Capitalul românesc trebuie să dispară!

Autor: Tudor ARTENIE

Capitalul românesc, spun specialiștii, se compune din capitalul financiar și cel non-financiar. Adică, din bani, pe de-o parte, și din resurse umane sau naturale, pe de altă parte. O definiție simplă, dar cu un conținut complex. Până la urmă, prosperitatea unei țări se bazează mai ales pe forța capitalului propriu. Capitalul străin e bun și el, mai ales dacă generează locuri de muncă, dar capitalul străin produce profit care ajunge în țara de origine a investitorului.

Ce face guvernul pentru capitalul românesc?

Nimic! În crâncena bătălie economică globală, un guvern normal (oricare guvern!) susține și protejează capitalul românesc. Economia României nu e nici foarte mare, nici foarte puternică. Traseul României prin lume, inclusiv intrarea în NATO și aderarea la Uniunea Europeană, costă și a costat. Băncile s-au dus, energia, cu excepția producătorilor, s-a dus, agricultura s-a dus și ea. Trei sferturi din terenul arabil al României este în proprietate străină, iar circuitul pământ-recolte-subvenții-tractoare se închide la proprietarul fericit care a cumpărat pământ aici, dar contul său bancar e în țara de unde vine. Capitalul românesc nu a fost susținut în mod real de niciun guvern și de niciun partid politic.

Cel mai recent exemplu de bătaie de joc la adresa capitalului românesc este prăbușirea industriei ospitalității.

Industria HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele) este în colaps! În această industrie funcționau aproximativ 40.000 de firme exclusiv românești. În jur de 400.000 de angajați aduceau peste 5% din PIB. Cifra de afaceri însumată a acestor companii depășea 5 miliarde de euro pe an.

Niciuna din firmele acestea nu a fost ajutată în pandemie. Prin urmare, aproape jumătate și-au oprit activitatea. Cifra de afaceri a scăzut cu 70%. Patronii și angajații au protestat săptămâna trecută, cerând deschiderea restaurantelor, în condiții de siguranță, la fel ca în multe alte state europene. Un protest fără urmări, restaurantele sunt închise, sălile de „păcănele” funcționează!

Capitalul românesc e condamnat la dispariție!

Muncitorii pleacă, medicii pleacă în continuare, tinerii visează la joburi în alte țări. De resurse naturale nu mai avem voie să ne atingem, cărbunele e poluant, gazele naturale nu ne mai aparțin, iar dacă vrei bani ca să te ajuți în criză, apelezi la programul „generos” IMM Invest, care îți intermediază legătura cu banca, iar banca îți dă credit cu dobândă subvenționată. Cine face profit? Banca. Și contribuim cu toții la profit, pentru că subvenționarea dobânzii se face din bani publici. Banii noștri, ai tuturor. Câte bănci sunt românești? Ghiciți singuri!

Capitalul românesc e tot mai mic și neimportant. Viața simplă e tot a altora: priviți factura la energie electrică și veți înțelege. Uitați-vă la ce scrie pe cardul bancar sau pe polița de asigurare. Căutați un instalator sau un faianțar priceput, o să vină să vă repare casa când vine în concediu în România. În curând, ne vom îngropa în cimitire private deținute de cine trebuie, coșciugele vor fi din lemn tăiat și prelucrat tot de cine trebuie, iar la parastas, colacii vor fi făcuți din aluat congelat adus din vest și cateringul asigurat de McDonlad’s. Și uite-așa, vom fi o națiune europeană perfectă. O colonie nefericită condusă de niște analfabeți bogați, bine răsplătiți pentru „grija” lor pentru capitalul românesc! Și bine păziți de instituții de forță al căror buget e tot mai mare și mai mare, că doar nu păzesc „avuția” țării degeaba!

Articole asemanatoare