joi, ianuarie 21, 2021
5 C
Craiova

Ce urmează după moțiunea de cenzură a PSD?

Autor: Tudor ARTENIE

PSD a pregătit moțiunea de cenzură, iar șansele ca aceasta să treacă sunt mari. Mai mari decât să fie respinsă. Putem anticipa că guvernul Orban își va împacheta lucrurile și va pleca acasă. Și nici nu putem spune că nu merită să își ia miniștrii de mână și să lase guvernarea. Echipa lui Orban a guvernat prost. E drept, în condiții dificile, de pandemie. Dar personaje ca Vela (interne), Alexandru (muncă), Grindă (dezvoltare) sau, mai nou, „pepsiglas” Anisie (educație) au făcut deliciul internauților. La fel, Câțu, aproape-premierul-care-a-fugit-înainte-de-vot. Sub atenta preocupare a cabinetului Orban, economia a aterizat în cap, iar agricultura s-a uscat de-a binelea.

Moțiunea de cenzură nu va aduce PSD la guvernare.

Moțiunea de cenzură poate trimite acasă guvernul Orban. Dar până la instalarea unui nou guvern e cale lungă. Mai întâi, partidele parlamentare vor trece prin anticamera de la Cotroceni, pentru consultări. Toate partidele își vor arăta mușchii după întâlnirea cu președintele, dar nu e destul. Toate vor propune nume de premieri. Nici asta nu ajunge. Desemnarea unui nou premier stă exact în pixul președintelui Iohannis.

Credeți că va propune un prim-ministru propus de Pe-Se-De?

La cât venin a vărsat public împotriva acestui partid, președintele va desemna pe oricine altcineva. Acest „oricine altcineva” va fi tot de la PNL. Poate că va fi tot Ludovic Orban. Dar după moțiunea de cenzură, noua propunere va căuta miniștri și pe la alții: USR (cu Plus cu tot), PMP și, cine știe, chiar UDMR. O susținere mai largă e mai bună decât una mai subțirică. ProRomânia va juca din nou la două capete, dar nu cred că va încăpea în noul guvern. Iar PSD va fi acuzat că în plină pandemie are, așa cum a spus președintele, „interese politicianiste”.

Noua garnitură de miniștri (fără Pe-Se-De) va trebui să treacă prin votul parlamentului. Poate va trece, poate se vor găsi vreo doi-trei parlamentari care, după ce au votat moțiunea de cenzură, vor vota noul guvern, fiind obișnuiți să voteze doar „pentru”. Poate nu va trece, și atunci actualul guvern rămâne pe poziții încă o tură de negocieri, propuneri, vot. Vom vedea, e interesant de urmărit cine, cum, cu cine votează. Sau cine va fi lipsit de la votul din Parlament.

Între timp se vor lămuri multe lucruri și în PSD, care va avea Congres extraordinar de alegeri la 22 august.

Aripa „arțăgoasă” nu-l mai vrea pe Marcel Ciolacu, iar contracandidatul acestuia, Eugen Teodorovici, acuză încălcarea statutului și nelegitimitatea interimatului lui Ciolacu. Aripa „languroasă”, a lui Ciolacu, pare stăpână pe situație. Dar ca să fie consecventă cu propria condiție, dacă președintele nu numește un premier propus de PSD, echipa Ciolacu ar trebui să treacă la suspendarea președintelui. E și aceasta o variantă de mișcare după ce moțiunea de cenzură va fi trecut!… Complicată ecuație, nu-i așa?

Între timp, România de pregătește pentru alegerile locale, se luptă cu pandemia și se străduiește să profite de vremea bună și aglomerează litoralul. Litoralul sporește pandemia, iar cercul devine tot mai vicios, dar ce mai contează sănătatea, economia, agricultura sau școala când peisajul politic e atât de viu colorat și atât de zgomotos? Vorba-aceea, fiecăruia după ce i se cuvine!…

Ultimele stiri

Raluca Turcan începe verificarea ajutoarelor sociale

Ministerul Muncii pregăteşte evaluarea ajutoarelor sociale, ministrul Raluca Turcan precizând că vor fi identificaţi beneficiarii de ajutoare care se...

Mai multe articole din aceeasi categorie