luni, ianuarie 18, 2021
-4.2 C
Craiova

Comisarii poporului în acțiune

Autor: Tudor ARTENIE

Comisarii poporului erau membrii unei structuri numită Sovietul Comisarilor Poporului. Aceasta ținea loc de guvern în URSS-ul de la începutul marii revoluții conduse de Lenin. Dar cred că prea puțină lumea mai știe acest lucru. Iar dacă tot vom comasa istoria cu geografia, poate nu ar fi rău să ștergem acest capitol din manual. Să nu ne dăm seama că istoria tinde să se repete…

Comisarii poporului se întorc!

Nu e titlu de film polițist. E un sentiment de groază în fața unui exercițiu de putere în care democrația este doar un sac de box. Să vă dau un exemplu: un tânăr deputat USR, școlit prin străinătate, dar cu un CV de toată jena (a fost …clovn pe niște străzi din țările nordice, dar alt loc de muncă nu știe nimeni să fi avut) conduce comisia de cultură a Camerei Deputaților. Este la al doilea mandat. În primul, s-a remarcat printr-o interpelare stupidă adresată ministrului transporturilor. Interpelarea era o întrebare. De ce conductorii de tren se închid într-un compartiment când trenul este aglomerat?!… Tot el a stabilit că Fecioara Maria este „mamă-surogat”. Pentru aceste performanțe, a mai fost pus cap de listă și iată-l din nou deputat.

Acum, la putere fiind, anunță că se va „ocupa personal” de schimbarea conducerii Televiziunii Publice. Sau de desființarea TVR.

Comisarii poporului sovietic conduceau în numele partidului comunist și nu aveau nevoie nici de școală, nici de cultură. Iar regulile se schimbau în funcție de dispoziția partidului. Dornic să se remarce, tânărul nostru postează viteaz pe Facebook faptul că va face ordine în TVR așa cum crede domnia-sa.

Nu contează faptul că există legi care reglementează statutul TVR și numirea (destituirea) conducerii instituției. Nici faptul că reforma nu începe cu execuții, ci cu proiect. Un proiect care să acopere toate palierele (juridic, profesional) și care să arate cum va fi TVR în viitor. Nici vorbă! Omul nu are habar de cum funcționează o televiziune și nu știe diferența dintre o televiziune publică și una comercială. El vrea sânge și răzbunare!…

Comisarii aceștia au foarte mulți adepți.

Nu vreau să spun că TVR nu are nevoie de reformă. Mi-ar fi plăcut să citesc un studiu, un proiect, un document care să arate viziunea tânărului userist. Pașii de urmat, propunerile de profesioniști care să se implice în creșterea TVR. Nici vorbă de așa ceva! Doar o dezlănțuire oarbă a unui semidoct care declară că va tăia în carne vie doar pentru că e la putere…

Poate că nu vi se pare grav. Dar ceea ce v-am povestit pe scurt este doar un exemplu. Din fericire, autorul expresiei „Fecioara Maria – mamă-surogat” nu este ministru. Din nefericire, are foarte mulți adepți, orbi ca și el, dar furioși pe faptul că România nu este acolo unde ne-am dori să fie. Și, tot din nefericire, are colegi miniștri.

Nu comisarii gestionează furia și dezamăgirea oamenilor, ci profesioniștii.

USR s-a lăudat pe toate gardurile că susține meritocrația. Și iată-i la putere cum își arată colții și mușcă din democrație fără nicio noimă. Iar ca să vă mai dau un exemplu, voi spune că omul care nu poate fi decât ministru al sănătății spune că va instala un expert britanic în fruntea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Sună bine, dar omul care conduce CNAS trebuie desemnat prin concurs. Așa spune legea! Nu e cum vrea ministrul, ci cum este stabilit prin lege!

Apărute ca o nevoie sau inventate într-un laborator (sau, cine știe, poate din ambele motive), partidul progresist USR și remorca sa PLUS au ajuns la putere. Cu PNL în criză și cu un PSD în adormire, cu un președinte care nu a reușit să ducă la bun-sfârșit nici măcar propriul proiect, România educată, comisarii poporului au intrat în acțiune. Iar cine crede că toate acestea sunt doar o joacă a unor entuziaști imberbi, se înșală. Comisarii poporului au foarte mulți adepți gata să strângă o baionetă în pumn. O perspectivă foarte periculoasă pentru un popor care ani de zile a funcționat cu elitele în pușcării și cu memoria spălată cu detergent sovietic.

PS – mor de drag că înalții funcționari din Comisia Europeană se numesc… comisari europeni!…

Ultimele stiri

Maia Sandu, discuție cu Laura Codruța Kovesi despre corupția din Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află la Bruxelles unde are o serie de întâlniri cu comisari europeni. A...

Mai multe articole din aceeasi categorie