luni, iunie 21, 2021
26.9 C
Craiova

Centrul de Promovare Turistică Vâlcea ne invită la Vârful lui Roman

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea a publicat astăzi o descriere a Mănăstirii Alina Maria de la Vârful lui Roman, dar și a zonei spectaculoase din jur și a obiectivelor turistice, cu scopul de a atrage cât mai mulți vizitatori.

„Mărginită de Vârful Ursu, Horezu, Vaideeni, Buila, Mănăstirea Alina Maria (sau Schitul Romanu) se află în judeţul Vâlcea, pe Vârful lui Roman din Munţii Căpăţânii.

De la 1.700 de metri altitudine aşezământul veghează nestingherit peste Vâlcea fiind înconjurat de peisaje montane unice, sălbatice şi spectaculoase”, se arată în comunicatul Centrului.

Mănăstirea a fost construită între anii 2011 – 2014 de un om de afaceri român, după ce fiica sa, de doar 25 de ani, a plecat printre îngeri. Biserica poartă hramurile Adormirii Maicii Domnului, al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie şi al Sfântului Proroc Ilie.

„Din curtea lăcaşului se vede Parângul. Liniştea zonei este contagioasă şi îşi pune amprenta puternic pe sufletul obosit de încercările cotidiene. Zona împânzită pe vremuri de haiduci şi acum de păstori atrage prin trasee încă sălbatice, stâne pitoreşti şi panorama de o frumuseţe încă neînblânzită.

Când păşeşti pe aceste meleaguri nu poţi să nu treci şi prin fostul sat Olari, acum parte a orașului Horezu, vatră a ceramicii oltenești fiind inclus în anul 2012, în lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO. Aici familii de olari te întâmpină cu dragostea pentru tradiţia meşteşugului olăritului, moștenire străveche aflată pe cale de dispariţie.

Turiştii pot asista la procesul de ardere a vaselor de lut în cuptoarele de cărămidă, iar meșterii vor fi încântaţi să îți dezvăluie secretul prin care un bulgăre de lut devine un minunat vas traditional”, continua cei de la Centru descrierea zonei.

Trebuie menționat că în apropierea oraşului Horezu sunt multe obiective ce merită văzute:

  • Mănăstirea Hurezi cel mai reprezentativ complex de arhitectură pentru stilul brâncovenesc;
  • Complexul Muzeal Măldăreşti, cel care reuneşte culele Duca, Greceanu şi Casa Memorială Gh. Duca;
  • Mănăstirile Bistriţa, Arnota, Schitul Păpuşa;
  • Cheile Bistriţei şi Peştera Liliecilor, Cheile Cernei, Cheile Costeşti;
  • Muzeul Trovanţilor la 8 km de Horezu, un monument UNESCO.

Iată și câteva imagini de la Mănăstirea Alina Maria de la Vârful lui Roman.

Sursa: Pagina de Facebook a mănăstirii.

Ultimele stiri

FC Viitorul și Farul Constanța au fuzionat

Gruparea de fotbal din Liga I FC Viitorul şi divizionara secundă Farul au fuzionat, echipa din primul eşalon urmând...

Mai multe articole din aceeasi categorie