luni, ianuarie 24, 2022
-3.6 C
Craiova

CJ Olt organizează Festivalul „Călușul Oltenesc”

Consiliul Județean Olt organizează și în acest an Festivalul „Călușul Oltenesc”, în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă Olt și Palatul Copiilor „Adrian Baran” Slatina. Manifestarea artistică se va desfășura în perioada 20 – 27.06.2021 în șase centre folclorice zonale, din principalele vetre călușerești ale județului Olt: Vâlcele, Corbu, Osica de Sus, Brastavățu, Pleșoiu, Sâmburești.

Iliuță Brăileanu, Directorul Palatului Copiilor Slatina, ne-a declarat că este un concept unitar, al cărui scenariu presupune efectiv „aducerea Călușului la țărână”. „Vom avea echipe de calusari care vor face demonstrații în toate satele comunelor din program, vor ajunge la casele oamenilor, practic, la fiecare cinci case. Asta vrem să facem, să ducem Călușul la țărână. Pe lângă aceste demonstrații, vor fi și ansambluri de dansuri, de fete, de băieți, vom avea soliști, va fi și Ansamblul „Doina Oltului”. Este un scenariu comun pentru toate cele șase vetre în care vom merge”, a explicat Brăileanu pentru euroolteniainfo.com.

Dansul sacru

Nașterea Călușului sau ,,Legatul Călușului“ are loc în Sâmbăta Rusaliilor, înainte de asfințitul soarelui sau în Dimineața Duminicii de Rusalii. Atunci se adună ceata călușarilor și împreună cu lăutarii merg în afara satului într-un loc marcat de anumite atribute sacre: o movilă artificială, uneori un străvechi gorgan funerar. Dacă gorganul nu există, ei merg la o apă curgătoare ori una stătătoare. Iar dacă și acestea lipsesc aleg un loc ascuns în pădure, ori izolat în mijlocul câmpiei. Indiferent care ar fi el, locul respectiv este sacru căci acolo se va derula ritualul secret al Nașterii Călușului. Și, la sfârșitul ritualului, tot acolo se va desfășura și „Îngroparea Călușului”.

O ierarhie precisă

Pe drumul către acel loc, ceata de călușari merge însoțită de lăutari, care-i conduc doar o parte din drum. Apoi, când încep ritualurile cu adevărat secrete, aceia sunt trimiși înapoi căci nu mai au voie să participe. În această fază, ierarhia cetei este deja știută, dar nu se cunoaște precis care sunt regulile de stabilire a ei.

Spre exemplu „Mutul” nu este ales, ci se impune în fața celorlalți printr-o serie de calități pe care le posedă, fie înnăscute, fie dobândite. În special este vorba despre talentul de dansator, atlet dar şi acrobat.

În schimb, cu funcția de „Vătaf”, lucrurile sunt mai complicate: ea se transmite în taină, atunci când vechiul Vătaf  ajunge pe patul de moarte, moment în care el îi comunică urmașului său formulele ritualice secrete. Atât de secrete încât nu sunt cunoscute nici până în ziua de azi.

În esență, în acel spațiu special are loc moartea ritualică și învierea călușarilor, lucru care îi face intangibili în fața forțelor răului. Ei pot apoi revărsa prin dans spectacular această invincibilitate peste întreaga comunitate.

Menționăm că usturoiul și pelinul, plante dansate de călușari, sunt cumpărate apoi de cei prezenți, iar bolnavii intră în interiorul cercului dansatotrilor pentru a se vindeca prin atingerea lui de bâtele călușarilor.

Dovadă că este un ritual de o valoare inestimabilă, pe 25 noiembrie 2005, Dansul Căluşului a fost inclus în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitătiii UNESCO.

Ultimele stiri

Bogdan Aurescu participă azi la reuniunea miniștrilor de Externe ai UE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa astăzi, la Bruxelles, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre UE. Pe...

Mai multe articole din aceeasi categorie