joi, ianuarie 28, 2021
-0.3 C
Craiova

CEO vinde un teren de fotbal din Ișalnița la preț de teren rezidențial

Complexul Energetic Oltenia vrea să scape de cât mai multe din activele pentru care plătește întreținerea și care nu aduc niciun profit, ba din contra, produc pagubă. Unul dintre acestea este baza sportivă de la Sucursala Electrocentrale Ișalnița, Dolj. Adică un teren în suprafață de circa 16.000 de metri pătrați, ce include și un teren de fotbal și o clădire cu vestiare. Prețul de pornire pentru cei care vor să cumpere aceste două obiective este de 1.280.000 de lei, fără TVA. Vânzarea se va face în întregime. Licitația va avea loc în data de 6 noiembrie la ora 13.00. Pentru a participa trebuie plătită o taxă de participare de 500 de lei, transmit cei de la CEO.

„Prost e nu cine cere…”

Primăria Ișalnița ar fi interesată să cumpere terenul, după cum ne-au declarat cei din instituție. Dar nu la acest preț. „Noi am crezut că e vorba de un preț corect, când am auzit că vor să vândă. Este un teren care e potrivit pentru antrenamente. Noi avem o echipă a cărei bază sportivă intră într-un proces de modernizare și ne gândeam să cumpărăm acel teren pentru a-l folosi pe perioada cât au loc lucrările la celălalt. Și să îl folosim pentru echipa a doua. Dacă cereau însă un preț rezonabil. Ce e acolo? E un teren arabil… Noi știm cum s-a făcut acel teren de fotbal, l-au făcut băieții de la Termo. Nu are cum să coste așa mult. Poate 2 euro metrul pătrat. Dar știți cum se spune, prost nu e cine cere, ci cine dă”, spun cei de la Primăria Ișalnița.

Care e explicația prețului?

Cei de la Complexul Energetic Oltenia ne-au spus că societatea nu poate vinde activele sale la orice preț. Ele au o valoare de inventar și legea nu permite vânzarea sub această valoare, oricât și-ar dori să scape de ele. Ar interveni imediat Curtea de Conturi. Pe de altă parte, valoarea terenului de la Ișalnița a fost stabilită în urma unei evaluări făcute de un expert.

Aceleași surse din Complexul Energetic Oltenia au declarat pentru euroolteniainfo.com, că evaluatorul a fixat un preț la nivelul de teren intravilan rezidențial, neștiind că terenul nu își poate schimba destinația. „Este o limitare. Baza sportivă trebuie să își păstreze scopul. Probabil că expertul evaluator nu a știut”, ne-au spus cei din Complex.

Lege și profit

Concret, ei spun că terenul de fotbal de la Ișalnița ar intra sub incidența legii sportului. Aceasta prevede că schimbarea destinației sau desființarea unor baze sportive aparținând domeniului public ori privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotărâre a Guvernului și cu construirea prealabilă a altor baze sportive similare celor desființate.

Numai că CEO nu se încadrează aici, nefiind vorba de „domeniul public ori privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale”. CEO este o societate comercială pe acțiuni, care poate dispune de proprietățile sale cum dorește, în beneficiul acționarilor. Fondul Proprietatea deține 22 la sută din acțiuni.

„Este proprietatea mea și o vând cu cât vreau. Poate că eu privesc activul ăla altfel: are un istoric, o componentă sentimentală, nu e arătură. Acolo niște oameni și-au lăsat sudoarea, sperantele, au trăit clipe memorabile. Asta pe de o parte. Pe de alta, se poate vinde, și se poate vinde cu profit dacă vrea proprietarul. Și noul proprietar poate dispune după bunul plac de proprietatea dobandită, cu respectarea legii bineînțeles”, ne-a declarat unul dintre acționarii Fondului Proprietatea.

Una peste alta, cei din CEO ne-au spus că dacă această licitație va eșua, se va relua acțiunea, dar cu o nouă evaluare a terenului.

Ultimele stiri

Horoscop, 28 ianuarie 2021. Ce îți rezervă astrele

  Berbec Prietenii sunt familia pe care o alegeţi şi se pare că aţi ales foarte bine, căci astăzi o persoană...

Mai multe articole din aceeasi categorie