sâmbătă, august 13, 2022
21.2 C
Craiova

Cine sunt cei cinci procurori care vor să conducă DNA?

Ministerul Justiției organizează în această săptămână concursurile pentru ocuparea funcțiilor de procurori șefi la Parchetul general, DNA și DIICOT. Pentru funcția de procuror-șef al DNA au intrat în cursă cinci candidați: Mariana Alexandru, Călin Nistor, Camelia Elena Grecu, Crin-Nicu Bologa și Ionuț Botnaru. Ei vor susține interviurile la Ministerul Justiției în data de 16 ianuarie 2020.

Mariana Alexandru a instrumentat dosare celebre

Mariana Alexandru are o vechime de peste 30 de ani în magistratură și este o legendă printre procurori și nu numai, fiind cea care a instrumentat cele mai faimoase dosare din România post-decembristă. Ea a fost timp de 9 ani procuror al Direcției Naționale Anticorupție și a lucrat la cazuri cu politicieni. Printre acestea, cel al lui Adrian Năstase („Zambaccian”), dar si al fostului senator Cătălin Voicu sau al fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi. Potrivit monitoruljustitiei.ro, în ceea ce priveste dosarul „Gala Bute”, Mariana Alexandru este cea care a infirmat solutia inițială, însă a plecat din DNA înainte de a fi luată o decizie privind anchetarea fostului ministru al Turismului, Elena Udrea.

Mariana Alexandru s-a pensionat din DNA în 2014, acuzând presiuni din partea conducerii. Ulterior, a aflat că are chiar un dosar, dar care fusese închis pentru că nu exista fapta. Ea ar fi fost acuzată de favorizarea făptuitorului, reținerea sau distrugerea de înscrisuri și abuz în serviciu contra intereselor publice.

Dosar da, faptă ba

Mariana Alexandru a anunțat că va face plângere împotriva celor care i-au făcut dosarul respectiv. „Doresc să studiez în amănunt acest dosar și să mă lămuresc inclusiv dacă am fost supravegheată și, dacă da, care a fost temeiul – Codul de Procedură Penala sau Legea siguranței nationale”.  Mariana Alexandru a cerut revenirea în sistem. CSM i- aprobat, după opt luni, transferul la Curtea de Apel Craiova. Apoi a devenit consilier al șefului DIICOT.

Călin Nistor, „nașul” lui Manțog, Morega, Solomon

Cel de-al doilea candidat la șefia DNA este Călin Nistor, cel care ocupă poziția de procuror-șef interimar al DNA. În anul 2013, presa scria despre Călin Nistor că a anchetat 45 de dosare de corupție în 7 ani, fără nicio achitare. Încă de atunci, Daniel Morar îl nominalizase pentru conducerea DNA.

În iulie 2018, președintele a emis decretul de revocare a Laurei Codruței Kovesi de la conducerea DNA. În locul ei, interimatul a fost asigurat de Marius Iacob, apoi de procurorul șef adjunct, Călin Nistor. La primul bilanț al Direcției fără Kovesi, Nistor  a prezentat cifra achitărilor: 36,6 la sută. Între timp, au început să apară și abuzurile procurorilor din perioada Kovesi.

Între dosarele trimise în judecată de Nistor se află, potrivit celor de romanialibera.ro, două dosare de corupţie în care inculpat este baronul PSD de Argeş Constantin Niculescu, mai multe dosare cu fostul patron de fotbal şi om de afaceri Cornel Penescu, dosarul fostului primar din Craiova Antonie Solomon (fost PSD, la arestare membru PDL), dosarul fostului deputat Ilie Morega (tot traseist ba la PSD, ba şef de organizaţie la PNL, condamnat definitiv), dosarul lui Ionel Mantog, fost secretar de stat la Ministerul Economiei (condamnat definitiv), dosarele cu arbitrii din fotbal, dosarele cu Dinel Staicu, pe atunci şef la SIF Oltenia, şi cu fostul preşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor (condamnaţi definitiv), dosarul cu un director economic de Compania Naţională a lignitului Oltenia (condamnat definitiv) etc.

Un procuror avut

Potrivit declarației de avere din care citează agenția Mediafax, Nistor deține un teren intravilan în comuna Lungești (județul Vâlcea), dobândit în 2002 și un teren agricol în aceeași zonă obținut în 2004. Tot în Lungești șeful interimar al DNA deține o casă de locuit de 100 mp, iar în Râmnicu Vâlcea are un apartament de 50 mp. Nistor are patru mașini și trei conturi deschise la bănci în anii 2010, 2017 și 2018 cu sold: 30.066 lei, limită de creditare 10.000 lei, limită de creditare 33.500 lei. Nistor are și două credite în valoare de 188.966 lei, respectiv 20.000 euro. Nistor încasează, de la DNA, un salariu anual de 234.359 lei, mai transmite Mediafax.

Grecu, la a doua tentativă

Camelia Elena Grecu, fost procuror general la Constanța, este la a doua încercare de a prelua șefia DNA. A mai candidat pentru post pe vremea ministrului de Justiție Tudorel Toader, dar a fost respinsă. Elena Grecu are un venit anual, de la DNA, de 220.098 lei, însă obține și venituri din arendă, potrivit Mediafax.

Bologa, fan al „suportului informativ”

Procurorul Crin-Nicu Bologa, cel de-al patrulea candidat, este adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj. A fost cel mai tânăr șef al unui serviciu teritorial al DNA, respectiv DNA Cluj, pe care l-a condus când avea 33 de ani, în 2005.

Procurorul Crin Nicu Bologa. Foto: Graiul Sălajului

Adevărul.ro notează că procurorul Crin Bologa a reacţionat de mai multe ori pe seama unor subiecte ce au vizat activitatea justiției. El a spus despre modificarea legilor justiţiei că sunt „o agresiune asupra posibilităţii procurorilor de a-şi face datoria”, iar după pierderea sprijinului informativ pe care procurorii îl primeau de la Direcţia Generală de Protecţie Internă, respectiv SRI, el a spus: „Nu cred că există undeva în lume vreo unitate de minister public, de parchet, care să nu aibă suport informativ şi să nu aibă mijloacele tehnice pentru a-şi face treaba”. Bologa este și el un om înstărit, având șapte terenuri, o casă și două apartamente, un Audi A3 și un BMW X3.

Ionuț Botnaru, de la Ploiești

Ionuț Botnaru, procuror general al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti si fost procuror DIICOT, încheie lista candidaților. Publicația incisivdeprahova.ro explică pe larg toate conexiunile lui Ionuț Botnaru. Detalii, aici.

Interviurile vor avea loc în data de 16 ianuarie. Intervalul de timp alocat fiecărui candidat este de 30 de minute pentru susținerea proiectului, 60 de minute pentru întrebări și răspunsuri.

Marți au avut loc interviurile pentru șefia Parchetului General. Acestea au fost transmise live de Ministerul Justiției.

Ultimele stiri

20 de trenuri electrice vor circula în România. Craiova este inclusă în rute

Autoritatea pentru Reformă Feroviară anunță, joi, deschiderea seriei achizițiilor de material rulant prin Planul Național de Redresare și Reziliență...

Mai multe articole din aceeasi categorie