vineri, martie 29, 2024
14.4 C
Craiova

Ce restricții se aplică în alte țări, comparativ cu România?

În România, începând de săptămâna viitoare se prelungește starea de alertă, cu o serie de restricții de circulație, iar cetățenii români care vor să circule în afara țării în această perioadă trebuie să cunoască reglementările din alte state europene.

Austria

În cazul deplasării în spațiul public, trebuie respectate următoarele măsuri:

  • În spațiile publice exterioare și în spațiile închise trebuie menținută o distanță de 2 metri față de persoanele care nu locuiesc în aceeași gospodărie.
  • Purtarea măștii de protecție tip FF2 sau a unei măști cu standard echivalent sau superior (tip FFP3, N95 sau KN 95) este obligatorie în locuri intens frecventate (ex. străzi/centre comerciale etc.). Obligativitatea purtării măștii de protecție va fi impusă și la locul de muncă, în toate locurile în care condițiile de spațiu nu permit respectarea distanțării fizice (birouri). Purtarea măștii este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 14 ani.
  • Rămân în continuare valabile restricțiile de parasire a locuinței în intervalul orar 20:00-06:00 și se recomandă în mod expres desfășurarea activității, după caz, în sistem de telemuncă. Se permite cetățenilor să părăsească zona privată de locuit doar în scopuri limitate, precum acoperirea nevoilor de bază necesare, utilizarea serviciilor de sănătate, practicarea religiei, îngrijirea persoanelor care au nevoie de sprijin, exercitarea drepturilor familiei sau îndeplinirea obligațiilor familiale, precum și scopuri profesionale și de formare, dacă este necesar.
  • Restrângerea contactelor la 4 persoane adulte din două gospodării diferite, numai între orele 06:00-20:00, atât în spațiile private, cât și în cele publice. În afara locuințelor, poliția poate controla alte spații private: anexe, garaje, curți etc.
  • Industria de catering, restaurantele, hotelurile rămân în continuare închise. Sunt posibile serviciile de livrare, inclusiv pe timpul nopț
  • Toate sporturile de contact rămân în continuare interzise, facilitățile sportive de interior sunt închise pentru sportivii amatori. Schiatul este permis ca activitate recreativă/sportivă sau în contextul unei activități „de o zi”, dar nu sub formă de vacanță de schi. Atenție! Autoritățile austriece înăspresc controalele în stațiunile de schi pentru monitorizarea respectarii măsurilor impuse.
  • Comerțul de toate tipurile și dimensiunile este deschis, precum și locațiile/serviciile care presupun apropierea fizică: frizerie, coafură, masaj, etc. Accesul în unitățile comerciale pentru produse nealimentare se va face cu respectarea măsurilor de distanțare, asigurarea unui spațiu de 20 mp pentru fiecare client, fiind necesară purtarea unei măști de protecție a nasului și gurii tip FFP2 sau a unei măști cu standard echivalent sau superior (tip FFP3, N95 sau KN 95) . În plus, este obligatorie prezentarea unui test negativ antigen nu mai vechi de 48 de ore la serviciile de frizerie/coafură. În cadrul unităților care desfășoara activitate comerciala cu produse de alimentație publică se va menține aceeași regulă a asigurării unui spațiu de 10 mp pentru fiecare client. Locurile de petrecere a timpului liber, cu excepția parcurilor, bisericilor și grădinilor zoologice, rămân închise.

Bulgaria

Măsuri pe plan intern:

  • Toate persoanele care se află în spații publice închise (ex. mijloace de transport public, unități medicale și de sănătate, farmacii, magazine optice, centre naționale pentru probleme de sănătate publică, instituții administrative și alte locuri, în care sunt deserviți sau au acces cetățenii, gări feroviare și stații de autobuz, aeroporturi, stații de metrou, centre comerciale, biserici, mănăstiri, lăcașuri de cult, muzee și altele) sunt obligate să poarte o mască de protecție, de unică sau multiplă folosință, care să acopere nasul și bărbia.
  • Toate persoanele care se află în spații publice deschise aglomerate și în care este imposibilă păstrarea distanței fizice de 1,5 metri sunt obligate să poarte o mască de protecție, de unică sau multiplă folosință, care să acopere nasul și bărbia.
  • Prin raportare la aceste prevederi, „publice” sunt acele locuri care sunt deschise/accesibile pentru cetățeni și/sau care sunt destinate utilizării publice.

Excepții cu privire la obligațiile prevăzute anterior sunt permise:

  • pentru clienții localurilor de alimentație publică și localurilor unde sunt consumate băuturi, atunci când se permite frecventarea acestora;
  • pentru practicanții de sport în spații închise și deschise, pe perioada activității fizice;
  • pentru participanții la manifestarile științifice, briefing-uri, conferințe de presa și seminarii, pe durata intervenției, cu respectarea distanței fizice de 1,5 metri față de ceilalți participanți;
  • pentru participanții (prezentatori și oaspeți) la emisiunile televizate, cu respectarea distanței fizice de 1,5 metri față de ceilalți participanți;
  • pentru copiii de până la 6 ani.

Măsura distanțării fizice este aplicată între persoanele care se află în locuri publice deschise (parcuri, străzi, stații de autobuz), cu excepția situației în care aceste persoane fac parte din aceeași familie/gospodărie.

  • Magazinele alimentare își organizează activitatea astfel încât între orele 8.30-10.30 să permită doar accesul persoanelor cu vârsta de minim 65 de ani. În acest interval orar nu se permite accesul persoanelor cu vârsta sub 65 de ani.
  • Nu este permisă organizarea de adunări și serbări cu caracter privat (nunți, botezuri, ceremonii funerare etc.) cu prezența a peste 15 persoane.
  • Magazinele din complexele comerciale, inclusiv cele de tip mall, sunt deschise; minorilor nu le este permisă vizitarea acestora decât însoțiți de un părinte/tutore sau orice altă persoană majoră.
  • Cinematografele, teatrele, galeriile și muzeele sunt deschise, cu respectarea unor măsuri antiepidemice (grad de ocupare a spațiului respectiv de până la 30%, distanțare fizică de cel puțin 1,5 metri, purtarea unei măști de protecție etc.).

De la data de 1 martie 2021 s-a permis redeschiderea localurilor pentru alimentație și divertisment, cu condiția respectăriii următoarelor măsuri antiepidemice

  • utilizarea a cel mult 50% din capacitatea lor; limita maxima de 6 persoane la o masă;
  • purtarea de măști de protecție de catre personalul localurilor;
  • program de lucru limitat între orele 6 și 23.

Este permisă organizarea de evenimente de tip congres, conferință, seminar, competiție, antrenament, „team-building” și alte evenimente publice cu participare fizică, sub condiția respectării următoarelor măsuri antiepidemice:

  • utilizarea a cel mult 30% din capacitatea încaperii în care se desfășoara evenimentul;
  • respectarea unei distanțe fizice de cel puțin 1,5 metri;
  • purtarea de măști de protecție;
  • igiena mâinilor;
  • aerisire regulată la fiecare oră și dezinfectare.

Până la data de 31 martie 2021 continuă să fie suspendate excursiile turistice de grup, cu transport organizat, în străinătate. Sunt permise excursiile turistice de grup, cu transport organizat, în țară.

Franța

Măsuri pe plan intern:

  • Începând cu data de 16 ianuarie a.c. s-a instituit la nivel național interdicția de circulație pe timpul nopții, în intervalul orar 18:00-6:00.
  • Rămân închise cafenelele, restaurantele și barurile, până la noi dispoziț
  • Rămân închise cinematografele, teatrele, muzeele, salile de concerte, parcurile de distracție, grădinile zoologice, stadioanele și sălile de sport (până la noi dispoziții).
  • Lăcașurile de cult sunt deschise și pot fi oficiate ceremonii religioase, cu respectarea unui protocol strict.
  • Aeroportul Paris-Beauvais și-a reluat activitatea comercială. De asemenea, serviciul de transport care asigură legătura între Paris și aeroportul Beauvais, precum și parcarea au fost redeschise.
  • Pe aeroportul Orly sunt funcționale terminalele Orly 2 și 3, iar pe aeroportul Roissy-Charles de Gaulle sunt funcționale terminalele 2A, 2E și 2F.
  • La plecare și sosire, Compania „Paris Aéroport” și companiile aeriene au introdus dispozitive de măsurare a temperaturii pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2.

La plecare, companiile aeriene pot măsura temperatura pasagerilor anterior îmbarcării către anumite destinații. Pasagerilor cu o temperatură de peste 38°C li se poate refuza îmbarcarea.

La sosire, Compania „Paris Aéroport” a implementat un sistem de camere termice pentru măsurarea temperaturii pasagerilor în sala de recuperare a bagajelor. În situația în care temperatura măsurată în mod automat depășește 38°C, persoanele în cauză vor fi supuse unei reverificări a temperaturii corporale. În eventualitatea în care și în urma acestei verificări suplimentare se menține valoarea temperaturii de 38°C, persoana va fi supusă unui consult medical, în timpul căruia un medic poate recomanda efectuarea unui test molecular tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, dacă este necesar.

„Paris Aéroport” a pus la dispoziție douăcentre de testare pentru infecția cu SARS-CoV-2 în interiorul aeroporturilor Paris-Charles de Gaulle (terminal 2E, la nivelul « plecari », în față porții 17). și Paris-Orly (terminal Orly 4 – Poarta 42D – Nivelul -1). Pasagerii care pleacă trebuie să obțină o programare online, în prealabil, accesând portalul doctolib.fr. Rezultatele vor fi recepționate în 48 de ore pentru testul molecular tip RT-PCR și în 1-2 ore pentru testul antigenic.

Ungaria

Măsuri pe plan intern:

Prim-ministrul Ungariei a recomandat, la 7 martie 2021, ca populația să amâne vacanțele în străinătate programate în zone de risc epidemiologic pentru că ar putea transmite în Ungaria noi tulpini ale virusului SARS-CoV-2.

La data de 4 martie 2021, guvernul Ungariei a anunțat aplicarea de noi măsuri care se adaugă la cele în vigoare din 11 noiembrie 2020:

  • grădinițele si scolile primare sunt închise până în 7 aprilie 2021. Activitatea școlară se desfășoară în regim online pentru toate instituțiile de învățământ, inclusiv învățământul primar;
  • serviciile esențiale, magazinele alimentare și cele care comercializează unelte pentru grădinarit/lucrări agricole de primavară vor rămâne deschise, însă toate celelalte magazine, restaurantele, cazinourile/centrele de divertisment, hotelurile vor fi închise între 8 și 22 martie 2021. Magazinele, cu excepția farmaciilor și benzinăriilor, pot fi deschise doar până la ora 19.00;
  • guvernul a recomandat ca toți angajatorii să asigure angajațior posibilitatea desfășurării muncii de la domiciliu, în limita posibilităților, având în vedere îndeosebi familiile cu copii;
  • restricționarea circulației pe timp de noapte, între orele 20.00-05.00. Este posibilă părăsirea locuinței doar pentru a merge la locul de muncă, în scop medical sau în situații de urgență;
  • evenimentele și orice fel de adunări / reuniuni sunt interzise; sălile de fitness vor fi închise timp de două săptămâni, antrenamentele și întâlnirile sportivilor legitimați fiind permise exclusiv cu portile închise.
  • parcurile vor rămâne deschise, fiind permise și activitățile sportive în aer liber în cazul în poate fi menținută distanța de 1,5 m;
  • muzeele, teatrele, grădinile zoologice și alte unități de petrecere a timpului liber sunt închise.

Germania

Măsuri pe plan intern:

Unele autorități publice au reluat partial activitatea cu publicul, cu asigurarea măsurilor de distanțare, în timp ce altele admit, de la caz la caz, numai vizitele solicitanților unor servicii care nu comporta amânare.

Guvernul federal și cele de land au adoptat o serie de măsuri care au intrat în vigoare la data de 11 ianuarie 2021 și care restricționeaza suplimentar contactele sociale și libertatea de mișcare a persoanelor. Acestea vin în continuarea și completarea anteriorului regim de carantină generală strictă:

  • prelungirea perioadei de aplicare a actualelor restricții în scopul reducerii la minimul absolut a contactelor sociale cu persoane din afara gospodăriei;
  • limitarea întâlnirilor private la cel mult o singura altă persoană care nu locuiește în gospodărie;
  • închiderea tuturor cantinelor la nivelul companiilor unde acest lucru este posibil; livrarea rămâne permisă, dar este interzis consumul la fața locului;
  • implementarea de către angajatorii a unor soluții extinse de home office;
  • limitarea „razei de mișcare“ la cel mult 15 km de la domiciliu în districtele unde se înregistrează o incidență a infectărilor la 7 zile de peste 200 la 100.000 de locuitori – cu excepția cazului în care există un motiv temeinic și justificabil;
  • protejarea suplimentara a grupurilor vulnerabile, mai ales din casele de îngrijire a persoanelor vârstnice și din facilitățile pentru persoane cu dizabilități prin efectuarea sistematică a testelor rapide pentru SARS-CoV-2, cel puțin până când imunizarea acestora va fi obținută prin efectuarea ambelor doze de vaccin pentru COVID-19;
  • asigurarea urmăririi prioritare a cazurilor de infectare cu noile tulpini ale virusului SARS-CoV-2, precum și controlarea respectării condițiilor de carantină. În situația sosirii în Germania din zone în care apar astfel de mutașii, Poliția Federala va monitoriza respectarea condițiilor de intrare;
  • școlile și grădinițele rămân închise și vor funcționa în regim online;
  • acordarea a 10 zile suplimentare de concediu pentru îngrijirea copiilor (20 de zile în cazul familiilor monoparentale);
  • continuarea programelor guvernamentale de sprijin economic extraordinar pentru compensarea pierderilor financiare pentru companiile, întreprinderile, lucrătorii independenți, asociațiile și instituțiile afectate de închiderile temporare;
  • introducerea unei strategii de dublă testare pentru persoanele care sosesc în Germania din zone de risc.

În continuare, rămân în vigoare principalele măsuri adoptate în etapele anterioare de carantină (lockdown):

  • comerțul cu amănuntul nu mai este permis, cu excepția produselor alimentare și a bunurilor necesare; magazinele care comercializează astfel de produse pot rămâne deschise cu condiția respectării măsurilor de igienă, a controlării accesului și evitării cozilor;
  • serviciile din domeniul îngrijirii personale: coafură, cosmetica, masaj, tatuaje și altele similare vor fi închise. Tratamentele necesare din punct de vedere medical, de exemplu fizioterapie, terapie ocupaționala și logoterapie, podologie etc. sunt încă posibile;
  • restaurantele, pub-urile și barurile rămân închise, fiind permisă numai livrarea sau ridicarea de comenzi pentru consum la domiciliu; este interzisă consumarea alimentelor pe loc. De asemenea, se interzice consumul de băuturi alcoolice în locuri publice;
  • instituțiile și facilitățile destinate activităților recreative și de divertisment rămân închise: teatre, opere, săli de concert și instituții similare; târguri comerciale, cinematografe, parcuri de distracții și furnizori de activități de petrecere a timpului liber (interior și exterior), cazinouri, magazine de pariuri și facilități similare;; sporturi de agrement în toate facilitățile publice și private, inclusiv studiouri de fitness, piscine și băi termale.;
  • ceremoniile religioase din biserici, sinagogi și moschei, precum și întâlnirile altor comunități religioase sunt posibile numai în anumite condiții care sunt stabilite de Ministerul federal de interne împreună cu comunitățile religioase;
  • cetățenilor li se solicită renunțarea la călătorii și vizite private care nu sunt absolut necesare, atât pentru călătoriile externe, cât și cele interne, chiar și pentru deplasările de o zi în interiorul Germaniei. Cazarea mai este posibilă, exclusiv în cazuri întemeiate și în mod evident non-turistice;
  • guvernul federal și landurile vor intensifica controalele pentru a asigura respectarea măsurilor adoptate, inclusiv prin controale inopinate și mai ales în zonele de frontieră.

Este obligatorie purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun și în magazine, precum și respectarea regulilor de igienă și păstrarea distanței sociale (1,5m) în spațiul public; masca trebuie purtată inclusiv în zonele publice în care nu este posibilă păstrarea distanței minime recomandate. Nerespectarea acestei obligații este sancționată cu amenda de minimum 50 euro.

Italia

Măsuri pe plan intern:

Teritoriul național este în continuare împărțit pe zone diferențiate în funcție de gradul de risc pe care îl prezintă, cu măsuri de restricție suplimentare. Acestea se stabilesc prin ordin al Ministrului Sănătății. Pentru detalii dați click AICI.

Sunt în continuare interzise deplasările pe întreg teritoriul țării între orele 22.00 și 5.00 dimineața, cu excepția celor justificate de muncă, sănătate sau situații de necesitate.

Conform decretului legislativ nr. 15 din 23 februarie 2021, până pe 27 martie 2021 sunt interzise deplasările între regiuni, cu excepția motivelor legate de muncă, de sănătate sau a situațiilor de necesitate. Este permisă întoarcerea la propria reședință, domiciliu sau locuință.

Modelul declarației pe proprie răspundere pentru justificarea deplasărilor pe plan intern este disponibil AICI.

Rămân în continuare valabile prevederile privind obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber, în prezența altor persoane. De asemenea, purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile închise, cu excepția locuințelor private.

Marea Britanie

Măsuri pe plan intern:

Persoanele aflate în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sunt rugate să descarce gratuit aplicația NHS COVID-19 pentru identificarea celor care au intrat în contact cu persoane infectate: Anglia și Țara Galilor AICI, Scoția AICI, Irlanda de Nord AICI, Insula Jersey AICI.

Un „Grup de sprijin” (supportbubble) se poate forma între un adult care locuiește singur și persoanele din altă locuință. Toți cei aflați într-un grup de sprijin vor putea acționa ca și cum ar locui împreună.

Este obligatorie, prin lege, utilizarea măștii în mijloacele de transport în comun, magazine, centre comerciale tip mall, spații publice închise. Purtarea măștii este recomandată personalului care lucrează în transportul public și șoferilor de taxi, însă este obligatorie pentru clienții taxiurilor și vehiculelor particulare închiriate. Este obligatorie purtarea măștii în spațiile de ospitalitate, cu excepția clienților care sunt așezați pentru a servi masa. Personalul din sectorul ospitalității și al comerțului cu amănuntul este obligat să poarte masca. Persoanele exceptate până acum de la purtarea unei măști (de exemplu în cazul unei probleme de sănătate) sunt în continuare scutite de la aceste noi obligații.

Spania

Măsuri impuse de autoritățile centrale:

Guvernul central spaniol a decretat, începând cu 26 octombrie 2020, starea de urgență pe întreg teritoriul Spaniei. Printre măsurile impuse de starea de urgență se regăsesc următoarele:

  • Restricționarea circulației în intervalul orar 23:00-6:00, cu posibilitatea decalării sau prelungirii acestui program cu o oră, decizie care rămâne la latitudinea fiecarei comunități autonome. Insulele Canare sunt exceptate de la măsura privind limitarea circulației pe fondul evoluției epidemiologice favorabile din aceasta regiune (incidență de sub 100 de cazuri la 100.000 de locuitori).
  • Reuniunile pe întreg teritoriul Spaniei se limitează la un numar de maxim 6 persoane.
  • Comunitățile autonome pot decide închiderea perimetrală a regiunii sau a municipiilor, precum și limitarea intrărilor și a ieșirilor în fiecare regiune.

Turcia

Măsuri pe plan intern:

  • Circulația persoanelor este restricționată în weekend (sâmbăta și duminica), respectiv de vineri ora 21.00 până luni ora 05.00, pe tot teritoriul național, precum și de luni până vineri în intervalul orar 21.00-05.00. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani vor putea ieți din reședințe între orele 10:00 și 13:00, iar persoanele cu vârsta de până la 20 de ani, între orele 13:00 și 16:00. Restricțiile nu se aplică cetățenilor străini aflați pe teritoriul Republicii Turcia în scop turistic. Cetățenii străini aflați în Turcia în alte scopuri decât cel turistic nu sunt exonerați de la obligativitatea respectării restricțiilor menționate anterior.
  • În aceasta perioadă, autoritățile turce au dispus ca în timpul săptămânii restaurantele, cofetariile, patiseriile și cafenelele pot fi deschise între orele 10:00 și 20:00, numai pentru a oferi produse și servicii la pachet (takeaway). Magazinele alimentare și brutăriile rămân deschise și în weekend, între orele 10:00-17:00.
  • În contextul pandemiei de COVID-19, Autoritățile Republicii Turcia au condiționat utilizarea mijloacelor de transport rutier, aerian, feroviar sau maritim de pe teritoriul sau, precum și accesul în spațiile de cazare (hoteluri, pensiuni etc.) și în centrele comerciale de deținerea unui cod de identificare unic, denumit HES Code. Acesta poate fi obținut de cetățenii străini prin trimiterea unui mesaj SMS la numarul 2023 (disponibil doar în Republică Turcia, iar pentru a fi validat, mesajul trebuie să fie transmis de pe un număr din rețeaua de telefonie mobilă turcă) cu textul „HES (spațiu) Cetățenia (spațiu) Seria pașaportului (spațiu) anul nașterii (spațiu) numele de familie”. Exemplu: „HES ROM 0555551112 1992 POPESCU”. De asemenea, codul HES poate fi obținut și anterior sosirii în Republică Turcia, prin intermediul aplicației de telefonie mobila „Hayat Eve Sigar”, disponibila în App Store și Google Play.

 

 

 

Ultimele stiri

S-a tăiat panglica la un nou drum județean din Dolj! Modernizare de 14 milioane de euro

S-a tăiat panglica la un nou drum județean din Dolj. Consiliul Județean a anuțat finalizarea proiectului de modernizare a...

Mai multe articole din aceeasi categorie

GDPR Cookie Consent with Real Cookie Banner