luni, iulie 4, 2022
32.9 C
Craiova

Cristi Danileț, susținut de USR pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională

După ce judecătorul Cristi Danileț – în prezent suspendat din funcție ca urmare a deciziei CSM de excludere din magistratură – s-a autopropus pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională, președintele USR anunță că preia din mers propunerea.

„Judecătorul Cristi Danileț este propunerea USR pentru Curtea Constituțională. Este judecătorul care a luptat neîncetat pentru independența Justiției și a rezistat în fața presiunilor și abuzurilor venite din partea unui sistem care vrea să controleze justiția. CCR are nevoie de un judecător liber, independent și pro-european, nu de Valer Dorneanu, omul propagandei Sputnik. USR consideră că omul cel mai potrivit pentru a apăra ordinea constituțională, democrația, separarea puterilor în stat, libertatea cuvântului, independența Justiției este Cristi Danileț”, transmite USR.

Cristi Danileț este judecător la Tribunalul Cluj, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). De cariera sa se leagă o mulțime de controverse, de la intrarea în arhiva SIPA până la activitatea politică într-o asociație din care fac parte și membri ai USR, arată stiripesurse.ro. Danileț a fost sancționat disciplinar de CSM după ce a susținut că Armata ar trebui să dea o lovitură de stat pentru a înlătura PSD de la guvernare. Ulterior, CSM l-a exclus din magistratură, ca recidivist, din cauza unor postări pe rețeaua de socializare TikTok, în care apărea în ipostaze nedemne pentru un magistrat.

„Trei posturi de judecători la CCR se vacantează anul acesta. Se întâmplă din trei în trei ani.
Nu aș spune „nu” daca mi s-ar propune. Mai ales că acum sunt liber de „contract”. E o poziție înaltă, de unde pot fi ținute în echilibru autoritățile statului și se stabilește compatibilitatea legilor cu actul fundamental al țării. Studiez de mulți ani aceste aspecte, pozițiile mele în acest domeniu sunt publice, articolele mele apar în publicații științifice prestigioase.
Nu am fost și nu sunt implicat politic. Legea este singura mea „politică”, pentru care militez de ani atât la nivel doctrinar, cât și în mod civic, la firul ierbii.
O propunere trebuie să vină de la Președintele țării, una de la Senat și una de la Camera Deputaților.”, a scris Cristi Danileț pe pagina sa de Facebook.

Mandatele a trei judecători CCR expiră în luna iunie. Este vorba despre Valer Dorneanu, Mona Pivniceru și Daniel Morar. Cei trei înlocuitori vor fi desemnați de Președinte, Camera Deputaților, respectiv Senat, pentru mandate de 9 ani. Cel mai probabil, reprezentanții Parlamentului vor fi propuși de PSD și PNL.

Ultimele stiri

Video: 28 iulie: deschidere DEx12 Centura Slatina?

Dupa ce in luna martie a finalizat primii kilometri de drum expres din Romania – 18,5 km din Craiova...

Mai multe articole din aceeasi categorie