vineri, august 19, 2022
24 C
Craiova

Când doi se ceartă, câștigă …Bolojan?

Autor: Tudor ARTENIE

Ilie Bolojan, președintele filialei PNL Bihor, ar putea fi soluția cea mai potrivită pentru redresarea liberalilor. În plin război Orban-Cîțu, ros de o guvernare fără performanțe și sac de box pentru partenerii de la USR-PLUS, PNL se topește ca un ghețar lovit de încălzirea globală.

Ilie Bolojan are un profil diferit de majoritatea liderilor liberali.

Încercați să îi alăturați pe Rareș Bogdan, Alina Gorghiu, Dan Vâlceanu, Gheorghe Flutur sau alții ca ei lui Ilie Bolojan. Veți descoperi că Bolojan e departe de aceste permanente mori stricate, mulți cu CV-uri îndoielnice, incapabili să facă ceva pentru țara asta. Buni de gură și sinecuriști de nădejde.

Bolojan apare ca un om serios, eficient, pragmatic și dur. Oradea s-a transformat mult în bine sub conducerea sa, iar acum vrea să extindă buna gospodărire și reformele din oraș la nivel de județ. A fost mereu curtat de centru, dar a refuzat să plece de la Oradea la București.

În jocul de putere, imaginea contează enorm. Dar imaginea se creează pe realitate, nu pe prezențe bifate la televizor. Iar de Ilie Bolojan, chiar dacă l-am văzut rar pe micul ecran, a auzit toată țara. În construcția propriei imagini, el a pus Oradea la începutul propozițiilor. Și dintre toate orașele României, Oradea seamănă cel mai bine cu un oraș din vest.

Ce urmează pentru PNL?

Până acum, Florin Cîțu părea câștigător al alegerilor interne. Ludovic Orban era deja privit ca un învins. Scandalul beției din SUA și cel al datoriei neplătite de pe un card de credit tot din SUA nu au reușit să îl scoată de pe pistă.

Mai mult, susținătorii săi îl acuză, mai mult sau mai puțin direct, pe Orban pentru devoalarea trecutul său plin de aventuri. Însă, indiferent de persoana sau persoanele care se află în spatele dezvăluirilor și oricât de sigur pe el apare public Florin Cîțu, poziția lui s-a șubrezit.

Anunțul lui Ilie Bolojan că îl susține pe Ludovic Orban provoacă o reașezare a forțelor în PNL.

Susținerea pe care o afișează în fotografii liderii liberali pentru Cîțu e mai mult decât fragilă. Oricând, oricare dintre „guriștii” care stau la fotografie în spatele premierului pot să schimbe cadrul.

Pe de altă parte, Ludovic Orban este un politician cu multă experiență. Știe că nu mai poate sta mult la cârma partidului și mai știe că nu poate fi viitorul candidat la președinția României. Dar știe să joace pe termen lung, are răbdare și știe să lovească. Nu s-a grăbit să forțeze nota în campania pentru alegerile interne. Iar acum a scos un as din mânecă!

Dacă pierde alegerile interne, Florin Cîțu pierde și guvernul.

Orban a declarat public că dacă pierde, își dă demisia de la conducerea Camerei Deputaților. Asumându-și acest lucru, i-a dat șah premierului. În oglindă, dacă pierde alegerile interne, Florin Cîțu este așteptat să plece din Palatul Victoria.

Mai mult, în timp ce premierul e în cursă pentru el însuși, Orban pune pe masă un altfel de viitor pentru PNL. Dacă rămâne la șefia PNL, îl va propune pe Ilie Bolojan premier. O propunere de nerefuzat și mult mai consistentă decât actualul premier.

Iar planurile de viitor nu se opresc aici.

În fruntea unui guvern presupus mai eficient decât cel actual, Ilie Bolojan poate fi candidatul ideal pentru președinția României. Klaus Iohannis are nevoie de un „urmaș”, iar între posibilul candidat Cîțu și posibilul candidat Bolojan, balanța se înclină în favoarea celui din urmă. Mai sunt aproximativ trei ani și românii vor alege un nou președinte, iar dacă liberalii vor să rămână la guvernare, au nevoie de un candidat puternic, capabil și să muncească serios, dar și să aducă voturi. Și capabil și să controleze cu fermitate relația cu USR-PLUS.

Rămâne de văzut dacă delegații la congresul PNL din 25 septembrie vor alege varianta neoliberală propusă de Cîțu sau ce liberal-conservatoare propusă de Orban. În ciuda multor opinii favorabile lui Florin Cîțu, eu cred că România are nevoie de liberali autentici. Reinventarea PNL cu ajutorul lui Ilie Bolojan poate forța reinventarea celorlalte partide și clarificarea scenei politice românești. Adică, PSD și USR-PLUS pe stânga, și PNL și AUR pe dreapta spectrului politic. Așa cum e sănătos și firesc!

Ultimele stiri

Perechea de dublu feminin, Elizabeta Samara/Andreea Dragoman, cucerește medalia de argint într-o ediție istorică pentru România la Campionatul European individual seniori din Munchen.

🥈 Avem și pereche vicecampioană europeană în Munchen! Felicitări, Elizabeta Samara și Andreea Dragoman! #servimpentruistorie #hairomania #tabletennis Perechea de dublu...

Mai multe articole din aceeasi categorie