CEO a avut pierderi de 1,1 miliarde de lei! Intre comunicatele “roz” si alarmele prapastioase, gorjenii au nevoie de situatia reala a complexului si de masuri de redresare!

Complexul Energetic Oltenia a avut pierderi de 1,1 miliarde de lei in anul 2018! Este un anunt oficial si declaratiile nuantate ale oficalilor complexului, ale politicienilor si factorilor de decizie din minister nu-si mai au rostul. Vaca de muls a Olteniei rasufla din ce in ce mai greu sub asaltul contractelor paguboase pe care le-a incheiat in ultimul an sub presiunea diferitelor cercuri de influenta!

Ca de fiecare data s-a gasit si scuza perfecta: pierderea ar proveni din cauza diferentelor de curs valutar aferente creditelor de investitii pentru indeplinirea cerintelor de mediu impuse de UE si, in principal, din cauza exploziei preturilor certificatelor de CO2.

Suma platita de CE Oltenia pentru certificatele aferente energiei produse in anul 2018 reprezinta peste 45% din cifra de afaceri a companiei.

Raportat la evolutia pretului certificatelor de CO2, Bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2018 a fost rectificat în baza datelor existente la momentul respectiv.

Chiar daca toate comunicatele companiei plang pe seama certificatelor de CO2, pierderea este prea mare ca sa nu ne gandim si la contractele total paguboase incheiate de conducere.

Politicenii din Gorj vorbesc de ani de zile de consens, de mix energetic, de solutia holdingului, dar foarte putin se vrobeste despre capusarea complexului, de afaceristii de carton care s-au super-imbogatit in perioade scurte de timp din contractele cu CEO.

Pe posturile TV locale sau regionale, in ziare si in on-line se prezinta situatii menite a agita spiritele si de a alarma angajatii complexului si populatia din judet, dependenta, practic, de supravietuirea colosului energetic din Gorj. Anumiti politicieni locali incearca, de mai mult timp, schimbarea conducerii ca sa dea drumul la si mai multe contracte catre cine trebuie. Aceiasi politicieni critica actuala conducere, dar uita sa spuna ce contracte au avut si inca mai au prin intermediari cu CEO si cati bani au castigat.

Mai sunt si presiunile puse pe conducerea CEO pentru fel si fel de angajari, celebrele pile, relatii su cunostinte care au adus multa incompetenta in complex. Iar numirea unor apropiati ai marilor partide in Consiliul de Administratie nu este decat cireasa de pe tortul capusarii marii institutii energetice.

Intre comunicatele pozitive de astazi in care se arata ca situatia nu este atat de grava, ba chiar roza per total, pierderea de 1,1 miliarde fiind doar din cauza nenorocitelor de certificate de CO2, si alarmele prapastioase trase de cei care nu sunt inca langa banoasele contracte cu CEO, este nevoie urgenta de o prezentare clara a situatiei reale de catre Ministerul Energiei. Fara jumatati de adevaruri, fara cifre combinate astfel incat sa dea bine, fara alarme false, fara alte inginerii care sa minta in continuare populatia si angajatii intr-un fel si altul.

Si langa aceasta situatie reala, trebuie precizate, obligatoriu, masurile care se impun pentru supravietuirea si trecerea CEO din nou pe profit. La nivel local, si chiar national, se cunoaste situatia reala si masurile care ar putea ca in scurt timp sa indrepte totul. Dar ne temem ca se va actiona in continuare pe principiul “mulgerii” Complexului Energetic Oltenia. Reteta succesului in Gorj de ani de zile. SUCCES insa doar pentru unii, pentru “cine vrea muschii lor”.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu