vineri, iunie 14, 2024
24.2 C
Craiova

“Conflicte şi confruntări” între cele mai mari puteri

China, prin preşedintele său şi ministrul de externe, a lansat acuzaţii dure şi ameninţări la adreasa SUA. Este de reţinut afirmaţia ministrului de externe al Chinei, Qiun Gang, care a acuzat SUA pentru creştrea tensiunilor dintre Washington şi Beijing şi a declarant că dacă SUA nu-şi schimbă calea, vor exista “conflicte şi confruntări” . La o conferinţă de presă din Beijing, acesta a susţinut că SUA s-au angajat în suprimarea şi reprimarea Chinei, şi nu într-o competiţie corectă, bazată pe reguli şi a completat cu faptul că “percepţia şi opiniile SUA asupra Chinei sunt serios distorsionate”.

De asemenea, potrivit Digi 24 preşedintele chinez Xi Jinping a condamnat într-un discurs ținut în parlamentul de la Beijing „încercuirea” şi „represiunea” la care este supusă ţara sa de către statele occidentale, în special SUA. „Mediul extern de dezvoltare al Chinei a cunoscut schimbări rapide. Factorii incerţi şi imprevizibili au crescut considerabil”, a declarat luni Xi Jinping, citat de agenția Xinhua, preluată de AFP şi dpa, potrivit Agerpres. „Ţări occidentale, conduse de Statele Unite, au pus în aplicare o politică de îngrădire, de încercuire şi de represiune împotriva Chinei, ceea ce a condus la provocări fără precedent pentru dezvoltarea ţării”, a adăugat el. Xi Jinping, care se pregăteşte să obţină peste câteva zile un al treilea mandat prezidenţial fără precedent, a făcut aceste afirmaţii în faţa unui comitet consultativ în timpul sesiunii anuale a parlamentului. El a mai declarat că ultimii cinci ani au fost marcaţi de o serie de dificultăţi, precum focarele repetate de COVID-19 şi presiunea crescândă asupra economiei, care ameninţă să frâneze dezvoltarea Chinei. Subiectele de fricţiune s-au înmulţit în ultimii ani, de la tratamentul musulmanilor uiguri la dezechilibrul balanţei comerciale, trecând prin problema Taiwanului, dominaţia în tehnologiile de vârf sau acuzaţiile de spionaj, şi s-au tradus prin sancţiuni occidentale şi mai ales americane împotriva Chinei de tehnologii sau problema Taiwanului. China şi SUA sunt angajate într-o luptă feroce pentru producerea de semiconductori, americanii pierzând poziţia dominantă în favoarea gigantului asiatic. Invocând o presupusă ameninţare la adresa securităţii sale naţionale, Washingtonul a înăsprit în ultimele luni sancţiunile împotriva producătorilor chinezi de semiconductori, pentru a-i împiedica să se doteze cu tehnologii americane. Vizitele unor parlamentari occidentali, mai ales americani, în Taiwan, au contribuit de asemenea la tensionarea relaţiilor bilaterale.

Ultimele stiri

E oficial! Cum va arăta componența Consiliului Județean Dolj și Consiliului Local Craiova. PSD are majoritatea!

Cum va arăta componența Consiliului Județean Dolj și Consiliului Local Craiova, după alegerile din 9 iunie. Biroul Electoral Județean...

Mai multe articole din aceeasi categorie