sâmbătă, august 13, 2022
21.2 C
Craiova

Cine sunt cei cinci magistrați care vor să conducă DIICOT?

Ministerul Justiției organizează în aceste zile concursurile pentru ocuparea funcțiilor de conducere în Parchetul General, DNA și DIICOT. Pentru DIICOT s-au înscris la concurs cinci candidați: Daniel Horodniceanu, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea, Ioana Bogdana Albani și Teodor Niță. Ei vor susține interviurile în data de 17 ianuarie.

Horodniceanu candidează și la Parchetul General

Daniel Horodniceanu, fost șef al DIICOT, s-a înscris și la concursul pentru ocuparea funcției de de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ – Parchetul General). El vrea să revină însă și la șefia DIICOT, funcție pe care a mai ocupat-o, între 2015 și 2018.

Daniel Horodniceanu (45 de ani) este originar din Iași și are o carieră în magistratură de 20 de ani. A fost recompensat la fiecare evaluare cu calificativul „foarte bine” şi a lucrat la dosare de crimă organizată „grele”, soldate cu destructurarea mai multor reţele de trafic de persoane şi evaziune fiscală, anunță presa locală din Iași. În 2005, Horodniceanu a ajuns procuror la DIICOT Iaşi, iar în 2012 a preluat şefia direcţiei.

Giorgiana Hosu, șefă la DIICOT după arestarea Alinei Bica

Elena Giorgiana Hosu a condus DIICOT în 2014, după ce Alina Bica, procuror șef la acea dată, a fost arestată. Hosu era adjunct al Direcției din anul 2013, la propunerea premierului de atunci, Victor Ponta, care era și ministru interimar la Justiţie.

După cum anunța digi24.ro, printre cele mai cunoscute dosare soluţionate în cariera sa este cel în care omul de afaceri israelian Sorin Beraru a fost anchetat pentru fraudarea cu peste 3,5 milioane de dolari a societăţii CICO. După ce a încercat să o mituiască pe procuroare cu jumătate de milion de euro pentru a renunţa la anchetă, afaceristul a ajuns după gratii, cu o sentinţă de şapte ani de închisoare.

A instrumentat cazul „Manhattan” – Omar Hayssam

Alte dosare instrumentate de procuror sunt: cel al omului de afaceri Hassan Awdi, condamnat la opt ani închisoare în dosarul falimentării CFR Mesagerie, cel al lui Omar Hayssam, care a primit 24 de ani şi patru luni închisoare în dosarul „Manhattan”. Până să ajungă procuror-şef adjunct al DIICOT, Elena Hosu a condus, timp de cinci ani, biroul de combatere a macrocriminalității economico-financiare din cadrul Direcţiei. Ea a intrat în magistratură în 1995 şi a ajuns, după doar trei ani, la Parchetul General, unde a soluţionat dosare până în 2004, când a intrat în DIICOT.

Formatorul INM, în cursă

Viorel Badea, cel de-al treilea nume înscris în cursa pentru șefia DIICOT, este, din mai 2017, director adjunct al Institutului Național al Magistraturii, responsabil cu formarea continuă. El a candidat pentru acel post venind din Parchetul de pe lângă Tribunalul București, unde era prim- procuror. Badea este cel care a instrumentat celebrul dosar „Guccifer”, al hackerului acuzat că a spart conturile mai multor personalități.

Albani, apreciată de Ambasada SUA

Ioana Bogdana Albani lucrează în DIICOT din anul 2000, și a ocupat chiar funcția de procuror-șef adjunct. Până la DIICOT, a lucrat în cadrul Parchetului de pe lângă judecătoria Sectorului 1 şi la Parchetul Tribunalului Bucureşti. Ulterior, a ajuns la Parchetul General unde, până în 2004, s-a ocupat de dosare de infracţiuni informatice. În perioada 2004 – 2005, a ocupat funcţia de şef al Serviciului de Combatere a Infracţiunilor Informatice din cadrul DIICOT, iar din noiembrie 2005 până în iunie 2006 a fost delegată procuror şef adjunct al DIICOT. Potrivit CV-ului, Ioana Albani a participat la numeroase congrese și conferințe internaționale pe teme de criminalitate informatică.

De altfel, în 2018, Ambasada SUA a premiat-o pentru curaj și pentru că „rolul său ca educator şi mentor a încurajat generaţii de femei anchetator să se implice într-un domeniu perceput în mod tradiţional ca fiind dominat de bărbaţi şi să se facă auzite respectând întotdeauna cele mai înalte standarde profesionale”.

Teodor Niță, în luptă cu gruparea care vindea pește stricat în România

Teodor Niță, procuror la Parchetul Curții de Apel Constanța, încheie lista candidaților pentru conducerea DIICOT.

Niță a devenit cunoscut după e a declarat război unei grupări care se ocupa cu traficul de pește. În această acțiune a colaborat cu structure interne și internaționale. Ca o pată de culoare, procurorul este practicant de arte marțiale – judo și karate Fudokan.

Rezultatele interviurilor pentru candidații înscriși la cele trei parchete – Parchetul General, DNA și DIICOT – vor fi făcute publice pe 21 ianuarie.

Ultimele stiri

20 de trenuri electrice vor circula în România. Craiova este inclusă în rute

Autoritatea pentru Reformă Feroviară anunță, joi, deschiderea seriei achizițiilor de material rulant prin Planul Național de Redresare și Reziliență...

Mai multe articole din aceeasi categorie