duminică, noiembrie 29, 2020
-1 C
Craiova

Coronavirusul și tabla de șah din politica noastră

Autor: Tudor Artenie

Sună bine – „tablă de șah” – dar politica noastră seamănă mai degrabă cu o cutie de table. Uzată bine, zgomotoasă la orice mișcare și cu piesele decolorate de atâta „mânăreală”. Dar să îi spunem tablă de șah, e mai elegant, iar politica e o artă, nu are nicio legătură cu arțagul și cu lipsa de noimă de la noi din curte.

Ei, bine, o nouă piesă s-a infiltrat printre pionii, turnurile și „reginele” din politica noastră: coronavirusul!

Coronavirusul a afectat achizițiile în regim de urgență, a dat peste cap găștile de interlopi care au venit acasă să predea lecții de valoare, i-a făcut pe polițiști să umble pe străzi cu imnul în difuzoare, iar pe noi, după ce ne-a ținut în case, acum ne scoate la miting.

Cu sau fără mască, cetățenii României democratice nici nu mai știu pe ce planetă se află. Șomaj, criză economică, analfabetism funcțional, valori și lipsă de valori, identitate de gen mărturisită sau nu, Curte Constituțională bună, dar, de fapt, foarte rea. Dacă fiecare român ar avea o busolă, fiecare busolă ar indica nordul în altă parte!…

Politica s-a virusat și ea grav, ca o damă de companie înconjurată de pacienții unui spital de boli venerice.

Atât au pasat lucrurile de la unii la alții, încât am ajuns în situația în care, în numele salvării naționale, guvernul poate confisca orice bunuri, poate separa copiii de părinți, poate izola sau „carantina” (avem, iată și cuvinte noi) pe oricine e „suspect” că a luat virusul. Parlamentul, pus în șah de guvernul care legiferează prost și cu mare întârziere (bănuiesc că întârzie intenționat), prinde pasărea liberală din zbor și o gătește așa cum scrie în rețetă. Așa că vom avea o lege trecută prin parlament (așa cum cere CCR) care va permite guvernului orice atac la drepturile fundamentale ale omului.

Ce câștigăm și ce pierdem?

Nu câștigăm nimic, numărul de persoane infectate e pe un trend crescător, șomajul e mare, banii sunt puțini, economia e în cap, agricultura e pe făraș (a mai fost și secetă!) și ne pregătim pentru alegerile locale. Ce pierdem? Pierdem în fiecare zi puțin din drepturile noastre fundamentale: libertate, mișcare, proprietate. Pierdem drepturi pentru că politica românească are doar o miză: stârpirea inamicului. Nu țara, nu oamenii, ci inamicul contează. Atât!

Ce facem?

Nu avem altceva de făcut decât să ne imunizăm politic și să ne păzim de coronavirus. Să purtăm mască, să respectăm distanța fizică, să ne spălăm bine pe mâini. Să avem încredere în noi, pentru că în ei, cei care ne conduc azi, e tot mai greu să ai încredere. Cu bun-simț și cu responsabilitate, fără patimă, putem scoate coronavirusul din viețile noastre. Iar cu același bun- simț și cu aceeași responsabilitate vom putea alege în toamnă primari și consilieri de bună calitate. Sunt și din aceștia.

PS – Între timp, România a fost încadrată pe lista țărilor cu restricții ”Cod galben”. Românii vor fi testați la intrarea în Ungaria. Dacă sunt pozitivi, nu vor putea intra în Ungaria. Iar dacă nu prezintă simptome vor intra în carantină pentru 14 zile. Ca să trecem fără probleme, trebuie să prezentăm două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Această informație nu este despre Ungaria, ci despre incapacitatea noastră de a înțelege pe ce lume ne aflăm.

Ultimele stiri

Klaus Iohannis a avansat în grad zeci de ofițeri MApN, SPP, MAI și STS

Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi o serie de decrete de avansare în grad. Au primit grade...

Florin Barbu, candidat PSD Olt: „Repornim irigațiile!”

Florin Barbu, candidat din partea PSD Olt la Camera Deputaților, vrea să susțină și din postura de parlamentar sistemul de irigații, agricultura...

Adrem angajeaza:

Studii: medii tehnice. Cunoştinţe specifice: • Cunoştinţe privind aparatele de măsurare;• Cunoştinte minime de informatică (IT).

Marius Oprescu, PSD Olt: Guvernul își maschează neputința cu vaccinarea

Preşedintele PSD Olt, Marius Oprescu, consideră campania pentru vaccinarea împotriva COVID-19 drept o încercare a Guvernului de a „acoperi această incapacitate pe...

Ministrul Economiei, atac la distribuitorii de gaze: „Ce au făcut? Nimic!”

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a criticat dur companiile de distribuție de gaze, într-un interviu acordat în urmă cu scurt timp Agenției Agerpres....

More Articles Like This