vineri, iunie 14, 2024
24.2 C
Craiova

Criminalul din Onești, în 2018: „Cu armă de foc voi face și eu dreptate!”

Caz șocant la Bacău: un bărbat de 68 de ani a sechestrat și apoi înjunghiat doi muncitori, pe unul mortal. Luarea de ostatici a avut loc într-un apartament din Onești, luni seară. Gheorghe Moroșan a sechestrat doi muncitori care renovau locuința. A sunat la 112 și a amenințat că îi omoară. Ceea ce a și făcut: i-a ucis pe amândoi cu o sabie și un cuțit.

Fiica bărbatului, stabilită în Germania, a declarat la Pro TV că tragedia putea fi evitată: apartamentul fusese pierdut și se afla acum în proprietatea unei firme, dar Moroșanu nu a primit niciun document care să ateste executarea silită. În plus, toate bunurile din casă au dispărut între timp.

Reprezentanții firmei care deține în prezent apartamentul susțin că imobilul a ajuns în proprietatea companiei în 2009, ca urmare a unei sentințe judecătorești și a fost în conservare până acum.

A amenințat încă din 2018

În 2018, Gheorghe Moroșan a publicat pe Facebook o înregistrare video, în care anunță că se va răzbuna pentru pierderea apartamentului, dacă nu i se satisfac câteva doleanțe.

Sexagenarul l-a acuzat pe executorul judecătoresc pentru că l-ar fi evacuat cu jandarmii fără să arate un document care să-i dea acest drept. Unul dintre jandarmi i-ar fi pus pistolul la cap fiicei lui, ca să o grăbească să iasă din casă.

În momentul evacuării, Moroșan era plecat în străinătate, iar la revenirea în țară, nu a reușit să recupereze nimic din apartament. A făcut o încercare oficială, dar executorul ar fi pretins că sigiliul pus pe apartament fusese distrus.

A făcut mai multe plângeri penale, dar nu ar fi fost niciodată chemat și întrebat. A reclamat și conducerea poliției din Onești, tot fără rezultat.

„Familia mea a fost amenințată cu armă de foc. Dacă nu se lămurește situația, cu armă de foc voi face și eu dreptate! Să nu vă fie de glumă, nu glumesc!”, a amenințat Moroșan.

Peste 3 ani, timp în care nimeni nu a luat în seamă amenințările, el s-a răzbunat pe cei doi electricieni, unul de 36 de ani, altul de 52 de ani, trimiși de noul proprietar al apartamentului din Onești. Criminalul nu a folosit o armă de foc, i-a ucis pe amândoi cu o sabie și un cuțit.

Negocieri prelungite

Cazul indică o lipsă de colaborare între instituțiile de forță, ceea ce a permis producerea tragediei. Negocierile cu agresorul au durat mai multe ore, dar, pentru că situația nu ar fi fost tratată de la început cu seriozitate, nu s-a acționat la timp și, când s-a luat totuși decizia, s-a intervenit cu mijloace neadecvate.

Pe tot timpul negocierilor agresorul i-a ținut în dreapta și în stânga sa pe muncitori, pe balconul imobilului, situat la etajul 3 al blocului, în văzul zecilor de oameni care asistau oripilați la întreaga scenă.

Dintr-o dată agresorul a început să bage cuțitul pe rând în cei doi muncitori, în mod repetat. Un muncitor a murit pe loc, un altul s-a sfârșit în drum spre spital. Împușcat de polițiști, agresorul urmează să fie operat.

Agresorul are multiple plăgi împușcate

Cei de la Unitatea de Primiri Urgențe au declarat pentru desteptarea.ro:

„În jurul orei 17.00 a fost adusă în UPU o persoană în jur de 36 de ani, cu multiple plăgi înjunghiate, a fost adusă în stop cardiorespirator. Inițial s-a reușit resuscitarea pacientului, care ulterior a intrat din nou în stop cardiorespirator, iar în jurul orei 18.00 a fost declarat decesul. Apoi a fost adus agresorul, în jur de 68 de ani. Destul de agresiv. Cu multiple plăgi împușcate – toracice, membrele superioare, membrele inferioare -, care după investigațiile din Urgență a fost dus pe departamentul de Chirurgie. Despre a treia victimă nu pot să vă dau mai multe detalii, a rămas la fața locului, iar din discuția cu colegii de acolo am înțeles că se afla în curs de resuscitare”, a declarat Anca Băncescu, director medical la Spitalul municipal din Onești.

„Șeful operațiunii i-ar fi împiedicat pe polițiști să intervină”

Potrivit zdb.ro, intervenția s-a făcut tardiv, pentru că șeful operațiunii i-ar fi împiedicat pe polițiști să o facă. Deși pe posturile centrale de televiziune se fac speculații despre faptul că s-ar fi impus intervenția Brigăzii Antitero a SRI, adevărul este că asemenea trupe există doar la unitatea centrală a Serviciului.

Comandantul operațiunii de la Onești ar fi putut apela însă la Detașamentul Antitero de la Gruparea de Jandarmi, care are echipamentul necesar pentru astfel de intervenții.

La fața locului, acționa însă cu mare „succes” chiar soția agresorului. Ea a jucat, se pare, un rol decisiv, pentru că își informa soțul despre toate mișcările pe care le fac la sol polițiștii. După producerea crimelor, ea a fost imediat încătușată și dusă la poliție.

Nu e clar nici de ce nu s-a apelat la un lunetist de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale (S.A.S). Acesta ar fi putut încerca să anihileze de la distanță agresorul și să salveze viețile celor doi muncitori.

De asemenea, pe lângă faptul că nu au fost chemați jandarmii, ar fi putut fi solicitați cei de la serviciul pirotehnic de la SRI Bacău. Teoretic, ei ar fi putut arunca rapid în aer ușa de la intrarea în apartamentul unde au avut loc crimele. În lipsa lor, ușa – metalică și cu sistem de închidere sus, jos și lateral – a fost doborâtă foarte greu, chiar dacă s-a intervenit cu un berbec. De altfel, autorul luării de ostatici se baricadase în apartament.

Anchetă de la IGPR

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău a preluat cauza. Cercetarea la locul tragediei este realizată de compartimentul Omoruri, din Serviciul Investigații Criminale.

„Având în vedere evenimentul tragic din județul Bacău (…) conducerea Poliției Române a dispus ca o echipă de specialiști, condusă de adjunctul inspectorului general al Poliției Române, chestor de poliție Florentin Brăcea, să se deplaseze de urgență în județul Bacău, pentru a verifica modul de intervenție la eveniment. Din echipa de verificare fac parte chestor de poliție Alexandru Scurtu, directorul S.I.A.S.-I.G.P.R. și comisar-șef de poliție Anton Cristian Gheorghe, director adjunct al D.I.C.-I.G.P.R. La finalizarea verificărilor, în funcție de rezultatul acestora, se vor dispune măsurile legale care se impun” – a informat luni seară Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Soția bărbatului, în vârstă de 68 de ani, care lucra la societatea care deținea apartamentul, a fost reținută pentru 24 de ore de polițiști, fiind acuzată de complicitate la sechestrare de persoane.

Iată înregistrarea criminalului, din 2018:

 

 

Ultimele stiri

E oficial! Cum va arăta componența Consiliului Județean Dolj și Consiliului Local Craiova. PSD are majoritatea!

Cum va arăta componența Consiliului Județean Dolj și Consiliului Local Craiova, după alegerile din 9 iunie. Biroul Electoral Județean...

Mai multe articole din aceeasi categorie