marți, august 9, 2022
30.6 C
Craiova

Corupția ucide! Dar și incompetența ucide!

Autor: Tudor ARTENIE

O alunecare de teren la cariera Complexului Energetic Oltenia de la Jilț-Nord a oprit exploatarea lignitului și a afectat echipamente care valorează milioane de euro… Față de alte situații asemănătoare, de această dată nu au murit oameni…

Corupția ucide, zice poporul, pe bună dreptate! Dar incompetența ucide și ea cu aceeași fervoare. Ucide oameni, dar ucide și vise, speranțe, cariere. Incompetența anulează dreptul celor competenți de a-și ocupa locul cuvenit în societate. Dar mai face un lucru îngrozitor: ne distruge buna funcționare a vieții.

Cum ajung oamenii în funcții?

În mod normal, cu școală, experiență și expertiză. Oamenii care pot conduce firme sau  instituții nu sunt oameni obișnuiți, oricât am iubi noi democrația. Sunt oameni mai buni ca alții. Mai învățați, mai pregătiți, mai consistenți profesional decât ceilalți. Și mai buni manageri.

În România, afluxul de troglodiți în funcții de conducere e uriaș. Incompetența bate la fund orice urmă de competență!

În țara noastră, ajungi într-o poziție de conducere dacă ai pile, dacă ai susținere politică, dacă îi ești fidel celui care te-a numit sau te-a ajutat să promovezi. Nicio companie a statului român sau în care statul este acționar majoritar nu își selectează managerii altfel decât așa! Firme de „recrutare” acoperă procedurile legale care impun selecția pe bază de competență, iar miniștrii își pun slugile în funcții de conducere. La fiecare schimbare de guvern, consiliile de administrație sau de supraveghere, ca și directoratele, își schimbă componența. Iar câteva mii de așa-ziși funcționari sau „executivi” trec de la un partid la altul (nu direct, pentru că direct nu le permite legea) și adună venituri de zeci de mii de euro pe lună!

Accidentul de la Jilț-Nord se vede. Însă mii de alte situații în care incompetenții puși politic conduc firme sau instituții nu se văd atât de limpede.

Noul guvern încă nu a încheiat negocierile pentru numirile de prefecți și de tot felul de directori. Se vorbește chiar de o tragere la sorți pentru județele unde nu se înțeleg asupra prefecților. Nu știu dacă realizează cineva dimensiunea absurdului – tragere la sorți!?…

Negocierile vor stabili și cine ce va conduce în materie de companii de stat. Deocamdată, a fost schimbat directorul de la Romgaz. Lista e lungă – de la Biroul de Turism pentru Tineret  (care este în coordonarea Ministerului Tineretului și Sportului), până la Hidroelectrica (Ministerul Energiei) sau firmele care aparțin Consiliilor Județene sau Consiliilor Locale. Totul este politizat. Școlile au directori politici, grădinițele – la fel. Totul este îmbâcsit de politică și incompetență.

De 30 de ani, același discurs, de 30 de ani, incompetența guvernează România!

De aceea merg lucrurile prost. Suntem la coada tuturor clasamentelor pentru că suntem conduși de proști cu patalama de la partid. Oameni care nu știu să scrie un proiect, să facă un power-point și nu vorbesc nicio limbă străină sunt puși să decidă ce se întâmplă cu resursele țării. Nivelul de profesionalism este la genunchiul broaștei, iar starea de „merge și așa” se perpetuează în toată societatea. Cârpim găuri, în loc să construim.

Incompetența aduce avantaje!

Altfel nu se poate explica pasiunea politicienilor noștri în promovarea proștilor patentați! Nu poți să te uiți la excavatoarele de la CE Oltenia cum se prăbușesc și să nu îi iei la întrebări pe managerii care coordonează activitatea acestor sectoare. Cine i-a pus în funcție? De ce? Ce avantaje au decidenții politici din promovarea acestor caraghioși cu școală îndoielnică, agramați și stupizi până în vârful acului de cravată? Pentru că e limpede că în buzunarele unora se adună multe …avantaje.

Cui (mai) folosește incompetența? Celor care au interes să mențină România la marginea lumii civilizate, să o spolieze de resurse, să o țină la nivel de furnizor de forță de muncă ieftină în occident. Așa că, dragă domnule politician, când te laudă un străin că ai pus un bou director, întreabă-te dacă nu cumva ai greșit față de nația ta. Nu te umfla în pene pe Facebook! Iar dacă ai numit un gogoșar într-o funcție de conducere, ar fi bine să știi despre tine că ești exact ca el. Un gogoșar idiot!…

Ultimele stiri

Ministerul Sănătăţii: Peste 9.800 de cazuri noi de COVID-19; rata de infectare în Capitală – 9,62

Un număr de 9.864 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de...

Mai multe articole din aceeasi categorie