Breaking News

Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

CEO, ultima “vaca de muls” a statului!

Complexul Energetic Oltenia a atras ca un magnet tot timpul. A atras persoanele obisnuite din Oltenia, care si-au dorit sa fie angajati CEO, managerii care visau la o functie de conducere bine platita, firmele care vanau contracte foarte banoase si ultimul, dar nu in cele din urma, ba chiar cel mai important, partidul de guvernamant. Fie ca a fost PNT-cd in anii 90, PNL si PD-L in anii 2000 sau, mai tot timpul de la Revolutie incoace, Partidul Social Democrat.

Cu cei 15.000 de angajati, cu productiile record de carbune si cu investitii de sute de milioane de euro, CEO a fost pentru Gorj, daca nu chiar pentru toata Oltenia si Romania, Mecca economica. Din pacate, in stil propriu mioritic, aceasta Mecca s-a transformat de-a lungul anilor intr-o “vaca” buna de muls de manageri, de autoritatile locale si, cel mai important, de firmele prietene cu partidul de la guvernare.

Din pacate, CEO se indreapta, de la an la an, spre o iminenta prabusire, situatie care ar fi catastrofala pentru Targu Jiu, Gorj, Oltenia.

In ultima perioada, se constata un interes la nivel maxim din partea politicienilor, reprezentantilor administratiei centrale si locale, a presei pentru CEO. Nu trebuie sa fii doctor in economie sa iti dai seama ca directia in care se indreapta CEO este una  cu totul gresita, una care duce spre prapastie.

Daca urmaresti cu atentie abordarea fiecarei parti si ai cunostinte cat de cat despre economie, dar si despre interesele fiecarei parti amintite mai sus, vei putea foarte usor sa-ti dai seama ca cel mai mare obiectiv economic al statului roman nu poate rezista prin politicile promovate de conducatori  numiti politic, de oameni slabi professional. Oameni care s-au trezit in functii carora nu le pot face fata si a caror principala calitate a fost aceea de a face frumos pentru partidul de guvernare.

Continuarea mulgerii acestei “vaci”, adica a incheierii de nenumarate contracte total dezavantajoase pentru companie, ultimul fiind cel pentru paza Complexului, oferit in bataie de joc unei firme obscure din Caracal, va scufunda din ce in ce mai mult ultimul colos industrial al statului roman.

In prezent, avem aceleasi firme abonate la contracte banoase, care prospera la umbra destramarii CEO. Poate descifreaza cineva si cum reuseste un om de afaceri sa obtina contracte super-banoase cu CEO pe baza carora finanteaza doua echipe de fotbal, desi CEO sustine sus si tare ca nu mai da bani pentru nicio activitate fotbalistica, impingand la faliment Pandurii. Iar acesta este doar un exemplu.

Pentru a indeparta aceasta situatie, este nevoie ca fortele politice, de la PSD – ALDE pana la PMP sau USR, sa schimbe abordarea gaunoasa de pana acum si mearga pe o strategie de dezvoltare si eficientizare a CEO, o strategie care sa scoata managerii CEO din bula obedientei politice si sa ii transforme in profesionisti adevarati. Slabe sperante.

O posibila salvare ar putea veni, totusi, de la recent infiintatul Fond Suveran de Investitii in care este inclus si Complexul Energetic Oltenia. Cum conducerea acestui fond ar urma sa fie asigurata dupa modelul fondurilor de investitii, cu manageri din strainatate, CEO ar putea avea o sansa. Dar cum ultimele zvonuri arata ca, pana si acest fond, se doreste a fi o alta “mega-vaca de muls” de 9 miliarde de euro, sperantele sunt destul de ponderate.

Oricum, abordarea de pana acum este clar una falimetara. Gorjul, Oltenia si, fara sa exageram, Romania au nevoie de CEO. Dar pentru CEO avem nevoie de oameni pregatiti din foruri competente ale statului roman, exclus politicieni, oameni care sa gaseasca cele mai bune solutii, inclusiv pentru o eventuala privatizare.

Altfel, intr-o perioada nu foarte lunga de timp, “vaca de muls” va deveni din ce in ce mai costeliva si va sucomba. Va fi asezata de guvernanti in cimitirul industrial al Romaniei, alaturi de alte nume mari: ARO Campulung, Vulcan Bucuresti, Combinatul Siderurgic Resita etc. Ar fi pacat!

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of