Breaking News

Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Centenarul in 5 ani si jumatate!

100 de ani de la Marea Unire, 100 de ani in care romanii au facut si la propriu, si la figurat istorie! 2018 ar fi trebuit sa fie anul in care romanii sa vibreze in fiecare zi  la acest superb centenar, ar fi trebuit sa fie anul in care mari proiecte ale autoritatilor sa arate romanilor ce tara si istorie minunta au. Din pacate, se pare ca vom reusi ceva aproape imposibil: sa ratam centenarul!

Toata incompetenta si lenea tuturor guvernelor care s-au perindat in ultimii 25 ani au plesnit ca un buboi in acest an, cand a devenit mai clar ca niciodata ca  vom rata Centenarul! Iar ca penibilul sa fie deplin, noile autoritati de la Bcuresti s-au gandit sa inventeze Centenarul in 5 ani si jumatate! Adica sa sarbatoreasca cei 100 de ani de la Marea Unire mai rau ca la nuntile de la tara de 3 zile si 3 nopti, cu petreceri, inaugurari si multe alte evenimente care sa se intinda pana in 2023!

Prima stire care i-a uimit pe romani a fost cea prin care au fost anuntati ca Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia va fi gata in…2020! In 2018, romanii se vor simti ca la Las Vegas unde holograme cu Michael Jacson si alti artisti care au trecut in nefiinta le ofera o evadare in timp. Si la Alba Iulia, in loc de coloanele monumentului de 35 de metri inaltime vor fi doar niste holograme care ne-ar face sa visam cum ar fi fost un monument adevarat!

Deşi trebuia inaugurat anul acesta, marele monument  de la Alba Iulia, pentru care statul român a alocat aproximativ patru milioane de euro, nu a fost nici măcar început, deşi artistul a câştigat concursul de idei încă din 1993.

Ca tacamul sa fie complet, ministrul Culturii, George Ivascu, un fost actor, a inceput si el sa joace teatru cu centenarul. Si nici mai mult nici mai putin s-a gandit sa duca evenimentele destinate Centenarului pana in in 2023.

Aici trebuie sa remarcam ca toate proiectele care trebuiau pregatite din timp pentru a sarbatori cu adevarat cei 100 de ani de la Marea Unire au fost pur si simplu ignorate si tratate in bataie de joc. Iar cum procedurile privind acordarea banilor publici dureaza, iar timpul fizic nici el nu permite aproape sa facem nimic pentru centenar in acest an, totul s-a prabusit!

Dar la fel de bine trebuie remarcata si inventivitatea autoritatilor care au intors totul in favorea lor! Un Centenar intins pe 5 ani si jumatate ar insemna o perioada mult mai mare in care acestea sa se infrupte de la buget pentru fel si fel de proiecte si proiectele fara presiunea timpului si a opjnei publice, mult mai dure in acest an 2018.

La patru luni de la intrarea în anul Centenarului, Ministerul Culturii a anulat planuri deja aprobate, a demis angajaţi şi a indemnat persoanele care au proiecte eligibile să le depună cât mai repede, pentru că „banii, dacă îi cheltuim, şi mâine, e perfect! Am deschis linia de finanţare şi se pot face propuneri până în 2020, iar proiectele se vor derula pana in 2023!”, dupa cum a spus senin si cu tupeu George Ivaşcu, ministrul Culturii.

Asa ca ne pregatim, ca la nunta, de un Centenar de 5 ani si jumatate. Pana atunci, pentru 2018 vom avea ca in fiecare an o parada militara, depuneri de coroane, celebra receptie de l a Cotroceni si… cam atat!

Ba nu, uitam ce e mai important! Vor fi petrecerile cu mici, bere, fasole cu ciolan prin care alegatorii cu nu prea multa educatie sa simta cu adevarat istoria printre fumul de la gratar, iuteala mustarului si muzica din boxe!

Este trist ce se intampla, dar si mai trist este ca nimeni din conducerea tarii nu isi da seama de cat de penibili am devenit! Atat de penibili incat putem deveni singura tara din lume care rateaza un Centenar!

La multi ani, Romania!

 

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of