luni, iulie 4, 2022
32.9 C
Craiova

Cîțu, ghimpele din coasta oricărei formule de coaliție

Surse din imediata apropiere a echipelor de negociere ale partidelor care încearcă să încropească un guvern cu susținere parlamentară consistentă îl descriu pe Florin Cîțu ca fiind adversarul oricărei apropieri a PNL de PSD sau USR.

USR, din cauza comportamentului politic care a prăbușit coaliția, nu mai este prima opțiune pentru formarea unei majorități.

PSD, pe de altă parte, având o atitudine relativ reținută față de scandalul politic, a devenit frecventabil. Sursele noastre spun că un guvern din care să facă parte și social-democrații ar fi o variantă acceptată chiar și de președintele Iohannis.

Departe de ochii publicului, PNL și PSD ajunseseră la un compromis coerent. Sănătatea și Agricultura ar fi fost două portofolii care ar fi putut ajunge la social-democrați. Probabil, și Cercetarea. Ar fi urmat apoi mai mulți secretari de stat.

Ambele partide, dar și Klaus Iohannis, ar fi declarat public – în cazul în care se ajungea la o înțelegere – că situația sanitară din România cerea imperativ un guvern stabil. O explicație, până la urmă, rezonabilă pentru toate părțile și de acceptat și de alegătorii fiecărui partid.

UDMR, consecventă propriei politici, s-a declarat pregătită să participe la actul de guvernare în orice formulă, pentru a asigura stabilitate.

Adversarul cel mai activ al oricărei formule de asociere a PNL cu PSD sau USR a rămas însă Florin Cîțu. Proaspătul președinte al PNL gestionează direct toate ședințele în care se pune problema unui viitor guvern și se opune oricărei alianțe.

În pierdere de popularitate și de putere (este doar premier interimar și este președinte PNL de foarte puțin timp), Cîțu joacă o carte exclusiv politică. Are un interes direct pentru a se salva pe sine și mimează un interes legat de partidul pe care îl conduce. Din păcate, momentul extrem de dificil pe care îl traversează România nu ar trebui să permită răsfățul politic.

Cuvântul decisiv îl poate avea, totuși, Klaus Iohannis, dacă președintele forțează o coaliție cu PSD peste capul lui Cîțu. Sigur, un astfel de gest ar afecta imaginea publică a președintelui, care l-a susținut cu toată puterea pe Florin Cîțu în cursa pentru șefia PNL. Dar, din nou, nu credem că România este în situația în care politicienii de la vârf ar trebui să își facă probleme de imagine.

Ultimele stiri

Video: 28 iulie: deschidere DEx12 Centura Slatina?

Dupa ce in luna martie a finalizat primii kilometri de drum expres din Romania – 18,5 km din Craiova...

Mai multe articole din aceeasi categorie