Coronavirusul și economia UE: previziuni negative, riscuri și speranțe

Comisia Europeană a publicat previziunile economice de vară pentru economia UE, iar estimările arată că, față de previziunile din primăvară, situația nu s-a îmbunătățit, dimpotrivă, dar în 2021 ar putea  reveni creșterea economică.

Potrivit previziunilor economice din vara anului 2020, România va înregistra o scădere de 6 % a PIB în 2020 și o creștere de 4 % în 2021. Cât privește situația din statele cu care, de regulă, ne comparăm, în Bulgaria, scăderea va fi de 7,1 (+5,3% în 2021), în Ungaria, de 7% (+6% în 2021), iar în Polonia, de 4,6% (+4,3% îm 2021).

CE a atenționat însă că economia UE se va confrunta anul acesta cu o recesiune profundă ca urmare a pandemiei produse de coronavirus, în pofida răspunsului politic rapid și cuprinzător la nivel UE și la nivel național.

Din cauză că eliminarea restricțiilor de deplasare a persoanelor are loc mai lent decât s-a estimat în previziunile din primăvară, impactul asupra activității economice în 2020 va fi mai semnificativ decât s-a anticipat.

Creștere mai puțin solidă în 2021

Se preconizează că economia UE se va contracta cu 8,3 % în 2020 și va crește cu 5,8 % în 2021. Prin urmare, se estimează că în 2020 contracția va fi semnificativ mai mare de 7,7 %, cifra estimată pentru zona euro, și de 7,4 %, cifra estimată pentru UE în ansamblul său în previziunile din primăvară. La rândul său, creșterea va fi în 2021 ceva mai puțin solidă decât s-a previzionat în primăvară.

„Impactul economic al restricțiilor de deplasare a persoanelor este mai grav decât ne-am așteptat la început. Situația este încă dificilă și ne confruntăm cu numeroase riscuri, printre care se numără un nou val masiv de infecții”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv CE.

Coronavirusul a secerat viața a mai mult de jumătate de milion de oameni pe mapamond, o cifră care crește pe zi ce trece – în unele părți ale lumii într-un ritm alarmant. Previziunile în discuție indică efectele economice devastatoare ale acestei pandemii”, a atras atenția Paolo Gentiloni, comisar pentru economie.

Cu toate acestea, datele preliminare pentru mai și iunie sugerează că este posibil ca perioada cea mai grea să fi trecut. Conform estimărilor, redresarea va începe să producă efecte în a doua jumătate a anului, deși aceasta va rămâne incompletă și inegală de la un stat membru la altul.

Riscuri foarte mari

Conform scenariului care stă la baza previziunilor, relaxarea restricțiilor de deplasare a persoanelor va continua și nu va exista un „al doilea val” de infecții.

Cu toate acestea, riscurile care planează asupra acestor previziuni sunt deosebit de mari și se concentrează în principal pe o evoluție negativă. Amploarea și durata pandemiei, precum și ale restricțiilor de deplasare a persoanelor care ar putea fi necesare în viitor rămân în mare parte necunoscute.

Stabilitatea piețelor financiare este expusă riscurilor și există pericolul ca statele membre să nu poată coordona suficient răspunsurile strategice naționale. De asemenea, există riscuri considerabile ca piața forței de muncă să fie mai afectată pe termen lung decât s-a estimat și ca dificultățile legate de lichidități să se transforme în probleme de solvabilitate pentru multe întreprinderi.

Următoarea previziune în plan economic pentru UE va fi publicată în luna noiembrie.

Articole asemanatoare