Comisia Iordache a revenit in forta si a aprobat modificarea codurilor penale! Una din modificari il ajuta pe Liviu Dragnea sa scape de Dosarul Bombonica!

Comisia Iordache a revenit azi in forta, intr-o sedinta tensioanta, a aprobat modificarea codurilor penale astfel incat acestea sa il avantajeze pe Liviu Dragnea in problemele pe care le are cu justitia. Surprizator este faptul ca modificarile nu ii vor avantaja si pe baronii locali ai PSD.

Criticati dur de reprezentantii opozitiei, Florin Iordache si ceilalti membri ai puterii din Comisia Parlamentara Speciala nu au vrut însă nici în ruptul capului să renunţe la acele schimbări criticate nu doar de specialiştii europeni, ci şi de opoziţia care l-a acuzat pe Iordache că îi face jocurile şefului său, Liviu Dragnea.

La ședință și-a făcut apariția și ministrul Justiției Tudorel Toader, căruia PSD i-a cerut să dea ordonanță de urgență în acest domeniu al codurilor penale. cerandu-i-se parerea asupra chestiunilor respective, Tudorel a zambit si a spus ca “am venit aici sa vad cum va contrati!”

Reducerea termenelor de prescriptie

Comisia parlamentară specială privind legile Justiţiei a dat marţi raport favorabil modificărilor la Codul penal, eliminând mai multe prevederi din forma iniţială, care au fost declarate neconstituţionale de către CCR.

Raportul a fost adoptat cu 12 voturi “pentru” şi 7 ”împotrivă”.

Comisia specială a decis să rămână în formă iniţială mai multe articole criticate de Opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională.

Unul dintre acestea se referă la reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor. Astfel, termenele de prescripţie a răspunderii penale vor fi: de 8 ani, faţă de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; şi de 6 ani, în loc de 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani.

Liviu Dragnea se află exact în situaţia aceasta privind termenele de prescripţie. Odată cu trecerea legii de Parlament şi promulgarea ei, Liviu Dragnea ar putea scăpa, de exeplu, de dosarul angajatelor din PSD la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman. De altfel, Florin Iordache a anunţatat că miercurea viitoare, adică pe 24 aprilie, proiectul de lege ar putea fi adoptat în Camera Deputaţilor, adică forul decizional, până atunci fiind trecut prin plenul Senatului şi încă o dată pe la Comisia pentru legile Justiţiei.

Aborgarea neglijentei in serviciu

De asemenea, un alt text se referă la abrogarea neglijenţei în serviciu. Totodată, o altă modificare prevede introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ. “Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă faptă mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia”, prevede textul.

Raportul urmează să intre miercuri în dezbaterea plenului Senatului, după cum a anunţat preşedintele Comisiei speciale, Florin Iordache. El a precizat că marţea viitoare comisia se va reuni din nou, astfel încât miercuri aceste modificări să fie adoptate în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional. 

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu