miercuri, decembrie 8, 2021
3.2 C
Craiova

Clarificări: vaccinarea după îmbolnăvirea de COVID-19 a persoanelor deja vaccinate

În ultima vreme sunt tot mai dese cazurile în care persoanele care s-au vaccinat cu prima doză se îmbolnăvesc, totuși, de COVID-19 și circulă informații contradictorii privind oportunitatea efectuării sau nu a rapelului în astfel de cazuri.

Pentru a clarifica situația, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis noi instrucțiuni privind vaccinarea în situații speciale.

Astfel, în cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze de vaccin.

În conformitate cu rezumatul caracteristicilor produsului (RCP), intervalul maxim de administrare între doza 1 și doza 2 este următorul:

 • pentru vaccinul Pfizer BioNTech – până la 42 de zile;
 • pentru vaccinul Moderna – până la 42 de zile;
 • pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – până la 12 săptămâni.

CNCAV a precizat că, în situația depășirii intervalelor menționate anterior, beneficiarul se va putea prezenta direct în centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, pentru administrarea celei de a doua doze.

Devansarea dozei a doua este permisă doar în situații speciale, justificate medical, respectiv:

 • pentru vaccinul Pfizer BioNTech – intervalul minim între cele două doze este de 19 zile;
 • pentru vaccinul Moderna – intervalul minim între cele două doze este de 25 de zile;
 • pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – intervalul minim între cele două doze este de 28 de zile.

Atunci când o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată, la cel puțin 4-8 săptămâni, cu un vaccin fabricat după o tehnologie diferită.

Schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează cu același tip de vaccin, însă în situații speciale, apărute după prima doză, se recomandă administrarea unui alt tip de vaccin împotriva COVID-19 fabricat după o tehnologie diferită.

Iată care sunt reacțiile advbrese severe, în funcție de tipul vaccinului:

Pentru vaccinul Pfizer BioNTech:

 • Șoc anafilactic;
 • Miocardită/pericardită

Pentru vaccinul Moderna:

 • Șoc anafilactic;
 • Miocardită/pericardită

Pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) :

 • Șoc anafilactic;
 • Sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST);
 • Sindrom de extravazare capilară

Situațiile menționate anterior sunt extrem de rare, iar Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate COVID-19 continuă să depășească riscurile lor, având în vedere potențialul crescut de boală COVID-19 și complicațiile asociate acesteia, precum și dovezile științifice care arată că vaccinarea reduce semnificativ decesele și spitalizările cauzate de infecția cu SARS-CoV-2.

CNCAV subliniază că situațiile sus menționate trebuie dovedite cu documente medicale cum ar fi: bilete de externare, scrisori medicale etc. de către persoana care se prezintă la vaccinare și solicită schimbarea tipului de vaccin pentru doza de rapel.

Atât în cazul persoanelor care prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, cât și în cazurile menționate anterior, vaccinarea se face fără programare, prin prezentarea directă a beneficiarului într-un centru de vaccinare. Acesta trebuie să dețină asupra sa copii ale documentelor medicale care să ateste reacțiile survenite după prima doză.

După predarea acestor documente justificative către centrul de vaccinare și analizarea acestora de către coordonatorul centrului respectiv, medicul coordonator va decide administrarea dozei, menționând acest lucru și pe formularul de consimțământ al persoanei, cu semnătură și parafă.

 

 

Ultimele stiri

Horoscop 7 decembrie. Ce ne rezervă astrele?

Predicțiile zilei de 7 decembrie 2021. Berbec Dacă ai avea mai multe zile precum aceasta, atunci toate lucrurile ar merge mai...

Mai multe articole din aceeasi categorie