E război mare în Craiova pe seama fântânilor arteziene în care executivul condus de Olguța Vasilescu vrea să investească circa 15 milioane de euro. În ședința ordinară de joi a Consiliului Local Craiova au fost aprobate, cu scandal, patru proiecte de hotărâre care se refereau la fântâni arteziene. Trei cuprindeau documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenție pentru modernizarea fântânii muzicale din Piața Mihai Viteazul, a fântânii de la Doljeana și a celei de la Ciupercă, iar cel de-al patrulea proiect un studiu de fezabilitate privind realizarea unui ansamblu de fântâni arteziene pe bulevardul 1 Mai.
Valoarea totală a acestor investiții depășea 72 de milioane de lei, o cheltuială considerată inoportună de USR Craiova, în condițiile în care prioritățile ar fi cu totul altele. De altfel, consilierii USR au și protestat înainte de ședință, afișând un banner pe care scria mare: „15 milioane euro pentru statui și fântâni?! Vă bateți joc de banii craiovenilor!”.
Olguța Vasilescu, despre renunțarea la fântânile arteziene: Exclus!
S-a încercat chiar scoaterea celor patru proiecte de pe ordinea de zi, dar răspunsul primarului a fost scurt: exclus! Așa a pornit războiul. Președintele USR Dolj, Cezar Drăgoescu, și Eduard Alexandru Cîrceag, consilier local USR Craiova, au fost primii care au criticat decizia executivului de a investi în fântâni și statui. „Considerăm că la câte lipsuri și nevoi sunt în municipiul nostru legate de infrastructură, educație, școli și așa mai departe, nu ne trebuie fântâni de 10 milioane de euro, mă refer la fântânile noi. Legat de reabilitarea celorlalte fântâni, a căror sumă este de 5 milioane de euro, consider că este o sumă mult prea mare. Practic, cele 15 milioane de euro care s-ar cheltui reprezintă subvenția integrală pe anul acesta pentru căldura cetățenilor“, a afirmat Cezar Drăgoescu.
„Dacă voi ne spuneți că în momentul de față am rezolvat cu monumentele în Craiova și putem trece la fântâni de 10 milioane de euro, înseamnă că trăim în orașe complet diferite. La începutul mandatului v-am cerut piste de biciclete, benzi dedicate pentru autobuz, investiți care ar rezolva problema traficului în Craiova. Nu accesăm fonduri europene pentru ele, dar accesăm pentru statui“, a spus și Eduard Cîrceag
Cifrele investițiilor în arteziene
Potrivit studiului de fezabilitate, ansamblul de fântâni arteziene de pe bulevardul 1 Mai are o valoare totală de 45.025.721,77 lei (TVA inclus). Din acești bani, partea de construcţii și montaj ar fi 24.894.608,13 lei cu TVA. De asemenea, modernizarea fântânii arteziene de la Ciupercă ar avea o valoare totală de 9.761.401,55 lei, din care construcţii și montaj în sumă de 5.097.338,89 lei (TVA inclus), în timp ce modernizarea fântânii muzicale din Piaţa „Mihai Viteazul“ ar costa 11.604.751,47 lei cu TVA. Construcția a fost evaluată la 9.178.083,96 lei cu TVA. În fine, modernizarea fântânii de la Doljeana ar „înghiți“ 5.622.650,83 lei (TVA inclus), din care construcţii și montaj în sumă de 4.626.208,10 lei. Banii ar urma să vină din fonduri europene, pe regenerare urbană, nu de la bugetul local, după cum a explicat Olguța Vasilescu.
Proiectele au fost aprobate cu 15 voturi pentru (PSD+PER și doi consilieri locali excluși din PNL). Încă un motiv de supărare pentru useriști, care și-au arătat dezaprobarea într-un comunicat de presă publicat după ședința de Consiliul Local. „Olguța Vasilescu a încercat să convingă consilierii că aceste fântâni arteziene și statui fac parte dintr-un proiect de regenerare urbană mult mai amplu. În primul rând, nu există o axă de finanțare pentru statui și fântâni, există una pentru regenerare urbană, care implică niște obiective mult mai importante pentru Craiova, cum ar fi reabilitarea sau construirea de locuințe sociale (avem cartierul chinezesc care zace în paragină) sau reabilitarea monumentelor sau mobilitate urbană (piste de biciclete sau benzi dedicate autobuzelor). Sunt destule obiective importante pentru oraș care ar putea fi puse pe agenda de investiții, însă primarul PSD nu face nimic în acest sens. În schimb, dă bani pentru statui și fântâni“, a declarat Eduard Alexandru Cîrceag, consilier local USR Craiova.
„Din păcate, știm cu toții că administrația Vasilescu nu are nicio treabă cu absorbția de fonduri europene. Prin urmare, bugetul local a fost ciuruit încă de la prima ședință de Consiliu Local, cu proiecte ce țin strict de dorințele și mofturile Olguței Vasilescu, fără nicio legătură cu realitatea sau cu necesitățile cetățenilor din Craiova!”, a spus și Cezar Drăgoescu, liderul grupului USR din Consiliul Local Craiova, potrivit comunicatului emis de USR Dolj.
Răspunsul Olguței Vasilescu
Replica Olguței Vasilescu a venit chiar în ședința Consiliului Local. Primarul Craiovei a explicat contextul în care vor fi modernizate fântânile arteziene din centru și vor fi construite cele noi de pe bulevardul 1 Mai.
„Avem zona centrală, unde cele două fântâni trebuia reabilitate. Aici cred că nu are nimeni niciun dubiu. Este vorba de fântâna muzicală a lui Solomon, de care tot aud de vreo 10 ani că ar trebui să o reabilităm. Nu am făcut-o până acum pentru că ar fi trebuit să o fac pe fonduri de la bugetul local și nu vreau. Evident că în momentul în care am prins o axă de finanțare, am introdus obligatoriu această fântână și pe cealaltă de la Doljeana. Dar, în zona respectivă, mai intră ceva: Filamonica Oltenia, de exemplu, care se va reabilita complet. Mai intră extinderea Pieței Mihai Viteazu, pentru că suntem singurul mare municipiu din România care are o piață atât de mică. Nu putem să facem concerte acolo, nu putem să face nimic, pentru că spațiul este prea mic. Apoi avem parcarea de la Mercur, care de asemenea trebuie reabilitată. Apoi, este pasarela de la Sfânta Treime, care nu duce nicăieri, care nu spune nimănui nimic și care este într-o paragină totală. Deci, aceasta ar fi prima zonă pe care noi vrem s-o reabilităm“, a afirmat Olguța Vasilescu.
„A doua zonă de interes public pentru noi este cea din 1 Mai. Acest cartier, după zona centrală, este cel mai vizat de ceilalți locuitori ai Craiovei, ca să se plimbe acolo. Avem stadioanele de fotbal, de atletism, avem stadionul Tineretului, care va fi reabilitat. Avem încă două săli de sport, de box și scrimă, care vor fi construite cu fonduri de la Compania Națională de Investiții. Este vorba de zona Piața Veche, care se va regenera. Fântâna de la Ciupercă trebuia și ea reabilitată, dar aici va intra în reabilitare și Liceul Marin Sorescu. Vrem să unim cu zona Unirii tot ceea ce înseamnă această parte de reabilitare, să avem și grădina de vară Patria reabilitată. Ne interesează în zona respectivă să cumpărăm terenul de la Service Poiana, pentru o parcare supraetajată cu 400 de locuri care să deservească întreaga zonă. Pe lângă asta sunt și toate celelalte lucruri de infrastructură urbană, străzile adiacente, toate vor fi prinse în acest proiect de regenerare urbană, nu doar fântânile. Știu că politicianistic sună bine să arătăm că uite pe ce se aruncă banii, dar nu e așa!“, a încheiat primarul Craiovei.