicul.
 • Cel mai mare parcaj din Romania, cu peste 12.000 de locuri.

 

 

Ultimele stiri

Dragnea, trimis în judecată în dosarul privind ceremonia lui Donald Trump

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea - pentru două fapte de trafic de influență...

Mai multe articole din aceeasi categorie