sâmbătă, ianuarie 22, 2022
2.5 C
Craiova

Clubul Newcastle, cumpărat de arabi. Criticii: Fotbalul englez s-ar vinde oricui!

Clubul Newcastle a fost cumpărat de un grup de firme cu afaceri în zona arabă. Principalul investitor va fi Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite, aflat sub influența prințului moștenitor Mohammed bin Salman. Mulți nu văd cu ochi buni afacerea și acuză că fotbalul englez s-ar vinde oricui. În plus, Mohammed bin Salman e considerat un dictator dintr-o țară care nu respectă drepturile omului.

Anunțul referitor la vânzare a fost făcut pe site-ul oficial al clubului, iar suma tranzacției se situează în jurul a 300 de milioane de lire sterline.

Al-Rumayyan, noul șef al lui Newcastle, este directorul PIF, o entitate aflată sub influența lui Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite.

Salman a negociat în 2019 cumpărarea lui Manchester United, pentru care a oferit 3,8 miliarde de lire, însă a fost refuzat de patronii americani. Este recunoscut pentru achizițiile care depășesc domeniul fantasticului: yacht de 500 de milioane de dolari, un castel în Franța de 300 de milioane sau un tablou semnat de Da Vinci, pentru care a plătit 450 de milioane.

Mohammed bin Salman este un personaj foarte controversat, mai ales după ce Statele Unite ale Americii l-au găsit vinovat pentru moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, din 2018.

Preluarea lui Newcastle United de către Mohammed bin Salman, criticată de mai multe voci

De asemenea, Arabia Saudită este privită negativ la nivel mondial, întrucât nu ar respecta mai multe drepturi ale omului. Potrivit cotidianului The Guardian, unii lideri ai grupurilor care militează pentru respectarea acestora deja au lansat câteva declarații dure despre noul patron al lui Newcastle United.

„Newcastle și-a vândut numele și reputația unui guvern brutal, cu un lider la fel de brutal. Ar putea la fel de bine să pună fața lui bin Salman pe emblema clubului. Acum e mai clar decât niciodată că fotbalul englez s-ar vinde oricui, indiferent de cât de urâte sunt păcatele lor, cât timp oferă suficient de mulți bani. Nu cred că oamenii înțeleg cu adevărat influența coruptă pe care această tranzacție o va avea. Normalizează un dictator care literalmente căsăpește jurnaliști ca și cum nu ar fi nimic”, a explicat Sarah Whitson, directorul executiv al Arab World Now, un grup fondat de Khashoggi.

„Fondul Public de Investiții din Arabia Saudită a finanțat planurile folosite pentru a-l asasina pe Khashoggi. Este vinovat de distrugerea comunităților tribale unde bin Salman vrea să-și construiască orașul de 500 miliarde de dolari. Deci, este o armă financiară directă a brutalității dictatoriale din Arabia Saudită, și este sursa banilor care finanțează acest sistem represiv”, a mai adăugat și Sunjeev Beery, directorul executiv al Freedom Forward.

Sursa: gsp.ro, digisport.ro

 

Ultimele stiri

Polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa le-a scris părinților o scrisoare

Polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa le-a scris părinților și le-a cerut iertare pentru tot, anunță stiripesurse.ro. Avocatul...

Mai multe articole din aceeasi categorie