luni, iulie 4, 2022
32.9 C
Craiova

Câteva motive care ne-ar putea uni

Autor: Tudor Artenie

M-am gândit doar la câteva motive, dar pot fi mai multe. Pot fi și mai puține. La 24 ianuarie 1859 am putut fi uniți. La 1 decembrie 1918 – de asemenea. Revoluția din Decembrie 1989 ne-a unit. Paradoxal, dar azi, când facem parte din grupul țărilor civilizate, suntem îngrozitor de divizați. Dacă nu avem motive de ceartă, le căutăm. Suntem vocali și parcă nu ne mai putem stăpâni agresivitatea. Hai să vedem dacă aceste câteva motive sunt suficient de bune ca să ne oprim o clipă furia și să ne folosim rațiunea.

Avem o țară frumoasă și plină de resurse.

Trebuie doar să avem grijă de ele. Spunem prea des că avem o țară frumoasă, păcat că e locuită… Hai să spunem altfel: avem o țară frumoasă, să o locuim cu respect! Țara ne dă tot ce ne trebuie, poate că ar trebui să-i întoarcem grija și să-i dăm mai mult. Și nu e nevoie de gesturi mari, ci de foarte multe gesturi mici.

Oameni buni ne dau motive de mândrie.

Și ieri a avut, și azi are, dar și mâine România va avea scriitori, pictori sau muzicieni. Medici sau ingineri. Campioni sportivi sau campioni ai olimpiadelor școlare. Oameni excepționali care contează pe întreg globul.

Am moștenit un patrimoniu spiritual excepțional.

E drept, nu avem catedralele gotice din vest, dar avem acele bijuterii de biserici din lemn care completează spiritualitatea speciei umane. Acolo, în vest, Dumnezeu e sus, credința caută verticala. Aici, la noi, bisericile au prispe unde Dumnezeu poate să șadă aproape, printre noi.

Suntem serioși și muncitori.

Altfel nu ne primeau în occident. Suntem harnici, știm să facem orice, acceptăm fără nazuri chiar și muncile grele dacă suntem respectați. Sigur, dacă am fi avut șansa unor venituri la fel ca acolo, nu mai pleca nimeni. Dar faptul că 5 milioane de români au găsit ușile vestului deschise spune multe despre caracterul românilor.

Lista cu motive poate fiecare să și-o întregească.

Încerc să nu emit judecăți de valoare. Avem și bune și rele, ca orice țară și orice popor. Avem proverbe care ne împing înainte. „Ai carte, ai parte!” e unul dintre ele. Dar avem și proverbe care ne tulbură caracterul. „Capul plecat, sabia nu-l taie!”, de exemplu. Ne place orașul civilizat, dar și tihna vieții de la țară.

Avem destul loc în țara noastră și avem nevoie să muncim ca să ne facem viața mai bună.

Stă doar în puterea noastră să împingem lucrurile înainte. Dar nu putem lucrând fiecare pe cont propriu. Avem țeluri comune, dorințe comune, pasiuni comune. Dezbinați, nu vom reuși să ajungem la acel numitor comun pe care ni-l dorim: o viață bună în propria noastră țară. Și nu, nu spun că trebuie cei mai buni să-i ducă în spate pe cei mai slabi. Dar spun că cei mai buni sunt cei care ar trebui să conducă, iar statul trebuie întărit în așa fel încât să nu permită degradarea nimănui. Cu înțelepciune, răbdare și stând pe valori vom putea să depășim crizele tot mai dese ale societății pe care noi o compunem.

La mulți ani!

Foto: Theodor Aman, „Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)

Ultimele stiri

Foto: Lia Olguta Vasilescu face precizari importante pentru conunitatea pe care o conduce.

Aproape am remediat efectele inundațiilor și furtunii de sâmbătă, astăzi reușind să descongestionăm domeniul public de majoritatea arborilor căzuți...

Mai multe articole din aceeasi categorie