Cazul ministrului Costache – între șmecherie și progres

Autor: Tudor Artenie

Presa a explodat, ministrul Sănătății, Victor Costache ar fi intervenit incorect în documentele oficiale în favoarea spitalelor private. Ziarul Libertatea are o anchetă argumentată pe acest subiect. Concret, ministrul Costache a modificat un ordin prin care spitalele care se pot califica în programul „Acțiunile Prioritare pentru pacienții cu infarct miocardic acut” (AP-IMA) trebuie să dețină două angiografe.

Victor Costache a „micșorat” necesarul de angiografe de la două, la unul singur.

Consecința acestui demers este că în program se califică mai multe spitale. Contextul este și unul ideologic. Liberalii susțin implicarea operatorilor privați din sănătate în programele Ministerului Sănătății. Cu alte cuvinte, banii pentru programele susținute de stat post ajunge și la spitale sau clinici private dacă intră în program. Principiul e corect – banii urmează pacientul, iar dacă acesta alege spitalul privat, plătește în plus pentru serviciile acestuia. Dar ca să se califice, spitalele aveau nevoie, cum spuneam, de două angiografe (aparate vitale în situațiile de infarct miocardic). Modificarea operată de ministrul Costache le califică și pe cele care au un singur astfel de aparat. Printre acestea, și spitalele private.

Una din problemele generate de ministru este legată de faptul că în program intră și Spitalul Polisano din Sibiu.

Acolo unde Victor Costache este medic chirurg. Un chirurg cu o reputație excelentă. Autor al unor premiere mondiale în domeniul chirurgiei inimii.

A doua problemă este legată de activitatea medicală a domnului ministru. Scandalul a devenit și mai mare atunci când s-a aflat că Victor Costache a mințit, spunând că operează „pro bono”. Dar domnia-sa este plătit. Are un salariu de peste 20 de mii de lei. Adică, fără să fie recompensat în vreun fel. Premierul Orban l-a apărat, punând paie peste focul unui scandal care afectează credibilitatea cabinetului său.

Această poveste a domnului ministru Costache confirmă un adevăr trist pentru lumea noastră politică de la porțile Orientului: orice intenție de progres este înăbușită de perfidia personajelor care ar trebui să o pună în aplicare. Dacă domnul ministru ar fi căutat, spre binele pacienților români, dar și pentru a fi în „trend” cu doctrina liberală, să includă și spitalele private în program, ar fi fost extrem de simplu să le ceară să se doteze cu un al doilea angiograf. Banii din sistem trebuie să urmeze pacientul și e foarte bine să putem merge și la spitale private. Dar nu a făcut-o! A preferat să scadă ștacheta profesională ca să favorizeze spitalele private. Inclusiv pe acela unde domnia-sa sa operează. Și nu „pro bono” ci „pecuniam”. Pentru bani. Și în latină, și în română!…

Dacă liberalii își vor respecta blazonul european pe care îl afișează, se vor despărți de ministrul Victor Costache. Sau va demisiona chiar domnia-sa. Dar, cum spuneam, suntem la porțile Orientului, unde progresul miroase adesea a șmecherie…

Articole asemanatoare