luni, iunie 24, 2024
23.4 C
Craiova

Ce documente prelungește M.A.I. pe perioada stării de urgență?

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a făcut recent o serie de precizări privind documentele emise de către structurile MAI cărora li se prelungește valabilitatea pe durata stării de urgență, pe teritoriul României.

Astfel, se prelungește până la încetarea stării de urgență valabilitatea documentelor emise de:

  • Inspectoratul General al Poliției Române, 
  • Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor,
  • Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, respectiv serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor aflate în coordonarea metodologică a MAI,
  • Inspectoratul General pentru Imigrări și sunt recunoscute de autorități pe teritoriul României.

Cetățenii care au nevoie să schimbe un astfel de act vor avea la dispoziție 90 de zile de preschimbarea lor, după încetarea stării de urgență.

Iată care sunt documentele ce intră sub incidența prevederilor amintite, în funcție de instituția responsabilă:

  1. Certificatele de cazier judiciar sau adeverințele de integritate comportamentală  Acestea pot fi emise de structurile specializate ale Inspectoratului General al Poliției Române pe durata stării de urgență, doar pentru motive temeinic fundamentate menționate în cuprinsul cererii. Se recomandă pe cât posibil utilizarea mijloacelor de comunicare on-line.

În cazul în care certificatul de cazier judiciar este necesar pentru dosare de concurs, angajare, licitație etc. la instituțiile publice sau organele de specialitate ale administrației publice, precum primării, instituții din sistemul de învățământ, sănătate, S.R.P.C.I.V., D.G.A.S.P.C. există posibilitatea ca persoanele interesate să depună o declarație prin care să solicite acestor instituții obținerea extrasului de pe cazierul judiciar sau a certificatului de integritate comportamentală.

  • Permisele de conducere românești, autorizațiile de circulație provizorie, dovezile înlocuitoare ale certificatelor de înmatriculare și ale permiselor de conducere eliberate de către serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor la depunerea dosarelor de înmatriculare/ transcriere/ certificate de înmatriculare sau preschimbare permise de conducere românești/străine sau duplicate.

Dovezile în cauză sunt valabile până la primirea de către titulari/deținători a certificatelor/permiselor de conducere livrate de către DRPCIV, prin serviciile poștale.

Nu intră în această categorie dovezile înlocuitoare cu drept de circulație ale permiselor de conducere care se eliberează de serviciile rutiere în cazul unor abateri la regimul circulației.

Totodată, se menține valabilitatea documentelor necesare operațiunilor de înmatriculare/transcriere, examinare sau preschimbare a permisului de conducere obținute de către solicitanți de la alte entități, documente care vor expira în interiorul stării de urgență (ex. certificat de autenticitate, fișa medicală, dosar școlarizare si altele) pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea stării de urgență.

  • Cărțile de identitate, cărțile de identitate provizorii, mențiuni de stabilire a reședinței emise și prelucrate de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD)  și de  către serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor. Acestea sunt valabile pe teritoriul României, inclusiv 90 de zile de la încetarea situației de urgență.

Totodată, în cazuri excepționale, ce au la bază motive medicale, pierderea, furtul, distrugerea actului de identitate, cetățenii pot solicita eliberarea unui nou act de identitate sau, după caz, înscrierea menţiunii privind stabilirea reşedinţei, exclusiv prin programarea telefonică, în prealabil, la numărul de telefon precizat pe site-ul serviciului public comunitar de evidență a persoanelor competent, ori după caz menționat pe site-ul DEPABD.

  • Documentele eliberate cetățenilor străini de către Inspectoratul General pentru Imigrări, permise de ședere, avize de angajare/detașare, decizii de returnare, certificate de înregistrare a rezidenței sau cărți de rezidență eliberate cetățenilor europeni, documentele de călătorie emise beneficiarilor unei forme de protecție internațională și persoanelor fără cetățenie, documentele temporare de identitate ale solicitanților de azil.

Cetățenii străini și europeni pot utiliza mijloacele electronice de comunicare la distanță cu structura competentă teritorial, precum aplicația on-line portaligi.mai.gov.ro, corespondență poștală sau alte mijloace conform datelor de contact ce se regăsesc pe site-ul igi.mai.gov.ro.

Ultimele stiri

FOTO/OLT: Tenis de masă. Trei medalii pentru sportivii CSM Slatina la Top 16

Trei din cei patru sportivi ai Clubului Sportiv Municipal Slatina, participanți la competiția Top 16, care s-a desfășurat în...

Mai multe articole din aceeasi categorie