marți, august 9, 2022
30.6 C
Craiova

Congresul și țara. Nicio legătură…

Autor: Tudor ARTENIE

Congresul PNL s-a încheiat, în sfârșit! O tevatură cu final previzibil care a șters pe jos, luni de zile, cu problemele și așteptările oamenilor. Sigur, nu e nimic rău în competițiile interne din partide. Congresul PNL de săptămâna trecută a fost mai aprins decât alte congrese, ale altor partide. A avut doi competitori tari și a ieșit din schema „unanimității”. O schemă devenită deja obișnuită în politica românească. Aparent, din această perspectivă, PNL a făcut un pas înainte.

Congresul legitimează noua conducere a PNL.

Nu mai este loc de contestări sau vaiete. Sigur, putem comenta aranjamentele prealabile, prezența partizană a președintelui țării sau neregulile votului. Dar PNL a ales fără echivoc o variantă, iar astăzi are o nouă conducere, prefect legitimă.

Tot un congres, desfășurat însă altfel, are loc și în ograda USRPLUS. Sunt și acolo probleme „electorale”, dar și congresul progresiștilor va duce la o conducere (nouă sau nu!) legitimă. Din fericire pentru marele public, alegerile din USRPLUS sunt mult mai puțin vizibile decât cele desfășurate în PNL.

Problema nu e congresul, ci țara.

Alegerile interne din partide care compun o coaliție aflată la guvernare nu ar trebui să afecteze funcționarea guvernului. În esență, o coaliție este rezultatul unui „tratat” între  partide, nu între liderii acestora. Liderii politici se pot schimba, dar „tratatele” rămân. Acest lucru nu înseamnă deloc că acestea nu pot fi denunțate. Dar în situația unei coaliții de guvernare, denunțarea unei astfel de înțelegeri implică nu doar partidele aflate în coaliție, ci și Parlamentul.

Criza guvernamentală a fost generată de neînțelegerile dintre PNL și USRPLUS.

Faptul că cele două partide își aleg din nou liderii poate duce la împăcare. În aceeași măsură, e posibil ca veche coaliție să nu se mai poată reface. Dar războiul acesta politic trebuia deja tranșat în Parlament, iar președintele României ar fi trebuit să intervină repede. Motivul e simplu: România avea și are nevoie de guvern, nu de noi lideri de partid!

Valul 4 al pandemiei ne găsește la fel de slab echipați și de confuzi ca și cele de dinainte.

Din păcate, guvernele din ultimii doi ani s-au remarcat prin ineficiență. Nu aș vrea să înțeleagă cineva că regret guvernele PSD. Sau pe cele de dinainte. Dar guvernele ultimilor doi ani au avut de gestionat și pandemia de COVID-19. Lucru care ar fi presupus concentrare mai mare pe lupta cu pandemia, pregătirea pentru valurile ce urmează (iată, suntem la valul cu numărul 4), redefinirea priorităților economice, preocupare reală pentru oameni. Nici cabinetul Orban, nici cabinetul Cîțu nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor. Iar partenerii progresiști au abandonat corabia din cauză că steagul nu stătea pe catargul corect. Adică – aroganță, orgoliu, infantilism.

Țara are nevoie de ajutor, iar partidele din guvern trebuie să îl producă.

Facturile mari la energie electrică și gaze naturale reprezintă partea extrem de vizibilă a incompetenței guvernului. Sărăcia sau analfabetismul (nu doar funcțional) sunt alte repere ale misiunii eșuate de a guverna. Ceea ce nu se vede la prima lectură ține de gestiunea resurselor naturale al României. Terenul arabil, industria, băncile, comerțul mare (lista e mai lungă) nu ne mai aparțin. Sau suntem proprietari minoritari aflați în situația de a vinde orice participație.

Dacă acceptăm ideile conspiraționiste, atunci guvernele de la București pot fi considerate trădătoare. Dacă respingem aceste idei, atunci aceste guverne sunt proaste în sensul propriu al cuvântului. Iar dacă adevărul e la mijloc – sunt și proaste, și trădătoare.

Trecând peste jocul de-a conspirația, realitatea ne arată o clasă politică aflată la cârma țării ruptă complet de oameni și de nevoile lor.

Într-o manieră mai mult decât abuzivă, pe agenda României din ultimele luni a figurat un singur lucru: congresul PNL. Abuziv s-a purtat și USRPLUS, abandonând guvernarea, abuzive au fost și reacțiile opoziției. PSD face pe arbitrul elegant, dar nu produce nimic, iar parlamentarii de la AUR sunt protagoniștii unor scandaluri pe care le provoacă pentru a se filma pe Facebook. Singurii politicieni coerenți sunt cei de la UDMR. Dar, cum bine știm cu toții, sunt minoritari.

Ceea ce este limpede este însă faptul că România și românii au nevoie acută de conducători responsabili. Vom vedea de azi înainte dacă liderii politici agreați de Klaus Iohannis vor reuși să îndrepte cât de cât lucrurile sau vor accentua criza în care trăiește majoritatea populației. Lucrurile sunt mai complicate decât o simplă partidă de golf…

Ultimele stiri

Condiția pusă de Mirel Rădoi pentru a semna cu Universitatea Craiova

Universitatea Craiova vrea să-l demită pe antrenorul Laszlo Balint (43 de ani), chiar dacă “alb-albaștrii” au câștigat derby-ul Olteniei,...

Mai multe articole din aceeasi categorie