CEZ vrea sa se retraga din Romania! Cu banii obtinuti din vanzarea afacerilor din tara noastra, compania din domeniul energiei va finanta o centrala nucleara!

Puternic implicata si in Oltenia, compania ceha CEZ, una din cele mai mari din domeniul energiei, vrea sa-si vand afacerile din tara noastra. CEZ intenţionează să finanţeze centrala nucleară din Cehia cu banii obţinuţi din vânzarea activelor din celelalte ţări, potrivit bursa.ro.

EZ vrea să vândă activele pe care le are în pieţele internaţionale, inclusiv pe cele din ţara noastră, după cum ne-au precizat surse din piaţa de energie. Acestea ne-au spus că grupul ceh intenţionează să finanţeze construcţia centralei nucleare din Cehia cu banii obţinuţi din vânzarea business-urilor din alte ţări.

Recent, premierul ceh, Andrej Babis, a prezentat planurile guvernului său pentru construcţia de noi reactoare nucleare, apreciind că statul ar trebui să aibă controlul asupra proiectului, astfel încât să poată opri lucrările dacă preţul energiei electrice nu mai susţine proiectul.

Conform Reuters, centralele nucleare pe care grupul de utilităţi CEZ, controlat de statul ceh, le are la Dukovany şi Temelin, asigură aproximativ 38% din necesarul de energie electrică al Cehiei. Conform calendarului actual, centrala de la Dukovany ar urma să funcţioneze până în anul 2035.

Guvernul de la Praga se aşteaptă să semneze un contract cu grupul de utilităţi CEZ pentru construcţia unuia sau mai multor reactoare nucleare la Dukovany, o licitaţie urmând să fie organizată la finele lui 2020, pentru ca un furnizor să fie selectat până în 2024.

În luna februarie, premierul Babis a subliniat că Guvernul ceh nu va oferi CEZ o garanţie de stat nelimitată, iar compania de utilităţi va trebui să acopere orice costuri suplimentare care nu sunt provocate de stat sau organismele străine de reglementare.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu