luni, ianuarie 24, 2022
-3.6 C
Craiova

CEDO a decis: Kovesi, demisă abuziv!

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că România a încălcat drepturile omului în cazul demiterii fostei șefe a DNA, Laura Codruta Kovesi.

Potrivit minutei instanței europene, judecătorii au constatat că lui Kovesi i-au fost încăltate dreptul la un proces echitabil si dreptul la libera exprimare, notează Ziare.com.

Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a contestat revocarea din funcţie din 9 iulie 2018, prin decretul preşedintelui Klaus Iohannis. Acesta a semnat decretul de demitere în urma unei decizii a Curții Constituționale, la solicitatea premierului de atunci, Viorica Dăncilă, prin ministrul Justiției, Tudorel Toader.

În plângerea adresată CEDO, Kovesi susținea că procedura de revocare a încălcat drepturile omului pentru că nu a avut calitatea de parte în conflictul soluţionat de instanţa constituţională, nu a fost citată în faţă Curţii Constituţionale şi nu a avut posibilitatea de a avea cel puţin calitatea de intervenientă pentru a exprimă un punct de vedere în apărarea sa.

După revocarea  din funcţie, fosta şefă DNA s-a înscris în cursa pentru şefia primului parchet european, pe care a câştigat-o în 24 septembrie 2019.

Ultimele stiri

Bogdan Aurescu participă azi la reuniunea miniștrilor de Externe ai UE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa astăzi, la Bruxelles, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre UE. Pe...

Mai multe articole din aceeasi categorie