Circ. Fără pâine. Doar circ

Circ fără pâine

Autor: Tudor Artenie

Circ. Adică – menajerie, dresori, animale mai mari sau mai mici, clovni, acrobați, muzicanți, scamatori. Minuni, paiete și magie sub un cer de cârpă. Vi se pare că seamănă cu ceva cunoscut? Ei, bine, nu vi se pare deloc. O lume de scamatori, prestidigitatori, acrobați și dresori au ridicat deasupra țării un cer de cârpă și ne-au poftit pe toți la circ.

Pâine și circ. Panem et circenses, cum spuneau poeții latini ai Imperiului Roman.

Expresia latină s-a născut acum 2000 de ani. Poetul Juvenalis a scris despre degradarea poporului, care venea la circ și primea mâncare după spectacole. Mai-marii Romei îi țineau astfel departe de treburile statului sau orașelor. „Modelul” roman a funcționat până azi, iar oferta către popor – pâine și circ – nu înseamnă altceva decât dispreț. Credeam că mai jos nu se poate ajunge. M-am înșelat!

Se poate și mai jos decât atât!

Se poate circ și fără pâine. Ceea ce demonstrează politicienii români în aceste zile ține de periferia condiției umane, nu a statutului politic. „Marele joc” în care s-au angajat cu toții – președinte, parlament, guvern, putere, opoziție sau „balamale” – este un exercițiu al degradării cum nu cred că merităm. Patricienii romani ofereau circ, apoi – pâine. „Patricienii” noștri sunt ei înșiși actori și personaje într-un spectacol de circ la capătul căruia plebea rămâne flămândă. Nimic despre adevăr, valori, dăruire, sacrificiu, idei. Doar jonglerii, mers pe sârmă și flăcări pe gură. Clovni care reușesc să-și tragă singuri șuturi în turul pantalonilor sperând că râde cineva.

Când țara stă pe loc, doar dușmanii ei râd!

Primul lucru pe care îl așteaptă oricine de la un demnitar român – ales sau numit, nici nu contează – este ca acesta să fie patriot. Adică să pună interesul țării mai presus de interesul său personal, de interesul de partid sau de grup. Ceea ce demonstrează acești actori din circul nostru politic este însă cu totul altceva. Nu poți să vrei la guvernare, dar să nu vrei să guvernezi! Nu poți să vrei să guvernezi, dar de fapt să cauți, cu orice preț, criza! Nu poți să faci opoziție plecând de pe terenul de joc! Și tot așa, o grămadă de „nu poți!” care nu contează pentru distinșii noștri acrobați și contorsioniști bine remunerați.

Ce urmează după circ?

La un asemenea circ, e greu să prevezi viitorul! Vor fi alegeri locale. Dar anticipate nu știm dacă vom avea. Guvern? Nu știm. Parlament? Greu de spus. Președinte? Conform ultimelor alegeri, avem. Pâine? Tot mai scumpă. Euro? Crește și moneda europeană. Autostrăzi și spitale? Iată o discuție mai și mai amplă.

E greu de spus ce urmează. Dar mai sunt spectacole de circ pe care cei care au majoritatea, ca și cei care nu au majoritatea, simt nevoia să le interpreteze.

Mai sunt numere de virtuozitate care trebuie consumate pe spinarea bieților spectatori. Atât cât mai sunt dispuși să-și petreacă viața pe aceste meleaguri sau, dacă nu dau bir cu fugiții, pun mâna pe par și înghesuie cerul de cârpă al circului pe gâtlejul clovnilor și saltimbancilor covârșiți doar de propria lor fudulie.

Articole asemanatoare