vineri, iulie 1, 2022
22.9 C
Craiova

Ce salvează schimbarea din PNL?

Autor: Tudor ARTENIE

Schimbarea de la conducerea PNL a lui Florin Cîțu este mai mult decât o schimbare de președinte. Ultimii ani au fost pentru liberali o adevărată luptă de gherilă. Au trecut prin toate ipostazele: au cucerit guvernarea în urma unei moțiuni de cenzură, au revenit la guvernare din poziția a doua după ultimele alegeri, au avut un partener complicat în USR, iar acum sunt la guvernare în echipă cu social-democrații. Au trecut și prin scandaluri, cel mai spectaculos fiind acela al schimbării lui Ludovic Orban și plecarea acestuia din partid.

Schimbarea era necesară.

Protejat și chiar dirijat de la distanță de președintele Klaus Iohannis, PNL a trecut printr-o tranziție internă lungă. Tranziției i s-a adăugat responsabilitatea guvernării. E greu de spus dacă a fost o succesiune de mișcări gândite înainte, ca la șah, sau PNL s-a apropiat de realitate cu fiecare etapă. M-ar bucura să aflu că schimbarea a fost gândită din timp, pentru că acest lucru ar arăta maturitate. Dar chiar dacă schimbarea s-a produs ca urmare a evoluțiilor interne și internaționale, reacția PNL arată o capacitate de analiză perfect coerentă.

Nu știm dacă schimbarea președintelui PNL va face un bine imediat țării.

Ca toate partidele, PNL e plin de oportuniști și de oameni nepricepuți instalați în funcții mari în stat. Cu o propagandă de cartier (aduceți-vă aminte de manifestările zgomotoase ale componenților „echipei câștigătoare”) și cu o masă critică de votanți mai mică decât a PSD, liberalii nu au câștigat nici alegerile locale, nici pe cele generale. Iar acum, în coaliția de compromis care conduce România (PNL-PSD-UDMR), sondajele arată că social-democrații fac mai multe puncte electorale decât liberalii. Nici nu e greu acest lucru pentru PSD, care, doctrinar, cel puțin, este mai aproape de nevoie oamenilor în situația de criză economică tot mai evidentă.

În acest context, Florin Cîțu a fost mai mult decât un pion de sacrificiu.

Mai țineți minte desemnarea lui Florin Cîțu ca premier și fuga de dinaintea votului de investitură? Dar atacul la baionetă asupra lui Ludovic Orban și a echipei sale? Dar bătălia cu partenerul de guvernare progresist? Dar alianța de guvernare cu PSD? În toate acele momente, Cîțu și-a asumat responsabilități care l-au umilit și l-au uzat. Faptul că și-a dat demisia cu relativă seninătate din funcția de președinte al PNL arată că a știut mereu ce face. Iar acum vine schimbarea pe care nu doar că nu o împiedică, dar o sprijină prin demisia sa.

Va candida Nicolae Ciucă la președinția PNL? Dar la președinția României?

Stabilirea candidatului pentru alegerile prezidențiale se face, așa cum arată manualele de comunicare, cu cel puțin doi ani înainte de alegeri. Cutumele politicii românești spun că premierii și candidații la alegerile prezidențiale sunt președinții de partide. Prin urmare, este foarte probabilă instalarea lui Nicolae Ciucă în fruntea PNL și pregătirea candidaturii sale pentru cea mai înaltă funcție în stat.

În egală măsură, pentru a putea controla guvernarea și pentru a spera că poate câștiga alegerile din 2024 (toate cele patru rânduri de alegeri), PNL avea nevoie de o altă echipă „câștigătoare”.

De un nou lider. Nicolae Ciucă poate fi un astfel de lider. Este militar de carieră, a condus trupe în teatrele de operațiuni, are mai multă carismă decât mulți alți lideri liberali. Este premier, iar conjunctura internațională este favorabilă alegerii unui fost militar în fruntea statutului. Iar deocamdată nu are decât un singur schelet în dulap: teza de doctorat despre care se spune că ar fi fost plagiată, dar nu există încă niciun verdict oficial. Iar electoratul român nu pune mare preț pe o astfel de vină, chiar dacă se va dovedi reală.

Schimbarea din PNL îi obligă pe social-democrați să mute și ei.

Reașezarea „batalioanelor” liberale și noua comandă vor întări partidul. În condițiile în care AUR nu se califică la guvernare, iar USR s-a descalificat singur, alegerile din 2024 nu vor produce mari surprize. PNL și PSD vor continua să guverneze împreună. Miza electorală rămâne doar aceea care stabilește locurile unu și doi în clasamentul politic. Și președintele. Schimbarea de la vârful PNL este probabil să crească forța liberalilor. Și va crește forța acestora și pentru că PNL va putea să înghită partidele mai mici care se așază pe dreapta spectrului politic, cum este PMP.

Cu un electorat îmbătrânit și cu uzura guvernării în spate, PSD va trebui să mute ceva. Poate desemnarea unii candidat cu șanse reale la președinție este o mișcare suficientă. Este mai degrabă validă o astfel de ipoteză și nu una a schimbării conducerii PSD. Contestat și el și fără carisma unui lider puternic, Marcel Ciolacu a îndeplinit toate obiectivele PSD. Inclusiv acela de a aduce partidul la guvernare.

În egală măsură, este posibilă o înțelegere între cele două partide pentru anii de după 2024.

Guvernare împreună, președinte liberal și premier social-democrat peste un guvern PNL-PSD s-ar putea să fie suficient pentru ambele partide. Mai mult, cu UDMR prezent în guvern, coaliția va fi în siguranță deplină în Parlament. Dacă privim lucrurile din această perspectivă, schimbarea lui Florin Cîțu este doar o schemă care facilitează un blat politic care nu are nicio legătură cu democrația. Iar ceea ce azi pare maturitate politică va fi doar un exercițiu de imagine. Încă unul!

Ultimele stiri

Acuzații de delapidare la BRD: percheziții și în Olt, Gorj și Vâlcea

Polițiștii din Capitală fac percheziții în București și alte 12 județe într-un dosar în care este vizat un fond...

Mai multe articole din aceeasi categorie