marți, august 9, 2022
34.5 C
Craiova

Cazul Arad. Legături cu contrabandiștii de țigări

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat astăzi despre cazul de la Arad, unde un om de afaceri a murit în urma unei explozii, că este un caz „singular”. El a subliniat că nu există informaţii că ar fi vorba despre „acţiuni în lanţ”, iar România este o ţară „sigură”. Între timp, presa locală vorbește despre legăturile victimei cu contrabandiștii de țigări.

Cei mai buni specialiști, trimiși la Arad

„Afirm cu toată responsabilitatea că vorbim de un caz singular, România este o ţară sigură. Cunosc modul de operare al instituţiilor statului român, nivelul de implicare, profesionalismul lor. Vinovaţii vor fi identificaţi şi aduşi în faţa instanţei de judecată”, a afirmat Bode. Potrivit ministrului, anchetatorii cercetează toate variantele posibile legate de eventuale relaţii conflictuale, comerciale sau personale, ale omului de afaceri.

„Am fost informat despre această tragedie sâmbătă dimineaţa, imediat după ce s-a produs, şi împreună cu conducerea MAI am decis să trimitem la Arad cei mai buni specialişti din Poliţia Română. Am luat legătura cu instituţiile partenere, mă refer la SRI, MApN, Parchetul General care a preluat acest caz de îndată şi, împreună, am gestionat sâmbătă şi duminică cercetările la faţa locului, astfel încât cei mai buni specialişti pe care îi are Poliţia Română să reuşească într-un timp cât mai scurt posibil să identifice o pistă, astfel încât autorul/autorii să fie trimişi în faţa instanţei de judecată”, a spus Lucian Bode.

El a precizat că epava autoturismului a fost ridicată duminică şi depozitată într-un loc unde se continuă cercetările.

„Luăm în calcul mai multe ipoteze de lucru. În acest sens, am audiat martori, membri ai familiei, angajaţi ai societăţii comerciale, prieteni, apropiaţi. Vizualizăm imaginile de la faţa locului, de pe traseul pe care l-a parcurs victima în dimineaţa de sâmbătă şi nu numai”, a explicat Bode.

Legătură cu contrabanda de țigări?

Primul scenariu legat de asasinatul din Vlaicu, unde și-a pierdut viața omul de afaceri Ioan Crișan, pune explozia mașinii în relație directă cu traficul de țigări, care are, se zice, legătură cu angajați ai Poliției Arad, scriu ziariștii din presa arădeană. Bomba pusă, se spune, în mașina omului de afaceri ar putea avea o conexiune directă cu confiscarea făcută lunea trecută de polițiștii din Arad la Sâmbăteni.

Peste 600 de baxuri de țigări de contrabandă au fost confiscate, marfa fiind transportată cu un camion înmatriculat în județul Gorj, se pare. Surprinzător, șoferul a reușit să fugă, iar oamenii legii nu i-au stabilit identitatea, oficial, nici până astăzi. Nu s-a stabilit nici măcar cui aparține automarfarul folosit la transportarea țigărilor de contrabandă!

Întâmplarea suspectă este acum pusă în legătură directă cu explozia mașinii omului de afaceri. Există voci care spun că omul de afaceri a vândut pontul cu transportul de țigări oamenilor legii. Alte voci spun că TIR-ul a poposit în curtea firmei lui Ioan Crișan, cu toate încrengăturile ce decurg de aici. Ultima variantă are legătură cu o precizare din comunicatul remis marți de IPJ Arad, pe tema țigărilor confiscate de polițiști, precizare care făcea referire la faptul că autotrenul care transporta țigările a fost mutat în curtea unei societăți comerciale.

Bani furați din seiful lui Crișan

De altfel, multe dintre comentariile din mediul online legate de explozia de sâmbătă dimineața din Arad fac referire la traficul de țigări de contrabandă din Arad și la implicarea unor foști polițiști arădeni.

O veche poveste rămasă și ea în ceață, furtul a sute de mii de euro din seiful firmei omului de afaceri Ioan Crișan, petrecut acum doi ani, furtul banilor cu tot cu seif, a intrat și ea în conturarea primelor scenarii posibile legate de atentatul de sâmbătă, mai relatează jurnaliștii arădeni.

Oficial, anchetatorii au precizat încă de la amiază faptul că există un cerc de suspecți, fără a indica nimic în plus. Se spune că deja au fost audiați, pe bandă rulantă, o serie de arădeni, rude, martori etc., dar oamenii legii nu au ieșit cu nicio declarație oficială, nici legat de explozibilul din mașină, nici de posibilele legături între acest eveniment tragic și altele din Arad.

Cazul a fost preluat de Parchetul General

Cazul exploziei maşinii în municipiul Arad a fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Autoturismul marca Mercedes Benz a explodat în parcarea magazinului Profi din cartierul Vlaicu – zona Lebăda, din Arad, în dimineaţa zilei de sâmbătă.

„Preluarea cauzei a avut în vedere complexitatea cauzei dată de gravitatea faptelor, impactul social major, aspectele de fapt investigate fiind extrem de grave şi pentru a se asigura soluţionarea cu celeritate a cauzei, în scopul unei mai bune înfăptuiri a actului de justiţie. Cercetările se efectuează sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor, în urma exploziei decedând o persoană de sex masculin”, se preciza într-un comunicat de presă al PICCJ.

Ioan Crişan deţinea una dintre puţinele ferme de somn african din Europa de Est, amenajată de mai mulţi ani în perimetrul unei foste fabrici de cânepă situată la câţiva kilometri de municipiul Arad. Ferma are 22 de bazine alimentate cu apă termală provenită dintr-un foraj adânc de 900 de metri, iar o parte dintre acestea sunt populate de zeci de tone de peşte.

SRI: Este exclusă ipoteza unui atentat terorist

Serviciul Român de Informaţii realizează, împreună cu specialiştii Institutului Naţional de Criminalistică, expertiza pirotehnică în urma exploziei de la Arad, iar primele cercetări demarate exclud ipoteza unui atentat terorist.

Potrivit SRI, urmează a fi analizate în laborator probe de la faţa locului.

„SRI participă la ancheta desfăşurată de Poliţia Română şi, împreună cu specialiştii de la Institutul Naţional de Criminalistică, se realizează expertiza pirotehnică. Au fost prelevate probe care urmează a fi analizate în laborator pentru a se stabili ce tip de substanţe au fost folosite şi au facilitat aprinderea. Primele cercetări demarate de SRI exclud ipoteza unui atentat terorist”, precizează sursa citată.

 

 

Ultimele stiri

Ministerul Sănătăţii: Peste 9.800 de cazuri noi de COVID-19; rata de infectare în Capitală – 9,62

Un număr de 9.864 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de...

Mai multe articole din aceeasi categorie