vineri, iunie 14, 2024
24.2 C
Craiova

Corina Crețu, analiză la doi ani de Brexit: „O pierdere și pentru UE, și pentru Londra”

Europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european pentru Politica regională a UE și fost vicepreședinte al Parlamentului European, a făcut ieri o analiză cu ocazia împlinirii a doi ani de la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Se împlinesc azi doi ani de la momentul părăsirii de facto a Uniunii Europene de către Marea Britanie, al doilea mare contributor la acea ora, după Germania, la Bugetul UE.

A fost și este, in opinia mea, o pierdere incomensurabilă, atât pentru UE, dar mai ales pentru Londra. E o realitate pe care trebuie s-o acceptăm si care poate servi drept studiu de caz pentru fragilitatea de azi a Uniunii Europene. Brexit a fost, după părerea mea, rezultanta unor mulți ani de dezinformări. In Marea Britanie abia acum se văd consecințele despre care nu a vorbit nimeni în timpul campaniei pro-Brexit.

În orice caz, exporturile de bunuri din Marea Britanie către Uniunea Europeană au scăzut cu 40%, ca să nu mai vorbim de tinerii care nu mai beneficiază de programul Erasmus.

Deja companiile britanice se confruntă cu un puternic deficit de forță de muncă, iar dificultățile în recrutarea personalului se accentuează în ultimele săptămâni, în parte ca o consecință a plecării lucrătorilor europeni din Regat din cauza Brexit, se arată în rapoartele oficiale.

În jur de 41% dintre companiile britanice cu mai mult de 10 angajați spun că s-au confruntat cu probleme serioase în procesul de recrutare la finalul lunii august și începutul lunii septembrie.

Ele dau vina pe faptul că cetățenii europeni nu mai vin să muncească în Regat ca urmare a ieșirii țării din Uniunea Europeană, cea mai gravă situație fiind în sectoare precum transporturi și depozitare, acolo unde deficitul de șoferi de camion a dus la probleme grave în livrări și a lăsat numeroase magazine fără stocuri.

De asemenea, Marea Britanie se confruntă in ultimele săptămâni cu o criză de carburant care a paralizat transporturile şi a afectat aprovizionarea supermarketurilor. Criza este efectul însăpririi condiţiilor de lucru pentru şoferii de autocisterne din spaţiul Uniunii Europene.

In Marea Britanie locuiau acum doi ani 4 milioane de cetățeni europeni, romanii fiind a doua cea mai mare comunitate după polonezi. Deplang faptul că Marea Britanie nu a mai dorit să participe la programul Erasmus. Era un program prin care tinerii, în primul rând, aveau posibilitatea să studieze în Marea Britanie din UE și cei din Marea Britanie în alte țări din Europa.

Pe de altă parte, în Parlamentul European ne-am zbătut să adoptăm o rezoluție pentru respectarea dreptului la muncă pentru cetățenii stabiliți în Marea Britanie, inclusiv pentru cetățenii români. Dar, din păcate, o dată cu ieșirea Marii Britanii, acești cetățeni sunt la discreția angajatorilor, adică nu mai au tratate internaționale care să-i protejeze.

Ma îngrijorează și situația dintre Irlanda și Irlanda de Nord, pentru că nu Londra, Belfastul sau Dublin au restabilit pacea acolo, ci Uniunea Europeană prin “Peace Program”, pe care Comisia Europeană ar vrea să-l finanțeze în continuare pentru că a pus copii – care au suferit – în aceleași școli, companii care să lucreze împreună, s-a făcut și un pod simbolic.

Practic, Uniunea Europeană are și acest rol de a vindeca niște răni care există pe harta continentului european.

Sper sincer că a fost un “la revedere” și nu un adio”, notează Corina Crețu.

 

Ultimele stiri

E oficial! Cum va arăta componența Consiliului Județean Dolj și Consiliului Local Craiova. PSD are majoritatea!

Cum va arăta componența Consiliului Județean Dolj și Consiliului Local Craiova, după alegerile din 9 iunie. Biroul Electoral Județean...

Mai multe articole din aceeasi categorie