Breaking News

Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Casa in care s-a nascut marele sculptor Constantin Brancusi s-a prabusit! Vezi intreaga poveste a celor 3 camere in care a copilarit geniul sculpturii mondiale!

Casa în care s-a născut unul dintre cei mai mari artisti ai Romaniei si ai lumii intregi, Constantin Brâncuși, din Hobița, s-a prăbușit definitiv. 

Fusese coteț de găini, vândută pe un cal și 500 de lei. Pereții, sprijiniți cu bârne de lemn, au cedat. Statul român nu a putut interveni, fiind vorba despre o proprietate privată. În 1971, comuniștii au construit, la 200 metri distanță de cea originală, o copie, vizitată, anual, de peste 10.000 de oameni.

Constantin Brâncuși s-a născut pe19 februarie 1876, la Hobița, în Gorj. După moartea părinților săi, averea s-a împărțit, iar Eufrosineisau ”Fârsinei”, cum o alinta Maestrul, sora sa, i-a revenit casa părintească, acolo unde iscusita minte văzuse lumina zilei. Surorii lui Brancusi nu i-a revenit terenul din jur.

Soțul ei, cumnatul lui Brâncuși, a mutat, atunci, locuința din bârne de lemn pe un alt amplasament, adăugându-i încă o cameră. ”Mai târziu, după moartea lui Nicolae-Radu, când se făcu şi împărţeala averii lui, casa nu căzu pe lotul celui care râvnea la el, ci cumpărând-o Fârsina Brânzan, sora lui Brâncuşi, de la ceilalţi fraţi, după desfacerea ei bârnă cu bârnă, uşor cu uşor şi prag cu prag, a rostuit-o din nou în îmbucăturile ei dintâi, puţin mai la sud, aşa cum se întâmplă uneori la ţară, la munte, şi azi. […] Se deosebeşte de cea durată de Radu prin aspectul ei exterior: bârnele, blanele, toate de gorun, au fost încercuite şi acoperite cu tencuială în var, dar timpul a năruit ici şi colo, mai ales la miazănoapte, fragila tencuială, lăsând să se vadă bârnele dintâi“, nota istoricul de artă Vasile Georgescu Paleolog.

Comunistii au decis sa construiasca o alta casa-muzeu!

La 1971, comuniștii au decis să-i cinstească memoria printr-o casă-muzeu. Și-au dat seama că cea originală este prea veche, așa că au decis să-i facă o copie. Au găsit, la 200 de metri distanță, o locuință asemănătoare, ce aparținea lui Calistrat Blendea.

Aceasta a fost cumpărată, mutată și refăcută. În perioada de vârf, ajunsese să fie vizitată, anual, de peste 10.000 de turiști. Cu trecerea anilor, casa în care s-a născut Brâncuși s-a deteriorat puternic. I s-au pus, de sprijin, bârne de lemn, a devenit coteț pentru găini. Moștenitorii Maestrului au decis să vândă ce a mai rămas din ea. I-au dat-o sculptorului Florin Codre din București, pentru un cal și 500 de lei.

Mutarea casei la Bucuresti a fost blocata!

Codre a venit cu mai multe mașini, pentru a o demonta și a o duce în orașul lui Bucur. A reușit să coboare acoperișul, să-l dea jos, moment în care autoritățile au intervenit, pentru că nu exista autorizația de demolare. Sculptorul a fost amendat, lemnele rămase au ajuns într-un depozit al Primăriei din Peștișani, unde zac și acum…

Apoi, mai zilele trecute, casa a dispărut. Definitiv. „Într-o seară stăteam şi ne uitam cum cade. Nu avem ce să mai facem. Au fost promisiuni multe. Mulţi care au trecut pe aici ne-au promis că vor încerca să o refacă, dar nu ai ce să mai faci. E aproape dusă. Ne trebuie mulţi bani să o mai putem pune pe picioare şi noi nu avem“, a povestit Ioana Gogoi, în vârstă de 80 de ani, stră-strănepoată a lui Brâncuşi şi unul dintre moştenitori.

Autoritățile nu pot interveni. Au stopat ”strămutarea”, dar, doar atât. ”Este o proprietat privată. primăria din Peștișani nu are cum să intervină. proprietarul este cel care răspunde penal pentru întreținerea construcției. Vorbim, aici, despre o construcție de patrimoniu”, spune primarul Cosmin Pigui.

Intre timp, la New York, Brancusi este venerat de intreaga lumea a artistilor mondiali. Museum of Modern Arts i-a dedicat un etaj intreg in care sunt expuse mai multe opere de-ale maestrului care nu au fost expuse pana acum. Ca sa vedeti ce inseamna Burancusi la New York, va invitam sa recititi articolul pe care Euro Oltenia l-a scris chiar de la fata locului:

EXCLUSIV EURO OLTENIA: Brancusi la New York! Universul magic al marelui sculptor roman in galeriile de la Museum of Modern Arts!

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of