Coloana Infinitului, poleita cu aur! Propunere uimitoare a criticului de arta Ion Mocioi, care sustine ca planul initial al lui Brancusi prevedea acest lucru! Vezi si raspunsul autoritatilor!

Criticul de arta si scriitorul Ion Mocioi are o propunere care socheaza la prima vedere: Coloana Infinitului din Targu Jiu sa fie imbracata in aur! Argumentul principal al lui Mocioi este ca in planurile initiale, din 1937, ale lui Brancusi pentru ridicarea monumentului, marele artist prevazuse ca opera de arta sa fie poleita cu aur! În acest fel, lucrarea ar fi mai bine protejată și ar recăpăta strălucirea de altădată.

Autoritatile locale nu au primit deloc favorabil demersul criticului de arta si au spus de la inceput “NU”initiativei acestuia.

Propunerea lui Mocioi a venit dupa ce Coloana Infinitului a dat semne ca incepe sa cedeze in fata eroziunii naturii. Coloana fără Sfârșit a căpătat mai multe pete negre și are nevoie de o nouă metalizare. Ultima intervenție a fost în urmă cu aproape 20 de ani. Ion Mocioi spune că astfel de intervenții ar trebui să se facă altfel.

Cloana se innegreste de la ploile acide!

„Operele lui Brâncuși au nevoie de îngrijire continuă. Periodic, trebuie o restaurare. Altfel, nu vor rezista în timp. De pildă, tehnologia care se folosește și s-a folosit până acum nu este cea mai bună. De la construirea operelor, din 1937 și 1938, s-a pornit greșit. Coloana a început să se înnegrească pentru că sunt ploi acide, iar lacul sau metalul pe care l-au folosit pentru metalizare nu rezistă. De obicei, o dată la 10 ani trebuie remetalizată Coloana, dar nu în felul cum se face acum sau cum s-a făcut ultima dată, cu lacuri sau pudre nu știu de care folosite pe vapoare contra apei și sării. E o lucrare de apă și, în toată lumea, lucrările din metal sunt aureolate”, a declarat Mocioi.

În plus, susține Ion Mocioi, sculptura ar trebui să fie chiar aurită. „Asta a fost dorința și aici. Să fie aurită Coloana. Nici nu era o acțiune prea costisitoare. Ar fi nevoie unde la 10 – 11 kilograme de aur pentru că ar fi o peliculă subțire de aur”, a mai spus Mocioi.

Autoritățile lucrează la un proiect de restaurare. Viceprimarul Adrian Tudor a explicat că se încearcă identificarea fenomenului care duce la apariția acestor pete: „Periodic, Coloana fără Sfârșit necesită o alămire și apoi se pune un strat de lac de protecție. Problema apare că aceste pete sunt vizibile și apar în același loc. Dacă am face doar procesul de alămire acum, am rezolva problema pe moment și suntem în niște etape de a analiza cauza, să vedem de ce apar aceste pete în același loc. Centrul de Cercetare, care administrează operele, a primit un proiect de mentenanță, urmărire în timp. Se fac ajustările cu specialiștii, urmând ca acest proiect să fie depus și la Ministerul Culturii pentru avizare”.

Cât privește propunerea profesorului Ion Mocioi, Tudor este ferm: „Este exclusă o astfel de intervenție cel puțin până nu avem un document care să ateste așa ceva. Din câte știu eu, doar de la domnul Mocioi am auzit de o asemenea dorință”.

Sursa: pandurul.ro


Articole asemanatoare

1 Comment

 1. Mihail Sandu

  Coloana infinitului este o opera remarcabila , dar ar trebui vizitata noaptea si iluminarea ei sa fie progresiva . Intr-adevar , ar trebui poleita cu aur , sigur i-ar mari valoarea vizuala ziua , noaptea cu iluminare adecvata este intradevar perfectiunea formelor si culorilor .
  Umbrele romburilor se intrtaie simetric si creaza o infinitate de forme , nu ai cum sa intelegi aspectele niciodata si are tot timpul alta forma si alte dimensiuni 24 din 24 de ore ..
  Brancusi a fost un mare maestru al stilizarii si avea un simt al proportiilor genial de aceea si este repectat in toata lumea de oamenii cu simt artistic .Coloana nu trebuie privita ziua de la distanta ci cat mai de aproape ..
  Aceeasi forma o au si danturile perfecte … Nu cred ca trebuie mai mult de 3-4 kg aur .. smaltuita cu portelan ar fi ideal ..fildesul …calcio vechio , dar este desigur protejata UNESCO …
  Este singura forma mai masculina din tot complexul dar seamana si cu cosurile pe care le purtau odinioara pe cap …oricum nu este nimic specific national , este un compex transcedental …busturi perfecte alergand spre zenit ..
  Disecarea artistica a trupului feminin si imprastierea lui artistica pe un anumit areal este probabil ideea care a stat la baza conceptiei complexului ..(toti artistii cauta idei cat mai socante ) … vezi si Par in g ..cu norii covrigi , crapau de foame si se saturau privind …care au avut o influenta decisiva asupra inteligentei oltenesti din toate timpurile ..

Lasa un comentariu