duminică, noiembrie 29, 2020
-1 C
Craiova

Comisia Europeană a propus un plan major de redresare după pandemie

Comisia Europeană a prezentat la finele lunii mai o propunere a unui plan major de redresare după pandemie. Practic, Comisia Europeană propune crearea unui nou instrument de redresare, Next Generation EU (UE – generația viitoare), integrat într-un buget UE pe termen lung. Scopul acestui plan este stimularea redresării și rezilienței (rezistenței, într-o exprimare mai simplă) a Europei.

Comisia Europeană alocă 750 de miliarde EUR.

Instrumentul Next Generation EU propune 750 de miliarde EUR. Acesta, precum și majorările bugetului pe termen lung al UE (2021-2027) vor aduce capacitatea financiară totală a bugetului Uniunii la 1.850 de miliarde EUR.

Planul de redresare transformă provocarea imensă cu care ne confruntăm într-o oportunitate, nu numai prin faptul că sprijină redresarea, ci și prin investițiile în viitorul nostru pe care le include: Pactul verde european și digitalizarea vor stimula crearea de locuri de muncă și creșterea economică, reziliența societăților noastre și sănătatea mediului nostru. Acesta este momentul Europei. Dorința noastră de a acționa trebuie să se ridice la înălțimea provocărilor cu care ne confruntăm toți. Prin intermediul instrumentului Next Generation EU, oferim un răspuns ambițios acestor provocări.”

Ursula von der Leyen, Președinte Comisia Europeană

Comisia investește în viitor

Instrumentul Next Generation EU va colecta fonduri din resursele proprii, dar nu numai. Comisia va împrumuta 750 de miliarde EUR de pe piețele financiare.

Finanțarea suplimentară va fi direcționată prin intermediul programelor UE și rambursată în intervalul 2028-2058. Comisia Europeană mai propune modificarea actualului cadru financiar multianual 2014-2020. Astfel, se vor putea pune la dispoziție fonduri suplimentare în valoare de 11,5 miliarde EUR deja în 2020.

Fondurile colectate în cadrul instrumentului Next Generation EU vor fi investite în sprijinirea statelor membre. Banii sunt pentru investiții și reforme și pentru stimularea investițiilor private. De asemenea, pentru o serie de programe determinate de pandemia de coronavirus. Printre acestea: noul program în domeniul sănătății, EU4Health. Acesta este dedicat consolidării securității sanitare și pregătirea pentru viitoarele crize. Are un buget de 9,4 miliarde EUR.

Comisia Europeană speră ca până în iulie 2020 să se ajungă, în cadrul Consiliului European, la un acord politic cu privire la instrumentul Next Generation EU.

„Relansarea economiei nu înseamnă revenirea la situația de dinainte de criză, ci ieșirea din criză pe o traiectorie ascendentă”, se arată într-o declarație de presă. „Trebuie să reparăm daunele cauzate pe termen scurt de criză într-un mod care să ne permită să investim, de asemenea, în viitorul nostru pe termen lung. Toate sumele colectate prin intermediul instrumentului Next Generation EU vor fi canalizate prin intermediul programelor UE în cadrul bugetului UE pe termen lung revizuit.”

Ultimele stiri

Klaus Iohannis a avansat în grad zeci de ofițeri MApN, SPP, MAI și STS

Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi o serie de decrete de avansare în grad. Au primit grade...

Florin Barbu, candidat PSD Olt: „Repornim irigațiile!”

Florin Barbu, candidat din partea PSD Olt la Camera Deputaților, vrea să susțină și din postura de parlamentar sistemul de irigații, agricultura...

Adrem angajeaza:

Studii: medii tehnice. Cunoştinţe specifice: • Cunoştinţe privind aparatele de măsurare;• Cunoştinte minime de informatică (IT).

Marius Oprescu, PSD Olt: Guvernul își maschează neputința cu vaccinarea

Preşedintele PSD Olt, Marius Oprescu, consideră campania pentru vaccinarea împotriva COVID-19 drept o încercare a Guvernului de a „acoperi această incapacitate pe...

Ministrul Economiei, atac la distribuitorii de gaze: „Ce au făcut? Nimic!”

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a criticat dur companiile de distribuție de gaze, într-un interviu acordat în urmă cu scurt timp Agenției Agerpres....

More Articles Like This