vineri, iulie 1, 2022
22.9 C
Craiova

Ce este „interesul național” în România degradată?

Autor: Tudor ARTENIE

„Interesul național” a ajuns o sintagmă golită de sens de dinainte de multivalentul general Oprea. Cel care găzduia în sufrageria lui întâlniri fundamentale cu înalți demnitari și înalți funcționari pentru a-l ține pe scaun pe Traian Băsescu.

„Interesul național” nu presupune doar apărare și arme.

„Interesul național” nu înseamnă doar să aperi țara și acareturile românești. Înseamnă și să o dezvolți, să crești calitatea vieții oamenilor și, mai ales, să întărești democrația. Confuzi, inculți sau doar rău-voitori și proști, demnitarii au ales să stabilească faptul că „interesul național” înseamnă multe alte lucruri. Vânzarea de active aflate în proprietatea statului român, de exemplu. Statul nu este proprietar în mod real, pentru că statul este proprietatea tuturor românilor. Statul e doar un administrator.

Un alt exemplu: legi care permit vânzarea terenurilor arabile către străini. „Interesul național” a fost, pentru legiuitori, egal cu interesele marilor fermieri europeni. Așa că peste 75% din terenul arabil al României aparține unor străini. Și nu e o coincidență creșterea subvențiilor europene la hectar doar după împlinirea acestui „deziderat”.

„Interesul național” înseamnă și independența energetică a României.

Avem tot ce ne trebuie ca să producem energie electrică în așa fel încât să ne ajungă tuturor. Dar de la vânzarea companiilor de distribuție către „mari jucători globali” și până la strategia energetică a lui D. Cioloș (de pe vremea când era premier tehnocrat), am ajuns caraghioșii Europei. Plătim printre cele mai mari prețuri din UE. Suntem în situația paradoxală de a avea resurse, dar niciun cuvânt de spus în piața de energie.

Cine decide pentru România?

Să vă spun o poveste scurtă. În 2021, președintele Joe Biden a mâncat tradiționalul curcan de Thanksgiving Day (sărbătoare națională în SUA care se ține în a patra joi a fiecărui noiembrie) la conacul de 30 de milioane de dolari din Nantucket a miliardarului David Rubenstein.

Interesant este faptul că de la masa festivă a lipsit chiar gazda. David Rubenstein era plecat în străinătate, scrie revista Fortune. Nu e tocmai politicos să îți vină președintele SUA la masă și tu să lipsești, dar o fi avut omul o urgență. Dar mai interesant este faptul că dl Rubenstein este patronul grupului Carlyle. Da, grupul care va scoate și va vinde gazul natural din Marea Neagră, partea românească. Grup care face și alte afaceri în România.

Un grup multilateral dezvoltat.

Carlyle are o subsidiară în România care se ocupă de imobiliare. Printre proiectele imobiliare pe care le administrează se află „ansamblul rezidenţial Rose Garden, dezvoltat de Globe Trade Centre, proiectele rezidenţial Green Gate, Grace Garden, North Star Mansion, Zodiac Mansion, Zenith Mansion şi Tomis Mall din Constanţa”. Dar în portofoliul acesteia se află și controversatul Cathedral Plaza, de lângă catedrala catolică Sf. Iosif din București, pentru care există hotărâre judecătorească de demolare. Și clădirea Willbrook, de unde emite o televiziune de știri.

Ca să pătrunzi în alte țări, ai nevoie de oameni loiali.

Mă rezum doar la un exemplu. Un tânăr care a participat activ la manifestarea din 10 august 2018, deși trecuse printr-o gravă tragedie personală, a ajuns, în doar 4 ani, din șef al unei organizații studențești, ministru în guvernul actual. Conform propriului CV, Sebastian Burduja a făcut un master la Harvard fiind bursier … David Rubenstein. Iată că lumea e mai mică decât suntem dispuși să credem.

Cumpărăm avioane din Norvegia. Second-hand.

În aceste vremuri tulburate de războiul din Ucraina, „interesul național” ne face să cumpărăm avioane F-16 la mâna a doua din Norvegia. De ce nu avioane noi din Franța? Sau din Marea Britanie? Nu știm, nu ni se spune, decidenții au stabilit că e mai bine pentru noi să ne cheltuie banii pe acele avioane, vechi de 40 de ani. Deci, decidenții dau legi evitând o achiziție care să respecte regulile pieței. Piața e valabilă doar la energie…

Legile securității și cum ne consideră președintele Iohannis niște proști.

Între timp, au transpirat în presă (pe g4media.ro – felicitări!) niște proiecte de legi ale securității care l-ar face invidios pe Ceaușescu. Serviciile ar primi puteri extraordinare: să facă firme (piața liberă ar fi compromisă de tot), lucrătorii să nu fie anchetați decât de procurori speciali și cu aprobarea președintelui țării, cetățenii să fie obligați să colaboreze cu aceste instituții etc.

N-au mai fost proteste ca la 10 august. Probabil, profesioniștii au avut ordin să tacă! Iar președintele Iohannis a spus că știe cine este sursa informațiilor. Nu ne-a spus-o, e secretă. Dar nicio asigurare că lucrurile nu ar fi așa.

Autorul „României Educate” e doar un spanac cu șapcă made in USA, care conduce CSAT, care a dat în avans peste 11 miliarde de dolari pentru un armament care nu a venit încă și care știe că proiectul său privind educația nu servește decât menținerii prostiei naționale la un nivel care să permită orice abuz. Mai ales al lui și al celor din jurul lui.

Ultimele stiri

Acuzații de delapidare la BRD: percheziții și în Olt, Gorj și Vâlcea

Polițiștii din Capitală fac percheziții în București și alte 12 județe într-un dosar în care este vizat un fond...

Mai multe articole din aceeasi categorie