miercuri, iunie 29, 2022
34.5 C
Craiova

Ce aveți cu săpunul?

Săpunul spune multe despre noi. Uneori, săpunul este chiar un etalon în clasamentele europene. Până la pandemie, despre români se putea afla din statistici că ignoră săpunul. Și pasta de dinți și șamponul sau detergenții de orice fel. Mai mult, țara noastră a primit, pentru locuitorii din zonele sărace, ajutoare europene din care nu lipseau aceste produse pe care, presupuneau europenii civilizați, sărmanii de la noi nu și le pot permite. Noi suntem „mândri că suntem români”, așa că nu ne e rușine să luăm ajutor social și să primim pomană europeană.

Credeți cumva că a crescut consumul? Că nu mai suntem pe ultimul loc? Că a început să ne placă săpunul?

Nici vorbă! Speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din Europa, arată un raport al Comisiei Europene care a analizat sistemul de sănătate românesc. Crescuse ea nițel după anul 2000, dar a venit pandemia și ne-am pierdut elanul. Pandemia ne-a mai arătat cât de deficitari suntem la o grămadă de lucruri, mai scrie în raport. Găsiți raportul aici.

Conform acestui document, bolile cardiovasculare sunt principalele cauze de mortalitate, în timp ce cancerul pulmonar este cauza cea mai frecventă de deces prin cancer. Și – interesant! – consumăm mai mult alcool și mâncăm mai nesănătos decât media europeană. Suntem conservatori care rostesc plini de dârzenie că „cea mai bună pasăre e porcul!”

Rapoartele astea au ceva de radiografie.

Astfel, cheltuielile cu sănătatea în România au crescut în ultimul deceniu, dar rămân în continuare pe al doilea cel mai scăzut loc din UE. Nu suntem ultimii, suntem penultimii.

Și încă o informație: aproximativ 44% din cheltuielile cu sănătatea au fost alocate îngrijirii  pacienților internați – cea mai mare proporție dintre țările UE. Altfel spus, ne îngrijim de sănătate doar când e deja cazul să chemăm ambulanța.

Să revenim însă la preocuparea noastră – săpunul.

Pandemia a făcut o reclamă enormă săpunului. Pe toate canalele de informare se spunea să ne spălăm bine pe mâini cu apă și săpun. Au apărut chiar și recomandări scrise și chiar desene care îi instruiesc pe nepricepuți în folosirea săpunului solid sau lichid. Am fost uimit să văd afișe pe această temă și m-am întrebat cui se adresează ele? Că pentru deșurubarea unui dop de pet de bere nu am văzut instrucțiuni pe nicăieri. Iar clasamentele europene ne arată fruntași la acest capitol, ca să nu mai spună nimeni că nu suntem și noi fruntași la ceva.

România Educată a lui Klaus Iohannis este un eșec pentru că nu a început cu instrucțiuni de folosire a produselor de igienă personală.

Nu doar din acest motiv este un eșec, dar cu siguranță că ar fi avut un impact mai mare dacă începea cu săpunul. Și cu pasta de dinți. La fel, dezbaterile despre predarea educației sexuale în școli ar fi fost mult mai eficiente dacă ar fi început cu folosirea corectă a dușului. Despre bideu nu spun nimic, este un obiect de lux care nu are ce căuta în toaleta simplă și rustică din fundul curții.

O să spuneți că sunt rău. Poate că sunt, dar toate informațiile despre care am scris sunt preluate din analize și rapoarte reci ale unor instituții europene. La fel cum este cea care privește consumul de carte al românilor. Nu aveți cum să treceți indiferenți pe lângă o astfel de informație: suntem pe ultimul loc în UE!

Să vă spun o istorie scurtă.

Mai demult (nu chiar așa demult, eram membri ai UE de câțiva ani), am zburat cu avionul spre o țară din Asia de Sud-Est. Și la dus, și la întors, am schimbat avionul la Istanbul. La plecare, ca și pe drumul de întors până la Istanbul, am avut parte de o călătorie extrem de civilizată. La Istanbul însă avionul s-a umplut de români care veneau din vacanță. Călătoria a fost mai zgomotoasă. Românii noștri, latini, nu-i așa!, vorbeau mult și tare. Niște copii plângeau. Tații se plimbau printre scaune ca să stea de vorbă cu prietenii, iar stewardesele nu mai pridideau cu adusul băuturilor. Mi-am zis că nu e nimic nefiresc, oamenii s-au relaxat, sunt veseli, au avut un concediu bun. Până în momentul în care unul dintre ei a răcnit către ceilalți că e mai bine să se descalțe ca să nu li se umfle picioarele. Docili, compatrioții s-au descălțat…

Ultimele stiri

Florin Cîțu a demisionat de la conducerea Senatului

Florin Cîțu a demisionat în urmă cu scurt timp de la conducerea Senatului, au declarat pentru euroolteniainfo.com surse din...

Mai multe articole din aceeasi categorie