marți, ianuarie 19, 2021
-6.1 C
Craiova

INTERPOL avertizează: crima organizată vizează și vaccinurile!

INTERPOL a emis o alertă globală pentru aplicarea legii în 194 de țări membre ale organizației. În document se arată că rețelele de criminalitate organizată vizează vaccinurile COVID-19, atât fizic, cât și online.

INTERPOL atrage atenția asupra potențialelor activități infracționale legate de falsificarea, furtul și publicitatea ilegală a vaccinurilor COVID-19 și gripale.

„Pandemia a provocat deja un comportament infracțional oportunist și prădător fără precedent”, se arată în document.

Pe măsură ce un număr de vaccinuri COVID-19 se apropie de aprobare și distribuție globală, asigurarea siguranței lanțului de aprovizionare și identificarea site-urilor ilicite care vând produse false vor fi esențiale, spun polițiștii INTERPOL.

Aceștia recomandă o bună coordonare între organele de aplicare a legii și organismele de reglementare a sănătății.

INTERPOL: „Vaccinurile sunt ținta principală a crimei organizate!”

„Pe măsură ce guvernele se pregătesc să lanseze vaccinuri, organizațiile criminale intenționează să se infiltreze sau să perturbe lanțurile de aprovizionare”, spune Jürgen Stock, secretarul general al INTERPOL.

Rețelele criminale vor ataca, de asemenea, publicul prin intermediul site-urilor web false și a unor tratamente false. Acestea sunt riscante pentru sănătatea oamenilor, le-ar putea pune în pericol chiar și viața.

„Este esențial ca forțele de ordine să fie cât mai pregătite pentru ceea ce va reprezenta un atac al tuturor tipurilor de activități infracționale legate de vaccinul COVID-19. Din acest motiv, INTERPOL a lansat acest avertisment global”, susține secretarul general Stock.

Pe lângă vaccinuri, pe măsură ce călătoriile internaționale se reiau, este probabil ca și testarea virusului să devină de mare interes pentru aceste rețele. Este probabil să apară truse de testare neautorizate și falsificate.

INTERPOL recomandă atenție la mediul online!

Organizația îi sfătuiește pe oameni să aibă grijă specială atunci când intră online pentru a căuta echipamente medicale sau medicamente. O analiză a Unității de Criminalitate Cibernetică a INTERPOL a relevat faptul că din 3.000 de site-uri web asociate cu farmaciile online suspectate de vânzarea de medicamente și dispozitive medicale ilicite, aproximativ 1.700 conțineau amenințări cibernetice, în special malware de phishing și spam.

„Pentru a nu fi victima escrocheriei online, este important să fii vigilent, să fii sceptic și să fii în siguranță. Ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate sunt, de obicei, false. Verificați întotdeauna la autoritățile naționale de sănătate sau la Organizația Mondială a Sănătății pentru cele mai recente sfaturi de sănătate în legătură cu COVID-19”, spun polițiștii.

INTERPOL este acronimul din engleză pentru International Criminal Police Organization. Este o organizație internațională de cooperare a forțelor de poliție. A fost creată în 1923. Organizația numără 194 de state membre. Sediul organizației este în orașul francez Lyon.

Ultimele stiri

Maia Sandu, discuție cu Laura Codruța Kovesi despre corupția din Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află la Bruxelles unde are o serie de întâlniri cu comisari europeni. A...

Mai multe articole din aceeasi categorie