vineri, august 19, 2022
24 C
Craiova

Cătălin Borcoman va lucra cu Laura Codruța Kovesi la Parchetul European

Parchetul European, condus de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, și-a stabilit Colegiul, numind câte un reprezentant al fiecărui stat membru. Din România va pleca să lucreze cu Kovesi fostul șef al DIICOT Brașov, procurorul Cătălin Borcoman.

Acesta a fost consilierul lui Kovesi când aceasta a fost procuror general și are în portofoliu mai multe dosare grele: fuga lui Omar Hayssam, furtul armelor de la Ciorogârla sau cazul „Ayahuasca”, în urma căruia a fost arestat fostul șef al Direcției de Protecție Internă din Ministerul de Interne, Gelu Oltean.

Cătălin Laurenţiu Borcoman şi-a început activitatea de procuror în 1997, la Parchetul Judecătoriei din Braşov, iar apoi a promovat la Parchetul Tribunalului. El a condus structura Direcției de combatere a crimei organizate din Brașov în perioada 2012- 2018, iar între anii 2009 și 2010 a fost adjunct al structurii centrale. În 2009 a fost adjunctul lui Codruț Olaru, procuror șef al DIICOT.

Totodată, a fost unul dintre criticii modificărilor aduse legilor justiției, dar și un susținător al protestelor magistraților de la Brașor.

Nu în ultimul rând, presa notează că Laura Codruța Kovesi are o relație foarte apropiată cu familia Borcoman, fiind nașa copilului acestuia.

Ce va face Parchetul European?

EPPO va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupţie, fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane EUR). În acest scop, EPPO va desfăşura investigaţii, va efectua acte de urmărire penală şi va exercita acţiunea publică în faţa instanţelor competente din statele membre.  

Cel mai probabil Parchetul va deveni funcțional de la sfârșitul acestui an, iar sediul va fi la Luxembourg.

În 2019, Laura Codruţa Kovesi a fost numită de către Consiliu şi Parlamentul European prim procuror-şef european.

Cum vor lucra procurorii europeni?

Parchetul European va fi construit pe două niveluri: unul central și unul național. Nivelul central va consta din procurorul-șef european, 21 de procurori europeni (câte unul pentru fiecare stat membru participant), din care doi vor fi adjuncți ai procurorului-șef european, directorul administrativ și personal tehnic și de investigație. Nivelul descentralizat va consta din procurori europeni delegați care se vor afla în statele membre participante. Investigațiile și urmăririle penale efectuate la nivel național vor fi supravegheate de la nivel central.

Procurorii europeni delegați vor face parte din Parchetul European. Ca regulă generală, ei vor fi cei care vor efectua cercetările și vor începe urmăriri penale în propriile state membre, colaborând cu organismele naționale de asigurare a respectării legii și aplicând legislația națională. Acțiunile lor vor fi coordonate de un birou central condus de procurorul-șef european, care va asigura coerența și eficiența procedurilor în toate statele membre participante.

Mandat dublu

Datorită acestei structuri descentralizate, Parchetul European va beneficia de acces direct la expertiza națională, adică la o cunoaștere temeinică a sistemului judiciar național respectiv și a limbii locale, la integrarea în structurile locale ale organelor de urmărire penală, la experiența în materie de instrumentare a dosarelor de către instanțele locale etc.

Procurorii europeni delegați își vor putea menține în continuare posturile de procurori naționali (vor avea un mandat dublu). Totuși, atunci când își vor exercita atribuțiile în cadrul mandatului acordat de Parchetul European, procurorii delegați vor acționa în deplină independență față de organele naționale de urmărire penală din țara lor.


Ultimele stiri

Perechea de dublu feminin, Elizabeta Samara/Andreea Dragoman, cucerește medalia de argint într-o ediție istorică pentru România la Campionatul European individual seniori din Munchen.

🥈 Avem și pereche vicecampioană europeană în Munchen! Felicitări, Elizabeta Samara și Andreea Dragoman! #servimpentruistorie #hairomania #tabletennis Perechea de dublu...

Mai multe articole din aceeasi categorie