luni, iunie 24, 2024
28.4 C
Craiova

Craiovenii salvează biblioteca de la „Carol I”

Craiovenii se mobilizează în mediul online pentru salvarea fondului de carte al Bibliotecii Colegiului „Carol I”. Cum clădirea se află într-o stare avansată de degradare, și biblioteca este expusă riscurilor. Umezeala, paful, gerul sau căldura care pătrund prin crăpăturile zidurilor vor determina în cele din urmă și distrugerea cărților.

Cea care a dat startul acțiunii de salvare a cărților este jurnalista Loredana Chimoiu. Ea a lansat pe pagina sa de Facebook un apel la prieteni.

„Am filmat zilele trecute la Colegiul Național Carol I din Craiova. Da, clădirea monument din centrul Craiovei, simbol al orașului, care e la un pas de prăbușire.
Dar nu despre asta vreau sa vorbim. Nici despre reabilitare, nici despre declarațiile politicienilor. Vin alegerile, vor fi multe, ne-am obișnuit.

Ce vreau să vă spun este că mi se pare absolut revoltător ca din 2014, de când elevii au fost mutați din sălile de clasa dezafectate, conducerea acestei școli a dat dovadă de o indolență greu de descris”, spune Loredana Chimoiu.

84.000 de cărți

„Cum sa lași atâția ani mii de cărți de izbeliște? Cum sa nu te gândești ca trebuie conservate? Cum e posibil ca 84.000 de volume, unele de patrimoniu, altele rare, vechi de sute de ani, sa fie in continuare ținute in biblioteca unde crăpăturile din pereți au ajuns cât palma? Toate busturile personalităților, toate tablourile, vitrine întregi cu roci prețioase, toate, absolut toate au fost abandonate in încăperile acestei clădiri care așteaptă sa fie salvată”, a mai scris jurnalista.

Cutii aduse de acasă de profesori și elevi

Ea mai spune că unii profesori și elevi au încercat să protejeze o parte din cărți, punându-le în cutii pe care le-au adus de acasă. Pentru a conserva întreaga bibliotecă, jurnalista a lansat un apel public.

„Vă propun să încercăm sa salvăm noi tezaurul acestui Colegiu!!!!
Să ne mobilizăm, să mergem la școală și să salvăm ce se mai poate salva!!! Eu și câțiva prieteni avem nevoie sa va alăturați acestei inițiative.
Și trebuie să mai facem ceva urgent! Să împrejmuim cumva zona periculoasă. Zilnic pe lângă această clădire trec mii de oameni, trec elevii care învața aici. E un real pericol! Să nu așteptăm să se întâmple o tragedie!!!!”

Craiovenii vor să fie voluntari

Apelul nu a rămas fără ecou. Craiovenii s-au mobilizat și vor să salveze, fără politicieni, cărțile. Lista de voluntari se lungește de la o zi la alta. Practic, conducerea Colegiului trebuie să găsească specialiști care să explice cum trebuie conservate corespunzător toate bunurile – cele 84.000 de cărți, dar și tablouri, obiecte de mobilier de o valoare inestimabila, colectii de roci sau fluturi. Apoi, voluntarii vor muta totul în spații sigure. Peste 40 de persoane sunt deja pe lista celor care vor să dea o mână de ajutor, iar lista este deschisă.

Colegiul, promisiuni după promisiuni

În ultmii ani, modernizarea Colegiului „Carol I” a fost pe agenda multor politicieni, inclusive a actualului primar al Craiovei. Mihail Genoiu anunța încă din martie 2019 că reabilitarea clădirii va fi făcută de Compania Națională de Investiții. Vicepremierul de la acea dată dădea asigurări că proiectul se va face, pentru că „Bănia merită”. Genoiu susține că există toată documentația pentru demararea proiectului, dar că ministrul Lucrărilor Publice întârzie înființarea unei comisii care să avizeze lucrările.

Vești bune, pe Facebook!

Există chiar și un grup de Facebook numit „Salvați Colegiul Carol I din Craiova”. În acest grup cineva a postat duminică seara următorul mesaj:

„Vești bune! Clădirea principală a Colegiului „Carol I” din Craiova va fi refăcută complet. Am vorbit cu ministrul Tineretului si Sportului. Marți, dosarul pentru reabilitarea Colegiului „Carol I” din Craiova intră la avizare la Consiliul Tehnico-Economic de la CNI. După avizare, dosarul ajunge la un comitet interministerial în care se stabilesc investițiile publice de la toate ministerele. Ultimul pas este hotărârea de Guvern care este necesară pentru că este un obiectiv de peste 30 de milioane de lei”.

Scandal politic

În urmă cu câteva zile, deputatul liberal de Dolj, Nicolae Giugea, spunea că „a reușit să introducă reabilitarea Colegiului „Carol I“ printre prioritățile Ministerului Dezvoltării”. Primarul Craiovei a reacționat imediat și a organizat o conferință de presă în care a atras atenția că toată munca de până acum în ceea ce privește documentația pentru reabilitarea Colegiului e a PSD. Cu alte cuvinte, Genoiu nu acceptă ca liberalii să își clădească vreun capital electoral pe acest subiect. Oamenii însă și-au pierdut răbdarea și nu mai cred ce spun politicienii, până nu văd muncitorii la lucru.

„Prin 2008, licitație proiectare și atribuire execuție, apoi lăsat balta. În 2010, reactualizare expertiză tehnică. Apoi, pauză. Peste vreo 2-3 ani, altă licitație proiect. Trec anii… vești că proiectul urmează să fie urcat pe SEAP… ministrul Dezvoltării anunță că CNI da banii pentru reabilitarea integrală…și uite-așa, „cad zidurile”! Urmărim cu interes, o fi cu noroc, de data aceasta!”, a comentat o craioveancă pe Facebook.

Loredana Chimoiu: Mi se pare strigător la cer!

Contactată de euroolteniainfo.com, Loredana Chimoiu spune că speră din tot sufletul să salveze, alături de craioveni, ce se mai poate salva.

„Am făcut un reportaj pentru Antena 3 despre tot ce se întâmplă la Carol, dar mi-am zis ca trebuie sa fac mai mult. Mi se pare strigător la cer ca timp de aproape 6 ani, nimeni nu s-a gândit că toate acele cărți, acele tablouri trebuie conservate. Cum să le tii in cutii de pufuleți? Cum să-l tii pe “Aman” aruncat într-un raft prăfuit, cum sa nu-ți pese că această clădire simbol se transformă într-o ruină? Mă bucur enorm că oamenii au reacționat imediat și sper din suflet ca împreună să salvăm ce se mai poate salva!”

Sursa foto: Loredana Chimoiu

Ultimele stiri

FOTO/OLT: Tenis de masă. Trei medalii pentru sportivii CSM Slatina la Top 16

Trei din cei patru sportivi ai Clubului Sportiv Municipal Slatina, participanți la competiția Top 16, care s-a desfășurat în...

Mai multe articole din aceeasi categorie