CCR a decis: Numirea lui Orban e neconstituțională

Alegeri anticipate

Curtea Constituțională a admis sesizarea PSD referitoare la numirea de către președinte a lui Ludovic Orban ca premier pentru a doua oară. Șapte din judecători au votat pentru, doi împotrivă.

„E clar că președintele trebuie să desemneze un premier care să coaguleze o majoritate. Domnul președinte a greșit. Este o criză pe care PNL a declanșat-o și care trebuie să înceteze”, a spus Lucian Romașcanu, de la PSD.

Fostul judecător al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a spus că în acest moment președintele Klaus Iohannis trebuie să aibă consultări cu partidele, să fie desemnat un alt premier, care să vină cu o listă de miniștri și un program de guvernare și să ceară vot de învestitură în Parlament.

„Aici lucrurile sunt extrem de discutabile. Domnul Orban a fost desemnat premier anterior acestei decizii. Este foarte greu să dai un verdict extrem de repede. Constituția nu îi interzice președintelui să desemneze o persoană care a fost demisă prin moțiune de cenzură. Zona de interpetare a Curții e următoarea: Orban a devenit premier pentru a merge spre anticipate, nu pentru a guverna”, a spus și reprezentantul PNL, Daniel Fenechiu.

USR speră să fie anticipate. „Am vorbit cu toate partidele care susțin anticipatele și mergem înainte”.

UDMR: „Dacă astăzi am respinge lista, tot ei ar fi la Palatul Victoria. Prioritatea numărul 1 este sănătatea publică, siguranța cetățeanului și abia după aceea discutăm de anticipate”.

Curtea Constituţională a României a stabilit, în urmă cu scurt timp, că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier. Potrivit unor surse din cadrul CCR, problema nu este faptul că preşedintele Iohannis l-a nominalizat pe Ludovic Orban, care tocmai fusese demis, ci faptul că preşedintele Iohannis a desemnat făţiş un premier care nu avea susţinere parlamentară. Potrivit judecătorilor CCR, citați de știripesurse.ro, propunerea preşedintelui nu trebuie să fie în sensul de a genera blocaje, ci acesta este obligat să caute soluţii pentru un guvern care să beneficieze de sprijinul Parlamentului.

Articole asemanatoare