sâmbătă, octombrie 16, 2021
10 C
Craiova

Cioloș, desemnat premier. Dar nimeni nu îl votează în Parlament!

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretul privind desemnarea lui Dacian Cioloş în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, a anunţat Administraţia Prezidenţială. AUR, PSD și PNL se opun unui guvern condus de președintele USR Plus.

Iohannis a anunţat că a decis să îl desemneze pe Dacian Cioloş candidat pentru funcţia de prim-ministru.

„Formaţiunile politice au venit cu diferite abordări, cu diferite propuneri, aşa cum reprezentanţii acestor formaţiuni le-au prezentat şi opiniei publice. Din toate aceste propuneri, eu am reţinut una pe care o voi şi pune în practică, şi anume am decis să desemnez pentru poziţia de candidat la funcţia de prim-ministru pe domnul Dacian Cioloş”, a afirmat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a avut luni consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Dacian Cioloș a anunțat că e onorat și a comunicat prioritățile sale.

„Preşedintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern. Este o onoare şi o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiţi, aşa cum am şi anunţat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării şi să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză şi pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forţelor politice. Vom avea o şedinţă de Birou Naţional pentru stabilirea echipei de negocieri şi a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern”, a scris Cioloş pe Facebook. El a adăugat că „liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia preţurilor la energie şi reformele din PNRR”.

AUR se opune

„Votăm împotriva acestui Guvern, clar. Va duce țara cu oiștea în gard. Vom face o opozitie acerba”, a zis Târziu, luni, la Antena 3.

PSD se opune, de asemenea

„Nu, categoric nu il votam. Motiunea PSD a fost nu doar impotriva lui Citu si a ministrilor PNL, dar si impotriva ministrilor USR. Aceasta propunere este neserioasa. Ciolos a mai fost premier o data si a fost un dezastru. Aceasta propunere este o gluma”, a zis Simonis, la Antena 3.

„Nu cred că e o propuenre serioasă. Nu e făcută cu sensul de a coagula o majoritate. Chiar și cei de la PNL spun că a fost nominalizat Cioloș pentru că e reprezentantul majorității care a dat guvernul jos. Noi nu susținem decât un guvern de specialiști, de tranziție, până la anticipate. Ce facem, îl dăm jos pe Cîțu să o vedem pe doamna Turcan tot la Muncă, pe Cîțu vicepremier la Finanțe, Voiculescu să privatizeze tot la Sănătate? Eu nu cred în seriozitatea acestei propuneri. Poate mă înșel, dar nu cred”, a zis Lucian Romașcanu la Digi24.

PNL: „Ar trebui să aibă și voturi…”

Dan Vîlceanu, liderul PNL Gorj, a declarat: „Ar trebui să aibă si voturi acesta desemnare, daca ne uitam la motiunea de cenzura”, a zis Vîlceanu. El nu a spus dacă PNL îl va susține pe Cioloș premier.

Florin Cîțu, președintele PNL, reacționează de asemenea la anunțul președintelui Iohannis, referitor la desemnarea lui Dacian Cioloș drept candidat pentru funcția de prim-ministru. Cîțu îi trimite pe foștii parteneri să negocieze cu PSD și AUR, partide alături de care USR a votat moțiunea de cenzură.

„Am luat act de desemnarea făcută de președintele Klaus Iohannis.

De astăzi, responsabilitatea lui Dacian Cioloș, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susținut moțiunea de cenzură (PSD și AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil.

PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR.

Mâine PNL va discuta situația politică la zi într-o ședință BPN”, scrie Cîțu pe Facebook.

Ultimele stiri

Cea mai mare infrastructură de Inteligență Artificială se construiește lângă Craiova

Cel mai mare centru de date din Europa centrală și de sud-est se construiește lângă Craiova, în comuna Mischii....

Mai multe articole din aceeasi categorie